Treceți la conținutul principal

Supa crema de cartofi dulci cu ghimbir

 

Aceasta supa crema de cartofi dulci este atat de catifelata si aromata incat realmente te unge pe suflet. Cu mare bucurie am constatat ca Alex, dupa ce n-a mai mancat de vreo 5 ani supe/ciorbe, a mancat un bol din aceasta supa crema si mi-a zis ca pot sa mai fac. Marturisesc ca de cand a devenit vegan, imi storc creierii in cautare de retete cat mai variate si mai gustoase si sa suplinesc lipsa de proteine animale.

Cartoful dulce este bogat in potasiu, un mineral care modereaza efectele sodiului asupra organismului. Potasiul regleaza tensiunea arteriala si echilibreaza proportia de acizi si baze din organism, conform Medical News Today. Acesta contribuie si la sanatatea muschilor si a oaselor, asigurand alcalinitate si conferindu-le acestora densitatea minerala de care au nevoie. 

Potrivit studiilor, consumul de cartofi dulci are efecte benefice pentru persoanele care sufera de obezitate, diabet si anumite afectiuni cardiovasculare. Pentru ca au un continut glicemic scazut, cartofii dulci previn rezistenta la insulina si reduc nivelul glucozei din sange. De asemenea, cartofii dulci sunt bogati in fibre, care previn constipatia si asigura sanatatea tractului digestiv.

Conform unui studiu realizat de Harvard School of Public Health’s Department of Nutrition,betacarotenul pe care il contin cartofii dulci poate ajuta la prevenirea cancerului de prostata, dar are efecte confirmate si in preventia cancerului de colon. Betacarotenul, transformat in vitamina A in organism, este esential pentru mentinerea echilibrului hormonal din timpul sarcinii si al alaptarii. 

Cartofii dulci au si un continut ridicat de vitamina C, care ajuta sistemul imunitar sa functioneze optim. Astfel, organismul se va apara eficient impotriva virusurilor si bacteriilor.

Colina, o amina din complexul vitaminei B regasita in cartofii dulci, este asociata cu reducerea episoadelor de insomnie, cu imbunatatirea functiilor cognitive si a memoriei, dar si cu sanatatea sistemului muscular. Aceasta mentine structura membranelor celulare si reduce inflamatia cronica.

Consumul de cartofi dulci este asociat si cu imbunatatirea functiei vizuale, datorita continutului de vitamina A. De asemenea, vitaminele C si E contribuie la sanatatea ochilor si previn aparitia afectiunilor degenerative. 

                                                                                                                                     Sursa

Sa trecem asadar la reteta, care e una extrem de simpla si rapida. Un mare avantaj al supelor crema, ca se gatesc usor si rapid.  

Ingrediente:

-3 cartofi dulci  de marime medie

-1 ceapa

-2 morcovi

-3 cartofi albi 

-2 catei de usturoi

-1 bucata ghmbir

-3 linguri ulei de masline

-sare dupa gust

-piper

-fulgi de chili

-2 l apa


Eu am preparat aceasta supa crema in oala magica Tefal one pot, pe care o folosesc aproape zilnic si de care sunt extrem de multumita. Dar la fel de bine o puteti pragati int-o oala obisnuita. 

Se curata si se spala toate legumele. 

Se taie ceapa solzisori si morcovii rondele. Se seteaza functia Brown la oala Tefal one pot si se calesc legumele. Dupa ce legumele s-au calit, se adauga apa, restul de legume (cartofii dulci taiati in bucati, cartofii albi taiati in sferturi, usturoiul, ghimbirul si condimentele). Se inghide capacul si se seteaza functia "soup" pe 10 minute. La finalul programului, se depresurizeaza oala, se transfera continutul intr-o oala obisnuita si cu blenderul vertical se mixeaza pana rezulta o supa cremoasa si catifelata.

