Aceasta supa crema de cartofi dulci este atat de catifelata si aromata incat realmente te unge pe suflet. Cu mare bucurie am constatat ca Alex, dupa ce n-a mai mancat de vreo 5 ani supe/ciorbe, a mancat un bol din aceasta supa crema si mi-a zis ca pot sa mai fac. Marturisesc ca de cand a devenit vegan, imi storc creierii in cautare de retete cat mai variate si mai gustoase si sa suplinesc lipsa de proteine animale.
Cartoful dulce este bogat in potasiu, un mineral care modereaza efectele sodiului asupra organismului. Potasiul regleaza tensiunea arteriala si echilibreaza proportia de acizi si baze din organism, conform Medical News Today. Acesta contribuie si la sanatatea muschilor si a oaselor, asigurand alcalinitate si conferindu-le acestora densitatea minerala de care au nevoie.
Potrivit studiilor, consumul de cartofi dulci are efecte benefice pentru persoanele care sufera de obezitate, diabet si anumite afectiuni cardiovasculare. Pentru ca au un continut glicemic scazut, cartofii dulci previn rezistenta la insulina si reduc nivelul glucozei din sange. De asemenea, cartofii dulci sunt bogati in fibre, care previn constipatia si asigura sanatatea tractului digestiv.
Conform unui studiu realizat de Harvard School of Public Health’s Department of Nutrition,betacarotenul pe care il contin cartofii dulci poate ajuta la prevenirea cancerului de prostata, dar are efecte confirmate si in preventia cancerului de colon. Betacarotenul, transformat in vitamina A in organism, este esential pentru mentinerea echilibrului hormonal din timpul sarcinii si al alaptarii.
Cartofii dulci au si un continut ridicat de vitamina C, care ajuta sistemul imunitar sa functioneze optim. Astfel, organismul se va apara eficient impotriva virusurilor si bacteriilor.
Colina, o amina din complexul vitaminei B regasita in cartofii dulci, este asociata cu reducerea episoadelor de insomnie, cu imbunatatirea functiilor cognitive si a memoriei, dar si cu sanatatea sistemului muscular. Aceasta mentine structura membranelor celulare si reduce inflamatia cronica.
Consumul de cartofi dulci este asociat si cu imbunatatirea functiei vizuale, datorita continutului de vitamina A. De asemenea, vitaminele C si E contribuie la sanatatea ochilor si previn aparitia afectiunilor degenerative.
Sa trecem asadar la reteta, care e una extrem de simpla si rapida. Un mare avantaj al supelor crema, ca se gatesc usor si rapid.
Ingrediente:
-3 cartofi dulci de marime medie
-1 ceapa
-2 morcovi
-3 cartofi albi
-2 catei de usturoi
-1 bucata ghmbir
-3 linguri ulei de masline
-sare dupa gust
-piper
-fulgi de chili
-2 l apa
Eu am preparat aceasta supa crema in oala magica Tefal one pot, pe care o folosesc aproape zilnic si de care sunt extrem de multumita. Dar la fel de bine o puteti pragati int-o oala obisnuita.
Se curata si se spala toate legumele.
Se taie ceapa solzisori si morcovii rondele. Se seteaza functia Brown la oala Tefal one pot si se calesc legumele. Dupa ce legumele s-au calit, se adauga apa, restul de legume (cartofii dulci taiati in bucati, cartofii albi taiati in sferturi, usturoiul, ghimbirul si condimentele). Se inghide capacul si se seteaza functia "soup" pe 10 minute. La finalul programului, se depresurizeaza oala, se transfera continutul intr-o oala obisnuita si cu blenderul vertical se mixeaza pana rezulta o supa cremoasa si catifelata.
Se serveste supa crema din cartofi dulci, cu crutoane de paine. E delicioasa, dulce si usor picanta, aromata.
Pentru crutoane, am folosit cateva felii de paine mai veche, pe care le-am taiat cubulete. Le-am pus intr-o tava pe hartie de copt, le-am stropit cu ulei de masline si le-am lasat sa se rumeneasca in cuptor la 170C timp de 15 minute.
Comentarii
Trimiteți un comentariu