Treceți la conținutul principal

Ratatouille

 


Ratatouille este un preparat traditional din bucataria franceza. De fapt este un fel de ghiveci la cuptor, aranjat frumos si care incanta mai intai privirea, apoi papilele gustative. Pe langa faptul ca e foarte aspectuos, e si foarte gustos. Intreaga bogatie de arome si culori a verii se imbina in acest ratatouille. 

Desi este un fel de mancare vegan, acest ratatouille nu a fost pe placul lui Alex, care refuza sa manance vinetele indiferent cum ar fi ele gatite.

Baza acestui fel de mancare este un sos gros si aromat, in care se aseaza rondele de vinete, dovlecei si rosii, care se gatesc apoi la cuptor. 

Ingrediente :

-2 vinete

-3 rosii

-2 dovlecei medii 

+

Pentru sos:

-4 rosii

-1 ceapa

-2 ardei capia copti

-2 catei de usturoi

-1 morcov

-ulei de masline

-sare de mare

-piper

-cimbru

-busuioc

-oregano

-chili

-2 foi de dafin

-200 ml apa


Desi este un fel de mancare vegan, aparent simplu, totusi inarmati-va cu rabdare, pentru ca va va lua ceva mai mult timp sa o pregatiti. 

Mai intai se spala dovleceii si vinetele, se indeparteaza coditele si se taie rondele subtiri de 3-4 mm. Vinetele se pun intr-un vas cu apa rece in care am dizolvat o lingurita de sare. 

Dovleceii se taie tot rondele subtiri si se sareaza putin. 

Rosiile le vom taia doar in momentul in care asamblam preparatul.

Pentru sos, se coc mai intai ardeii pe plita. Apoi, se curata de coaja si de coturul cu semnite.

Cele 4 rosii se oparesc si se decojesc.

Ceapa se toaca marunt, la fel si morcovul si se calesc in uleiul de masline. 

Dupa ce s-au calit, se adauga 200 ml apa si se lasa sa fiarba pana se inmoaie . Se adauga ardeii copti taiati cubulete, rosiile decojite si taiate si acestea cubulete si usturoiul tocat. Se adauga sare, piper si ierburile aromatice, foile de dafin si se fierbe sosul pana scade si se ingroasa putin. 

Cand sosul e gata, se scot foile de dafin si se paseaza cu ajutorul unui mixer vertical. Eu nu l-am facut fin de tot, am preferat sa se simta bucatile de legume.

Se toarna sosul intr-o tava termorezistenta, apoi se aseaza alternativ rondelele de vinete, dovlecel, rosii. 

Legumele se stropesc cu ulei de masline, se condimenteaza cu putina sare si piper si frunze de busuioc tocate. Se acopera tava cu folie de aluminiu si se introduce in cuptorul preincalzit la 180 C, pentru 40 minute, dupa care indepartam folia si mai lasam 20 minute in cuptor. 

Gustos si sanatos!











Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Salam vegan

  Ei bine, dupa ce am facut pana acum trei feluri de parizer vegan, carnati vegani, a venit si timpul salamului vegan. Si pot sa spun cu mana pe inima ca e mult mai bun decat mi-as fi putut imagina. Nu pot afirma cu certitudine ca e cel mai sanatos salam, deoarece contine gluten. Dar noi nu ne stim cu intoleranta la gluten, asadar, putem manca linistiti acest salam. In retetele vegane, glutenul se foloseste destul de mult in preparate care inlocuiesc carnea. De asemenea, pentru ca aceste preparate sa fie si gustoase, se folosesc multe condimente.  Pana acum, "mezelul"preferat al lui Alex, era parizerul din caju. Dar dupa ce am facut acest salam, a zis ca e mai bun decat parizerul.  Ideea e sa stea la frigider sa se raceasca bine de tot. Dupa racire se va intari si va avea textura unui salam uscat, se poate felia subtire si merge perfect in sandvisuri.  Ingrediente: -140 g gluten - 50 g făină de naut - 180 ml supă de legume sau apa - 2 linguri ulei - 1 lingura pastă de roșii -

Pulpe false (vegane)

  Pentru vegani, aceasta reteta este una de top. Una ce trebuie incercata. Cu siguranta vor fi impresionati de ea. Eu nu sunt vegana, dar as da oricand pulpele de pui adevarate pentru acestea false.  Sursa de inspiratie este, ca de obicei, Bianca Zapatka . Sigur ca pozele ei sunt fantastice si pulpele false pregatite de ea, arata intr-un mare fel. Eu cu siguranta am sa le repet imediat ce gasesc ingredientele necesare. Deocamdata postez reteta pentru a-mi fi mie mai usor sa o gasesc si sa nu mai fiu nevoita sa pierd timp traducand.  In esenta, e nevoie de conserva de jackfruit, ciuperci pleurotus si foi de orez. Si evident multe condimente, sos de soia, sos de rosii, etc.  Pana acum n-am vazut/cumparat conserva de jackfruits. Asa conservate, arata ca niste bucati de ton din conserva. Si textura seamana insa gustul e unul neutru. In cazul in care nu gasiti, se pot omite din reteta sau inlocui cu ciuperci pleurotus.  Ea a folosit, pentru un aspect cat mai frumos si apropiat de cel al pul

Parizer vegan din linte rosie

      Aceasta este o varianta 100% sanatoasa a parizerului, desi gustul e destul de departe de cel cu care eram obisnuiti noi. Dar important e ca e gustos, sanatos si arata aproape ca un parizer adevarat.  Am mai facut Parizer vegan din faina de naut , dar Alex zice ca acesta din linte e mai bun.  De asemenea, am facut un parizer din ciuperci si nuci (nu il am pe blog), dar nu a fost foarte incantat de acesta. Nu ma opresc aici, pentru ca pentru mine a devenit o provocare gatitul acesta vegan si ma straduiesc sa-i pregatesc retete cat mai variate si mai gustoase. Aseasta reteta de parizer am vazut-o pe instagram, postata de Yoyorelala.     Ingrediente: -1 cana linte rosie -1 + 1/2 cana apa fierbinte -1/2 ceapa -1 lingurita praf de usturoi -1 lingurita cimbru -1 lingurita boia afumata -1 lingurita amestec condimente pentru carnati -2 linguri ulei de masline  -4-5 linguri fulgi drojdie inactiva -1 lingura suc de lamaie + -1 + 1/2 cana apa  Inainte de a ne apuca de reteta propriuzisa, e b