Se serveste supa crema din cartofi dulci, cu crutoane de paine. E delicioasa, dulce si usor picanta, aromata. 

Pentru crutoane, am folosit cateva felii de paine mai veche, pe care le-am taiat cubulete. Le-am pus intr-o tava pe hartie de copt, le-am stropit cu ulei de masline si le-am lasat sa se rumeneasca in cuptor la 170C timp de 15 minute.








Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cremvursti vegani fara gluten

      In week-end am pregatit cei mai buni cremvursti vegani , pentru Alex. Este a doua reteta de cremvursti pe care o incerc dar cred ca ma opresc aici. Acesti cremvursti au iesit aproape perfecti, atat gustul cat si textura fiind foarte apropiata de cea a cremvurstilor din carne.Reteta e una extrem de simpla, mai mult dureaza impachetatul lor in folie, dar si acest procedeu merge destul de repede. Mie mi-au iesit 10 bucati de aproximativ 12-13 cm.  Ingrediente: -300 g tofu(eu am folosit doua bucati de tofu de la Lidl) -1 felie sfecla cruda -3 linguri faina de naut -2 linguri amidon -1 lingurita sare -1 lingurita boia dulce -1 lingurita piper -1/2 lingurita turmeric -1 lingurita pudra de usturoi -5 linguri sos de soia -2 linguri fulgi de drojdie inactiva Se pun toate ingredientele in vasul robotului. (Sfecla e bine sa o dati pe razatoare inainte, pentru a se face pasta.) Compozitia rezultata se imparte in 10 bucati cat de cat egale si se modeleaza cremvurstii, care...

Parizer vegan din caju

  Azi va aduc reteta celui mai bun parizer vegan din cate am incercat pana acum. Acesta e facut din nuci caju . Am mai facut parizer vegan din Parizer vegan din faina de naut ,  sau Parizer vegan din linte rosie . Ambele variante sunt bune, dar aceasta din caju e cea mai buna reteta vegana de parizer. Am vazut pe net reteta de parizer din migdale, am si cumparat migdale, doar ca ideea de a decoji fiecare migdala m-a facut sa tot aman pregatirea acelui parizer. Dar noroc ca am vazut pe instagram reteta parizerului din caju, postata de Yoyorelala si rapid am incercat-o si eu. E super bun, asa ca se va repeta saptamanal, cred.  Ingrediente: -1 cana caju (o cana de ceai obisnuita) -3 linguri ulei de masline -1 lingura suc de lamaie -5 linguri fulgi de drojdie inactiva -1 ceapa mica -1 lingurita boia afumata sau boia dulce -1 lingurita pudra de usturoi -1 lingurita condimente pentru carnati -1 lingurita sare -1 crenguta cimbru proaspat sau o jumatate lingurita cimbru u...

Mahalabia vegana

  Mahalabia sau Muhallebi este un desert traditional arabesc, pregatit indeosebi in perioada Ramadanului, foarte popular in tarile din nordul Africii si in Turcia. E o budinca simpla si delicioasa si se prepara in maxim 10 minute, din lapte, amidon, zahar, optional frisca lichida si neaparat aromata cu apa de trandafiri. Deasupra se presara fistic tocat , petale de trandafiri (eu nu am avut), migdale, nuci. Cand am facut acest desert pentru prima data, ( Reteta se gaseste aici ), lui Alex i-a placut foarte tare. Astfel ca a fost printre primele deserturi pe care i le-am pregatit in varianta vegana, atunci cand el a decis sa adopte acest stil de viata. Fiind un desert extrem de rapid, gata in 10 minute, il pregatesc poate nu chiar saptamanal, dar cel putin o data la doua saptamani, spre incantarea lui. Ieri am avut timp si de pozat.  Ingrediente: -500 ml lapte vegetal (cocos, ovaz, orez, migdale) -100 ml frisca lichida vegetala -3 linguri amidon de porumb -4 linguri zahar -1...