Treceți la conținutul principal

Chec vegan cu dovleac si ciocolata

Pentru ca sunt relativ incepatoare in ale bucatariei vegane si pentru ca am dorit sa pregatesc pentru Alex retete cat mai variate si cat mai delicioase, am inceput sa caut pe internet. Si pe Instagram, am gasit-o pe Bianca Zapatka si al sau blog cu retete absolut minunate. Pe langa retetele delicioase, face niste poze superbe, foarte convingatoare. 

Noi n-am fost niciodata mari fani ai retetelor cu dovleac, dar vazand retetele postate de Bianca Zapatka, imediat am si pregatit doua dintre deserturile ei. Alegerile s-au dovedit a fi cat se poate de fericite, pentru ca Alex a fost super incantat de ambele deserturi cu dovleac.


Ingrediente:

-220 g faina

-1 plic praf de copt

-1 lingurita bicarbonat de sodiu

-putina sare (cam un varf de cutit)

-2 lingurite scortisoara 

-1 plic zahar vanilat

-340 g piure de dovleac (dovleacul trebuie copt in prealabil)

-120 ml ulei de cocos topit

-200 g zahar brut din trestie (se poate inlocui cu zahar alb)

-60 ml suc de portocala + 1 lingurita otet de mere (sau o lingurita suc de lamaie)

-1 cutie cipsuri de ciocolata neagra (100 g)

+

-3 linguri cafea espresso

-3 linguri cacao 


Mai intai se tapeteaza cu hartie de copt o tava de chec. Se preincalzeste cuptorul la temperatura de 170 C, functie fara ventilatie. Apoi, in momentul in care am introdus tava, am redus temperatura la 160C, dar asta pentru ca eu am un cuptor mai mic, neincorporabil, iar rezistentele sunt mai apropiate. 

Intr-un bol incapator, se pun ingredientele uscate (faina, praful de copt, bicarbonatul de sobiu, sarea si scortisoara.)

Separat, in alt bol se pune piureul de dovleac, zaharul, zaharul vanilat, uleiul, sucul de portocala si lamaie si se amesteca. Apoi se toarna peste iingredientele uscate. (Eu am mai adaugat o lingura de faina, pentru ca mi s-a parut prea lichida compozitia.)

Se omogenizeaza compozitia. Eu am mixat cam 3 minute la viteza maxima. Apoi se imparte in doua parti egale. In jumatate din compozitie se pune cacao amestecata cu cafea espresso (sau lapte vegetal) si 2/3 din cipsurile de ciocolata. 

In tava tapetata cu hartie de copt se pune jumatate din compozitia galbena, peste ea jumatate din compozitia cu ciocolata, apoi cealalta jumatate din compozitia galbena si deasupra restul de compozitie cu ciocolata. Cu un bat de frigaruie se fac cercuri in compozitia de chec, pentru a capata un aspect marmorat. (Mie nu mi-a reusit partea cu marmoratul.). Deasupra se presara restul de cipsuri de ciocolata. Se introduce tava in cuptorul preincalzit si se coace checul timp de o ora. (Pentru ca eu am un cuptor mic, neincorporabil, iar rezistentele sunt mai apropiate, am copt checul la 160 C, iar dupa 40 minute l-am acoperit cu o foaie de copt pentru a nu se arde la suprafata si l-am mai copt asa acoperit inca 20 de minute.)

 

 

 














Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cremvursti vegani fara gluten

      In week-end am pregatit cei mai buni cremvursti vegani , pentru Alex. Este a doua reteta de cremvursti pe care o incerc dar cred ca ma opresc aici. Acesti cremvursti au iesit aproape perfecti, atat gustul cat si textura fiind foarte apropiata de cea a cremvurstilor din carne.Reteta e una extrem de simpla, mai mult dureaza impachetatul lor in folie, dar si acest procedeu merge destul de repede. Mie mi-au iesit 10 bucati de aproximativ 12-13 cm.  Ingrediente: -300 g tofu(eu am folosit doua bucati de tofu de la Lidl) -1 felie sfecla cruda -3 linguri faina de naut -2 linguri amidon -1 lingurita sare -1 lingurita boia dulce -1 lingurita piper -1/2 lingurita turmeric -1 lingurita pudra de usturoi -5 linguri sos de soia -2 linguri fulgi de drojdie inactiva Se pun toate ingredientele in vasul robotului. (Sfecla e bine sa o dati pe razatoare inainte, pentru a se face pasta.) Compozitia rezultata se imparte in 10 bucati cat de cat egale si se modeleaza cremvurstii, care...

Parizer vegan din caju

  Azi va aduc reteta celui mai bun parizer vegan din cate am incercat pana acum. Acesta e facut din nuci caju . Am mai facut parizer vegan din Parizer vegan din faina de naut ,  sau Parizer vegan din linte rosie . Ambele variante sunt bune, dar aceasta din caju e cea mai buna reteta vegana de parizer. Am vazut pe net reteta de parizer din migdale, am si cumparat migdale, doar ca ideea de a decoji fiecare migdala m-a facut sa tot aman pregatirea acelui parizer. Dar noroc ca am vazut pe instagram reteta parizerului din caju, postata de Yoyorelala si rapid am incercat-o si eu. E super bun, asa ca se va repeta saptamanal, cred.  Ingrediente: -1 cana caju (o cana de ceai obisnuita) -3 linguri ulei de masline -1 lingura suc de lamaie -5 linguri fulgi de drojdie inactiva -1 ceapa mica -1 lingurita boia afumata sau boia dulce -1 lingurita pudra de usturoi -1 lingurita condimente pentru carnati -1 lingurita sare -1 crenguta cimbru proaspat sau o jumatate lingurita cimbru u...

Salam vegan

  Ei bine, dupa ce am facut pana acum trei feluri de parizer vegan, carnati vegani, a venit si timpul salamului vegan. Si pot sa spun cu mana pe inima ca e mult mai bun decat mi-as fi putut imagina. Nu pot afirma cu certitudine ca e cel mai sanatos salam, deoarece contine gluten. Dar noi nu ne stim cu intoleranta la gluten, asadar, putem manca linistiti acest salam. In retetele vegane, glutenul se foloseste destul de mult in preparate care inlocuiesc carnea. De asemenea, pentru ca aceste preparate sa fie si gustoase, se folosesc multe condimente.  Pana acum, "mezelul"preferat al lui Alex, era parizerul din caju. Dar dupa ce am facut acest salam, a zis ca e mai bun decat parizerul.  Ideea e sa stea la frigider sa se raceasca bine de tot. Dupa racire se va intari si va avea textura unui salam uscat, se poate felia subtire si merge perfect in sandvisuri.  Ingrediente: -140 g gluten - 50 g făină de naut - 180 ml supă de legume sau apa - 2 linguri ulei - 1 lingura pastă d...