Ratatouille este un preparat traditional din bucataria franceza. De fapt este un fel de ghiveci la cuptor, aranjat frumos si care incanta mai intai privirea, apoi papilele gustative. Pe langa faptul ca e foarte aspectuos, e si foarte gustos. Intreaga bogatie de arome si culori a verii se imbina in acest ratatouille.
Desi este un fel de mancare vegan, acest ratatouille nu a fost pe placul lui Alex, care refuza sa manance vinetele indiferent cum ar fi ele gatite.
Baza acestui fel de mancare este un sos gros si aromat, in care se aseaza rondele de vinete, dovlecei si rosii, care se gatesc apoi la cuptor.
Ingrediente :
-2 vinete
-3 rosii
-2 dovlecei medii
+
Pentru sos:
-4 rosii
-1 ceapa
-2 ardei capia copti
-2 catei de usturoi
-1 morcov
-ulei de masline
-sare de mare
-piper
-cimbru
-busuioc
-oregano
-chili
-2 foi de dafin
-200 ml apa
Desi este un fel de mancare vegan, aparent simplu, totusi inarmati-va cu rabdare, pentru ca va va lua ceva mai mult timp sa o pregatiti.
Mai intai se spala dovleceii si vinetele, se indeparteaza coditele si se taie rondele subtiri de 3-4 mm. Vinetele se pun intr-un vas cu apa rece in care am dizolvat o lingurita de sare.
Dovleceii se taie tot rondele subtiri si se sareaza putin.
Rosiile le vom taia doar in momentul in care asamblam preparatul.
Pentru sos, se coc mai intai ardeii pe plita. Apoi, se curata de coaja si de coturul cu semnite.
Cele 4 rosii se oparesc si se decojesc.
Ceapa se toaca marunt, la fel si morcovul si se calesc in uleiul de masline.
Dupa ce s-au calit, se adauga 200 ml apa si se lasa sa fiarba pana se inmoaie . Se adauga ardeii copti taiati cubulete, rosiile decojite si taiate si acestea cubulete si usturoiul tocat. Se adauga sare, piper si ierburile aromatice, foile de dafin si se fierbe sosul pana scade si se ingroasa putin.
Cand sosul e gata, se scot foile de dafin si se paseaza cu ajutorul unui mixer vertical. Eu nu l-am facut fin de tot, am preferat sa se simta bucatile de legume.
Se toarna sosul intr-o tava termorezistenta, apoi se aseaza alternativ rondelele de vinete, dovlecel, rosii.
Legumele se stropesc cu ulei de masline, se condimenteaza cu putina sare si piper si frunze de busuioc tocate. Se acopera tava cu folie de aluminiu si se introduce in cuptorul preincalzit la 180 C, pentru 40 minute, dupa care indepartam folia si mai lasam 20 minute in cuptor.
Gustos si sanatos!
Comentarii
Trimiteți un comentariu