Treceți la conținutul principal

Supa crema de cartofi dulci cu ghimbir

 

Aceasta supa crema de cartofi dulci este atat de catifelata si aromata incat realmente te unge pe suflet. Cu mare bucurie am constatat ca Alex, dupa ce n-a mai mancat de vreo 5 ani supe/ciorbe, a mancat un bol din aceasta supa crema si mi-a zis ca pot sa mai fac. Marturisesc ca de cand a devenit vegan, imi storc creierii in cautare de retete cat mai variate si mai gustoase si sa suplinesc lipsa de proteine animale.

Cartoful dulce este bogat in potasiu, un mineral care modereaza efectele sodiului asupra organismului. Potasiul regleaza tensiunea arteriala si echilibreaza proportia de acizi si baze din organism, conform Medical News Today. Acesta contribuie si la sanatatea muschilor si a oaselor, asigurand alcalinitate si conferindu-le acestora densitatea minerala de care au nevoie. 

Potrivit studiilor, consumul de cartofi dulci are efecte benefice pentru persoanele care sufera de obezitate, diabet si anumite afectiuni cardiovasculare. Pentru ca au un continut glicemic scazut, cartofii dulci previn rezistenta la insulina si reduc nivelul glucozei din sange. De asemenea, cartofii dulci sunt bogati in fibre, care previn constipatia si asigura sanatatea tractului digestiv.

Conform unui studiu realizat de Harvard School of Public Health’s Department of Nutrition,betacarotenul pe care il contin cartofii dulci poate ajuta la prevenirea cancerului de prostata, dar are efecte confirmate si in preventia cancerului de colon. Betacarotenul, transformat in vitamina A in organism, este esential pentru mentinerea echilibrului hormonal din timpul sarcinii si al alaptarii. 

Cartofii dulci au si un continut ridicat de vitamina C, care ajuta sistemul imunitar sa functioneze optim. Astfel, organismul se va apara eficient impotriva virusurilor si bacteriilor.

Colina, o amina din complexul vitaminei B regasita in cartofii dulci, este asociata cu reducerea episoadelor de insomnie, cu imbunatatirea functiilor cognitive si a memoriei, dar si cu sanatatea sistemului muscular. Aceasta mentine structura membranelor celulare si reduce inflamatia cronica.

Consumul de cartofi dulci este asociat si cu imbunatatirea functiei vizuale, datorita continutului de vitamina A. De asemenea, vitaminele C si E contribuie la sanatatea ochilor si previn aparitia afectiunilor degenerative. 

                                                                                                                                     Sursa

Sa trecem asadar la reteta, care e una extrem de simpla si rapida. Un mare avantaj al supelor crema, ca se gatesc usor si rapid.  

Ingrediente:

-3 cartofi dulci  de marime medie

-1 ceapa

-2 morcovi

-3 cartofi albi 

-2 catei de usturoi

-1 bucata ghmbir

-3 linguri ulei de masline

-sare dupa gust

-piper

-fulgi de chili

-2 l apa


Eu am preparat aceasta supa crema in oala magica Tefal one pot, pe care o folosesc aproape zilnic si de care sunt extrem de multumita. Dar la fel de bine o puteti pragati int-o oala obisnuita. 

Se curata si se spala toate legumele. 

Se taie ceapa solzisori si morcovii rondele. Se seteaza functia Brown la oala Tefal one pot si se calesc legumele. Dupa ce legumele s-au calit, se adauga apa, restul de legume (cartofii dulci taiati in bucati, cartofii albi taiati in sferturi, usturoiul, ghimbirul si condimentele). Se inghide capacul si se seteaza functia "soup" pe 10 minute. La finalul programului, se depresurizeaza oala, se transfera continutul intr-o oala obisnuita si cu blenderul vertical se mixeaza pana rezulta o supa cremoasa si catifelata.

Se serveste supa crema din cartofi dulci, cu crutoane de paine. E delicioasa, dulce si usor picanta, aromata. 

