Treceți la conținutul principal

Chec vegan cu dovleac si ciocolata

Pentru ca sunt relativ incepatoare in ale bucatariei vegane si pentru ca am dorit sa pregatesc pentru Alex retete cat mai variate si cat mai delicioase, am inceput sa caut pe internet. Si pe Instagram, am gasit-o pe Bianca Zapatka si al sau blog cu retete absolut minunate. Pe langa retetele delicioase, face niste poze superbe, foarte convingatoare. 

Noi n-am fost niciodata mari fani ai retetelor cu dovleac, dar vazand retetele postate de Bianca Zapatka, imediat am si pregatit doua dintre deserturile ei. Alegerile s-au dovedit a fi cat se poate de fericite, pentru ca Alex a fost super incantat de ambele deserturi cu dovleac.


Ingrediente:

-220 g faina

-1 plic praf de copt

-1 lingurita bicarbonat de sodiu

-putina sare (cam un varf de cutit)

-2 lingurite scortisoara 

-1 plic zahar vanilat

-340 g piure de dovleac (dovleacul trebuie copt in prealabil)

-120 ml ulei de cocos topit

-200 g zahar brut din trestie (se poate inlocui cu zahar alb)

-60 ml suc de portocala + 1 lingurita otet de mere (sau o lingurita suc de lamaie)

-1 cutie cipsuri de ciocolata neagra (100 g)

+

-3 linguri cafea espresso

-3 linguri cacao 


Mai intai se tapeteaza cu hartie de copt o tava de chec. Se preincalzeste cuptorul la temperatura de 170 C, functie fara ventilatie. Apoi, in momentul in care am introdus tava, am redus temperatura la 160C, dar asta pentru ca eu am un cuptor mai mic, neincorporabil, iar rezistentele sunt mai apropiate. 

Intr-un bol incapator, se pun ingredientele uscate (faina, praful de copt, bicarbonatul de sobiu, sarea si scortisoara.)

Separat, in alt bol se pune piureul de dovleac, zaharul, zaharul vanilat, uleiul, sucul de portocala si lamaie si se amesteca. Apoi se toarna peste iingredientele uscate. (Eu am mai adaugat o lingura de faina, pentru ca mi s-a parut prea lichida compozitia.)

Se omogenizeaza compozitia. Eu am mixat cam 3 minute la viteza maxima. Apoi se imparte in doua parti egale. In jumatate din compozitie se pune cacao amestecata cu cafea espresso (sau lapte vegetal) si 2/3 din cipsurile de ciocolata. 

In tava tapetata cu hartie de copt se pune jumatate din compozitia galbena, peste ea jumatate din compozitia cu ciocolata, apoi cealalta jumatate din compozitia galbena si deasupra restul de compozitie cu ciocolata. Cu un bat de frigaruie se fac cercuri in compozitia de chec, pentru a capata un aspect marmorat. (Mie nu mi-a reusit partea cu marmoratul.). Deasupra se presara restul de cipsuri de ciocolata. Se introduce tava in cuptorul preincalzit si se coace checul timp de o ora. (Pentru ca eu am un cuptor mic, neincorporabil, iar rezistentele sunt mai apropiate, am copt checul la 160 C, iar dupa 40 minute l-am acoperit cu o foaie de copt pentru a nu se arde la suprafata si l-am mai copt asa acoperit inca 20 de minute.)

 

 

 














Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Salam vegan

  Ei bine, dupa ce am facut pana acum trei feluri de parizer vegan, carnati vegani, a venit si timpul salamului vegan. Si pot sa spun cu mana pe inima ca e mult mai bun decat mi-as fi putut imagina. Nu pot afirma cu certitudine ca e cel mai sanatos salam, deoarece contine gluten. Dar noi nu ne stim cu intoleranta la gluten, asadar, putem manca linistiti acest salam. In retetele vegane, glutenul se foloseste destul de mult in preparate care inlocuiesc carnea. De asemenea, pentru ca aceste preparate sa fie si gustoase, se folosesc multe condimente.  Pana acum, "mezelul"preferat al lui Alex, era parizerul din caju. Dar dupa ce am facut acest salam, a zis ca e mai bun decat parizerul.  Ideea e sa stea la frigider sa se raceasca bine de tot. Dupa racire se va intari si va avea textura unui salam uscat, se poate felia subtire si merge perfect in sandvisuri.  Ingrediente: -140 g gluten - 50 g făină de naut - 180 ml supă de legume sau apa - 2 linguri ulei - 1 lingura pastă de roșii -

Pulpe false (vegane)

  Pentru vegani, aceasta reteta este una de top. Una ce trebuie incercata. Cu siguranta vor fi impresionati de ea. Eu nu sunt vegana, dar as da oricand pulpele de pui adevarate pentru acestea false.  Sursa de inspiratie este, ca de obicei, Bianca Zapatka . Sigur ca pozele ei sunt fantastice si pulpele false pregatite de ea, arata intr-un mare fel. Eu cu siguranta am sa le repet imediat ce gasesc ingredientele necesare. Deocamdata postez reteta pentru a-mi fi mie mai usor sa o gasesc si sa nu mai fiu nevoita sa pierd timp traducand.  In esenta, e nevoie de conserva de jackfruit, ciuperci pleurotus si foi de orez. Si evident multe condimente, sos de soia, sos de rosii, etc.  Pana acum n-am vazut/cumparat conserva de jackfruits. Asa conservate, arata ca niste bucati de ton din conserva. Si textura seamana insa gustul e unul neutru. In cazul in care nu gasiti, se pot omite din reteta sau inlocui cu ciuperci pleurotus.  Ea a folosit, pentru un aspect cat mai frumos si apropiat de cel al pul

Parizer vegan din linte rosie

      Aceasta este o varianta 100% sanatoasa a parizerului, desi gustul e destul de departe de cel cu care eram obisnuiti noi. Dar important e ca e gustos, sanatos si arata aproape ca un parizer adevarat.  Am mai facut Parizer vegan din faina de naut , dar Alex zice ca acesta din linte e mai bun.  De asemenea, am facut un parizer din ciuperci si nuci (nu il am pe blog), dar nu a fost foarte incantat de acesta. Nu ma opresc aici, pentru ca pentru mine a devenit o provocare gatitul acesta vegan si ma straduiesc sa-i pregatesc retete cat mai variate si mai gustoase. Aseasta reteta de parizer am vazut-o pe instagram, postata de Yoyorelala.     Ingrediente: -1 cana linte rosie -1 + 1/2 cana apa fierbinte -1/2 ceapa -1 lingurita praf de usturoi -1 lingurita cimbru -1 lingurita boia afumata -1 lingurita amestec condimente pentru carnati -2 linguri ulei de masline  -4-5 linguri fulgi drojdie inactiva -1 lingura suc de lamaie + -1 + 1/2 cana apa  Inainte de a ne apuca de reteta propriuzisa, e b