Treceți la conținutul principal

Ratatouille

 


Ratatouille este un preparat traditional din bucataria franceza. De fapt este un fel de ghiveci la cuptor, aranjat frumos si care incanta mai intai privirea, apoi papilele gustative. Pe langa faptul ca e foarte aspectuos, e si foarte gustos. Intreaga bogatie de arome si culori a verii se imbina in acest ratatouille. 

Desi este un fel de mancare vegan, acest ratatouille nu a fost pe placul lui Alex, care refuza sa manance vinetele indiferent cum ar fi ele gatite.

Baza acestui fel de mancare este un sos gros si aromat, in care se aseaza rondele de vinete, dovlecei si rosii, care se gatesc apoi la cuptor. 

Ingrediente :

-2 vinete

-3 rosii

-2 dovlecei medii 

+

Pentru sos:

-4 rosii

-1 ceapa

-2 ardei capia copti

-2 catei de usturoi

-1 morcov

-ulei de masline

-sare de mare

-piper

-cimbru

-busuioc

-oregano

-chili

-2 foi de dafin

-200 ml apa


Desi este un fel de mancare vegan, aparent simplu, totusi inarmati-va cu rabdare, pentru ca va va lua ceva mai mult timp sa o pregatiti. 

Mai intai se spala dovleceii si vinetele, se indeparteaza coditele si se taie rondele subtiri de 3-4 mm. Vinetele se pun intr-un vas cu apa rece in care am dizolvat o lingurita de sare. 

Dovleceii se taie tot rondele subtiri si se sareaza putin. 

Rosiile le vom taia doar in momentul in care asamblam preparatul.

Pentru sos, se coc mai intai ardeii pe plita. Apoi, se curata de coaja si de coturul cu semnite.

Cele 4 rosii se oparesc si se decojesc.

Ceapa se toaca marunt, la fel si morcovul si se calesc in uleiul de masline. 

Dupa ce s-au calit, se adauga 200 ml apa si se lasa sa fiarba pana se inmoaie . Se adauga ardeii copti taiati cubulete, rosiile decojite si taiate si acestea cubulete si usturoiul tocat. Se adauga sare, piper si ierburile aromatice, foile de dafin si se fierbe sosul pana scade si se ingroasa putin. 

Cand sosul e gata, se scot foile de dafin si se paseaza cu ajutorul unui mixer vertical. Eu nu l-am facut fin de tot, am preferat sa se simta bucatile de legume.

Se toarna sosul intr-o tava termorezistenta, apoi se aseaza alternativ rondelele de vinete, dovlecel, rosii. 

Legumele se stropesc cu ulei de masline, se condimenteaza cu putina sare si piper si frunze de busuioc tocate. Se acopera tava cu folie de aluminiu si se introduce in cuptorul preincalzit la 180 C, pentru 40 minute, dupa care indepartam folia si mai lasam 20 minute in cuptor. 

Gustos si sanatos!











Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cremvursti vegani fara gluten

      In week-end am pregatit cei mai buni cremvursti vegani , pentru Alex. Este a doua reteta de cremvursti pe care o incerc dar cred ca ma opresc aici. Acesti cremvursti au iesit aproape perfecti, atat gustul cat si textura fiind foarte apropiata de cea a cremvurstilor din carne.Reteta e una extrem de simpla, mai mult dureaza impachetatul lor in folie, dar si acest procedeu merge destul de repede. Mie mi-au iesit 10 bucati de aproximativ 12-13 cm.  Ingrediente: -300 g tofu(eu am folosit doua bucati de tofu de la Lidl) -1 felie sfecla cruda -3 linguri faina de naut -2 linguri amidon -1 lingurita sare -1 lingurita boia dulce -1 lingurita piper -1/2 lingurita turmeric -1 lingurita pudra de usturoi -5 linguri sos de soia -2 linguri fulgi de drojdie inactiva Se pun toate ingredientele in vasul robotului. (Sfecla e bine sa o dati pe razatoare inainte, pentru a se face pasta.) Compozitia rezultata se imparte in 10 bucati cat de cat egale si se modeleaza cremvurstii, care...

Parizer vegan din caju

  Azi va aduc reteta celui mai bun parizer vegan din cate am incercat pana acum. Acesta e facut din nuci caju . Am mai facut parizer vegan din Parizer vegan din faina de naut ,  sau Parizer vegan din linte rosie . Ambele variante sunt bune, dar aceasta din caju e cea mai buna reteta vegana de parizer. Am vazut pe net reteta de parizer din migdale, am si cumparat migdale, doar ca ideea de a decoji fiecare migdala m-a facut sa tot aman pregatirea acelui parizer. Dar noroc ca am vazut pe instagram reteta parizerului din caju, postata de Yoyorelala si rapid am incercat-o si eu. E super bun, asa ca se va repeta saptamanal, cred.  Ingrediente: -1 cana caju (o cana de ceai obisnuita) -3 linguri ulei de masline -1 lingura suc de lamaie -5 linguri fulgi de drojdie inactiva -1 ceapa mica -1 lingurita boia afumata sau boia dulce -1 lingurita pudra de usturoi -1 lingurita condimente pentru carnati -1 lingurita sare -1 crenguta cimbru proaspat sau o jumatate lingurita cimbru u...

Salam vegan

  Ei bine, dupa ce am facut pana acum trei feluri de parizer vegan, carnati vegani, a venit si timpul salamului vegan. Si pot sa spun cu mana pe inima ca e mult mai bun decat mi-as fi putut imagina. Nu pot afirma cu certitudine ca e cel mai sanatos salam, deoarece contine gluten. Dar noi nu ne stim cu intoleranta la gluten, asadar, putem manca linistiti acest salam. In retetele vegane, glutenul se foloseste destul de mult in preparate care inlocuiesc carnea. De asemenea, pentru ca aceste preparate sa fie si gustoase, se folosesc multe condimente.  Pana acum, "mezelul"preferat al lui Alex, era parizerul din caju. Dar dupa ce am facut acest salam, a zis ca e mai bun decat parizerul.  Ideea e sa stea la frigider sa se raceasca bine de tot. Dupa racire se va intari si va avea textura unui salam uscat, se poate felia subtire si merge perfect in sandvisuri.  Ingrediente: -140 g gluten - 50 g făină de naut - 180 ml supă de legume sau apa - 2 linguri ulei - 1 lingura pastă d...