Treceți la conținutul principal

Postări

Tarta cu ciocolata si caramel

        Aceasta tarta spectaculoasa e de fapt una de post, vegana adica, fix pe gustul lui Alex care de cateva luni nu mai consuma produse de origine animala. Prin urmare, a trebuit sa ma adaptez, chiar daca nu imi face placere sa inlocuiesc untul cu margarina sau uleiul de cocos si frisca naturala cu una vegetala.  Dar...asta e, daca Alex e multumit, eu ce pot sa spun? Sper doar sa revina la sentimente mai bune, macar fata de oua si lactate, daca nu si fata de carne.  Ingrediente crusta: -200 g faina -80 g margarina -20 g ulei de cocos -1 lingura zahar pudra -1-2 linguri apa rece Intr-un vas se pune faina si zaharul pudra si se amesteca. Se adauga margarina rece si uleiul de cocos,  si cu varfurile degetelor se amesteca pana cand capata un aspect de firimituri. Se adauga o lingura apa rece si se framanta doar atat cat sa se lege aluatul (daca e nevoie adaugati inca o lingura de apa rece) . Aluatul nu trebuie framantat prea mult, pentru a nu deveni elastic. Se inveleste apoi in fo

Samosa cu legume

  Samosa sunt niste aperitive de provenienta indiana si sunt niste pachetele umplute cu legume sau carne tocata. Varianta mea e una vegana, pentru ca le-am facut ideosebi pentru a-l rasfata pe Alex. Sunt niste aperitive ieftine, putin cam migaloase, dar usor de facut si relativ rapid. In plus, ies foarte multe dintr-o portie, dar nu rezista prea mult , dispar rapid din farfurie pentru ca sunt foarte foarte bune. Am vazut multe variante ale acestor samosa cu legume si toate contineau ceapa, cartofi, morcovi, usturoi si unele si mazare. La prima vedere, vazand ingredientele, n-as fi crezut ca pot fi atat de bune. Sigur, condimentele specifice bucatariei orientale sunt esentiale pentru reusita acestor samosa.  Ingrediente aluat: -350 g faina -1/2 lingurita sare -2 linguri ulei -200 ml apa  Punem faina intr-un bol, adaugas sarea, uleiul si treptat apa. Framantam un aluat elastic si nelipicios. Nu puneti toata apa, s-ar putea sa nu fie nevoie de intreaga cantitate.  Acoperim aluatul si il l

Chili vegan

  Alex al meu era fan "Chili con carne". Ii gateam cate o portie cam la doua-trei saptamani, atat de mult ii placea. Dar brusc, a devenit vegetarian si a trebuit sa adaptez mancarurile lui preferate care contineau carne. Si cred ca mi-a reusit, pentru ca Alex a zis ca e senzationala varianta vegana de Chili con carne. Intr-adevar, mi-a placut si mie foarte mult. Ingrediente: -2 conserve fasole rosie -1/2 conserva porumb -1conserva rosii cuburi -1 ceapa galbena -1 ceapa rosie -2 ardei capia -2 morcovi -2 catei de usturoi -100 g granule de soia  fierte in apa cu sare -1 lingurita chili -sare -piper -1/2 lingurita chimion -2 linguri ulei -300 ml apa Se curata legumele si se toaca marunt ceapa, se taie cubulete ardeii si morcovii si se calesc in ulei. Se adauga usturoiul , apoi, dupa ce legumele s-au inmuiat, se adauga apa si se lasa la fiert pana cand legumele sunt aproape gatite. Se adauga granulele de soia fierte in prealabil si scurse de apa, condimentele si sefier

Pancakes vegane cu banane

  Pancakes am tot facut cu diferite toppinguri, cu fructe, nutella, sirop de artar, cu mere rase in compozitie.  De aceasta data, am facut pancakes vegane, cu banane in compozitie. Bananele inlocuiesc cu succes ouale in aceasta reteta vegana. Adevarul e ca aceste pancakes vegane ies la fel de bune si pufoase ca si cele clasice. Incep sa cred ca dieta vegana e o optiune nu doar sanatoasa ci si gustoasa. 😀  Am facut aceste pancakes pentru Alex, dar a mancat si Daria cu mare pofta, cu nutella vegana.  Ingrediente: -2 banane bine coapte -200 ml lapte de cocos -4 linguri zahar -1 plic zahar vanilat -coaja rasa de la o lamaie bio -1/2 plic praf de copt -1/2 lingurita bicarbonat de sodiu -1 lingurita suc de lamaie -250 g faina -50 ml ulei de floarea soarelui Se zdrobesc bananele cu o furculita. Intr-un bol se adauga uleiul, laptele vegetal, zaharul, vanilia, coaja de lamaie, sucul de lamaie, bicarbonatul de sodiu si bananele zdrobite. Se amesteca cu un tel sau cu mixerul pana se topeste zaha

Budinca de gris cu lapte de cocos si zahar caramelizat

   Va place crema de zahar ars? Mie imi place foarte foarte mult.  Aceasta nu e o crema de zahar ars in adevaratul sens al cuvantului, dar gustul seamana foarte tare cu cel al cremei de zahar ars. In plus e vegana si poate fi consumata cu mare pofta si de cei care tin post sau care au intoleranta la lactoza sau la oua. Pe mine m-a cucerit.  Ingrediente: -120 g zahar pentru caramelizat -1 lingura apa + -1 l lapte vegetal (eu il folosesc pe cel din imagine pentru deserturi) -110 g gris  -100 g zahar -1/2 fiola esenta de vanilie Mai intai se caramelizeaza zaharul si se repartizeaza in forme de ceramica termorezistenta. Eu am 5 astfel de forme, doua mai mari si 3 mai mici. Se tapeteaza formele cu zaharul caramelizat si se lasa deoparte pana cand ne ocupam de budinca. Punem laptele vegetal la fiert. Eu cumpar de la Lidl acest lapte din cocos si orez, care nici nu e scump si e si foarte bun pentru deserturi. Cand laptele s-a infierbantat, se adauga grisul, zaharul, vanilia si se fierbe budin