Treceți la conținutul principal

Cheesecake vegan cu jeleu de zmeura

 

Daca va spun ca am facut cel mai bun cheesecake vegan, ma credeti?

Nici mie nu mi-a venit sa cred cat de bun a iesit. Va spun doar ca cine nu stie cu ce ingrediente este facut acest cheesecake, cu greu va face diferenta intre unul adevarat si acesta vegan.

Acesta contine tofu natur. Iar tofu, se stie ca nu prea are niciun gust daca nu e preparat in vreun fel. Are textura de branza si cam atat. Gustul lipseste cu desavarsire. Tocmai de aceea se poate integra in foarte multe retete si pregati in foarte multe feluri. De aceasta data, a ajuns in primul meu cheesecake vegan. Nu si ultimul, cu siguranta. 

Pe Alex l-am dat pe spate cu acest cheesecake, astfel ca vor urma si altele.

Ingrediente crusta:

-250 g biscuiti digestivi

-80 g zahar pudra

-100 g ulei de cocos topit


Ingrediente crema pentru cheesecake:

-400 g tofu natur (Lidl)

-150 g zahar pudra

-400 g crema de cocos (Lidl)

-3 linguri amidon

-coaja rasa de la o limeta

-1 fiola esenta de vanilie


Jeleu de zmeura:

-250 g zmeura (congelata am avut)

-2 linguri zahar

-1 lingura apa

-2 lingurite amidon


Pentru crusta, se macina biscuitii, se amesteca cu zaharul pudra si uleiul de cocos topit. Se pune compozitia de biscuiti in tava de tort cu inel detasabil, cu diametru 22 cm. 

Se niveleaza cu o lingura si se batuceste sa fie cat de cat o crusta compacta. E putin mai greu de lucrat cu uleiul de cocos decat cu unt topit, pentru ca biscuitii nu se leaga atat de usor. 

Pentru crema, se pun in vasul unui blender toate ingredientele si se mixeaza la viteza maxima pana cand rezulta o crema fina. Crema se toarna peste crusta de biscuiti si se introduce tava n cuptorul preincalzit la 130 C pentru 30 minute, apoi se creste temperatura la 160 C si se mai coace 30 minute.

Se scoate prajitura din cuptor si se lasa sa se raceasca, dupa care se pune jeleul de zmeura deasupra. 

Pentru jeleul de zmeura, se pune zmeura congelata intr-o cratita, se adauga apa si se fierbe putin pana se sfarama zmeura, apoi se paseaza printr-o sita astfel incat sa se separe semintele si sa rezulte un piure fin. Piureul de zmeura se amesteca cu zaharul si amidonul si se fierbe pana se ingroasa putin. 

Se toarna jeleul peste crema de branza si se pune cheesecakeul in frigider pana  se intareste jeleul, apoi se poate felia.








Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Salam vegan

  Ei bine, dupa ce am facut pana acum trei feluri de parizer vegan, carnati vegani, a venit si timpul salamului vegan. Si pot sa spun cu mana pe inima ca e mult mai bun decat mi-as fi putut imagina. Nu pot afirma cu certitudine ca e cel mai sanatos salam, deoarece contine gluten. Dar noi nu ne stim cu intoleranta la gluten, asadar, putem manca linistiti acest salam. In retetele vegane, glutenul se foloseste destul de mult in preparate care inlocuiesc carnea. De asemenea, pentru ca aceste preparate sa fie si gustoase, se folosesc multe condimente.  Pana acum, "mezelul"preferat al lui Alex, era parizerul din caju. Dar dupa ce am facut acest salam, a zis ca e mai bun decat parizerul.  Ideea e sa stea la frigider sa se raceasca bine de tot. Dupa racire se va intari si va avea textura unui salam uscat, se poate felia subtire si merge perfect in sandvisuri.  Ingrediente: -140 g gluten - 50 g făină de naut - 180 ml supă de legume sau apa - 2 linguri ulei - 1 lingura pastă de roșii -

Pulpe false (vegane)

  Pentru vegani, aceasta reteta este una de top. Una ce trebuie incercata. Cu siguranta vor fi impresionati de ea. Eu nu sunt vegana, dar as da oricand pulpele de pui adevarate pentru acestea false.  Sursa de inspiratie este, ca de obicei, Bianca Zapatka . Sigur ca pozele ei sunt fantastice si pulpele false pregatite de ea, arata intr-un mare fel. Eu cu siguranta am sa le repet imediat ce gasesc ingredientele necesare. Deocamdata postez reteta pentru a-mi fi mie mai usor sa o gasesc si sa nu mai fiu nevoita sa pierd timp traducand.  In esenta, e nevoie de conserva de jackfruit, ciuperci pleurotus si foi de orez. Si evident multe condimente, sos de soia, sos de rosii, etc.  Pana acum n-am vazut/cumparat conserva de jackfruits. Asa conservate, arata ca niste bucati de ton din conserva. Si textura seamana insa gustul e unul neutru. In cazul in care nu gasiti, se pot omite din reteta sau inlocui cu ciuperci pleurotus.  Ea a folosit, pentru un aspect cat mai frumos si apropiat de cel al pul

Parizer vegan din linte rosie

      Aceasta este o varianta 100% sanatoasa a parizerului, desi gustul e destul de departe de cel cu care eram obisnuiti noi. Dar important e ca e gustos, sanatos si arata aproape ca un parizer adevarat.  Am mai facut Parizer vegan din faina de naut , dar Alex zice ca acesta din linte e mai bun.  De asemenea, am facut un parizer din ciuperci si nuci (nu il am pe blog), dar nu a fost foarte incantat de acesta. Nu ma opresc aici, pentru ca pentru mine a devenit o provocare gatitul acesta vegan si ma straduiesc sa-i pregatesc retete cat mai variate si mai gustoase. Aseasta reteta de parizer am vazut-o pe instagram, postata de Yoyorelala.     Ingrediente: -1 cana linte rosie -1 + 1/2 cana apa fierbinte -1/2 ceapa -1 lingurita praf de usturoi -1 lingurita cimbru -1 lingurita boia afumata -1 lingurita amestec condimente pentru carnati -2 linguri ulei de masline  -4-5 linguri fulgi drojdie inactiva -1 lingura suc de lamaie + -1 + 1/2 cana apa  Inainte de a ne apuca de reteta propriuzisa, e b