Pentru crutoane, am folosit cateva felii de paine mai veche, pe care le-am taiat cubulete. Le-am pus intr-o tava pe hartie de copt, le-am stropit cu ulei de masline si le-am lasat sa se rumeneasca in cuptor la 170C timp de 15 minute.








Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Salam vegan

  Ei bine, dupa ce am facut pana acum trei feluri de parizer vegan, carnati vegani, a venit si timpul salamului vegan. Si pot sa spun cu mana pe inima ca e mult mai bun decat mi-as fi putut imagina. Nu pot afirma cu certitudine ca e cel mai sanatos salam, deoarece contine gluten. Dar noi nu ne stim cu intoleranta la gluten, asadar, putem manca linistiti acest salam. In retetele vegane, glutenul se foloseste destul de mult in preparate care inlocuiesc carnea. De asemenea, pentru ca aceste preparate sa fie si gustoase, se folosesc multe condimente.  Pana acum, "mezelul"preferat al lui Alex, era parizerul din caju. Dar dupa ce am facut acest salam, a zis ca e mai bun decat parizerul.  Ideea e sa stea la frigider sa se raceasca bine de tot. Dupa racire se va intari si va avea textura unui salam uscat, se poate felia subtire si merge perfect in sandvisuri.  Ingrediente: -140 g gluten - 50 g făină de naut - 180 ml supă de legume sau apa - 2 linguri ulei - 1 lingura pastă de roșii -

Pulpe false (vegane)

  Pentru vegani, aceasta reteta este una de top. Una ce trebuie incercata. Cu siguranta vor fi impresionati de ea. Eu nu sunt vegana, dar as da oricand pulpele de pui adevarate pentru acestea false.  Sursa de inspiratie este, ca de obicei, Bianca Zapatka . Sigur ca pozele ei sunt fantastice si pulpele false pregatite de ea, arata intr-un mare fel. Eu cu siguranta am sa le repet imediat ce gasesc ingredientele necesare. Deocamdata postez reteta pentru a-mi fi mie mai usor sa o gasesc si sa nu mai fiu nevoita sa pierd timp traducand.  In esenta, e nevoie de conserva de jackfruit, ciuperci pleurotus si foi de orez. Si evident multe condimente, sos de soia, sos de rosii, etc.  Pana acum n-am vazut/cumparat conserva de jackfruits. Asa conservate, arata ca niste bucati de ton din conserva. Si textura seamana insa gustul e unul neutru. In cazul in care nu gasiti, se pot omite din reteta sau inlocui cu ciuperci pleurotus.  Ea a folosit, pentru un aspect cat mai frumos si apropiat de cel al pul

Parizer vegan din linte rosie

      Aceasta este o varianta 100% sanatoasa a parizerului, desi gustul e destul de departe de cel cu care eram obisnuiti noi. Dar important e ca e gustos, sanatos si arata aproape ca un parizer adevarat.  Am mai facut Parizer vegan din faina de naut , dar Alex zice ca acesta din linte e mai bun.  De asemenea, am facut un parizer din ciuperci si nuci (nu il am pe blog), dar nu a fost foarte incantat de acesta. Nu ma opresc aici, pentru ca pentru mine a devenit o provocare gatitul acesta vegan si ma straduiesc sa-i pregatesc retete cat mai variate si mai gustoase. Aseasta reteta de parizer am vazut-o pe instagram, postata de Yoyorelala.     Ingrediente: -1 cana linte rosie -1 + 1/2 cana apa fierbinte -1/2 ceapa -1 lingurita praf de usturoi -1 lingurita cimbru -1 lingurita boia afumata -1 lingurita amestec condimente pentru carnati -2 linguri ulei de masline  -4-5 linguri fulgi drojdie inactiva -1 lingura suc de lamaie + -1 + 1/2 cana apa  Inainte de a ne apuca de reteta propriuzisa, e b