Treceți la conținutul principal

Prajitura vegana cu dovleac si crema de caju

 

Dovleacul nu s-a gasit pana acum printre preferintele mele, dar intr-una din zile, Alex mi-a zis ca a mancat undeva in oras o placinta cu dovleac si ca i-a placut. Am zis...ok, e sezonul dovleacului, hai sa-i dau o sansa si sa incerc sa-l pregatesc altfel decat am facut-o pana acum (adica doar copt sau supa crema). 

Astfel ca am facut o prajitura vegana, pentru care m-am inspirat de pe pe un blog vegan din Germania (Bianca Zapatka). Pentru ca aici nu gasesc "vegan cream cheese", am facut o crema din caju. Si am facut astfel, un copil fericit, pentru ca Alex a zis ca e foarte buna aceasta prajitura. 

Are o textura umeda si aduce cu celebrul "Carrot cake". 

Ingrediente blat: (forma de tort cu diametru 20 cm)

-200 g dovleac Hokaido, ras pe razatoarea mica (dar puteti folosi orice dovleac placintar)

-180 g faina

-100 g nuca macinata

-120 g zahar brut

-1 plic praf de copt

- 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu

-2 lingurite scortisoara 

-1 varf de cutit sare

-coaja rasa si sucul de la o portocala bio (am pus lamaie ca nu am avut portocala)

-100 ml ulei

-100 ml lapte vegetal (cocos am folosit eu)

 

Modul de preparare e unul cat se poate de simplu. Se amesteca intr-un vas, ingredientele uscate si se adauga peste ele lichidele, coaja rasa de portocala sau lamaie si dovleacul ras. Se amesteca pana se omogenizeaza ingredientele. 

Se toarna compozitia intr-o forma de tort tapetata cu hartie de copt. (Bianca spunea de o forma cu diametru 20 cm. Eu am folosit una cu 22 cm diametru, ca nu am de 20, doar de 18 si nu am vrut sa fie blatul foarte inalt.)

Se coace prajitura in cuptorul preincalzit la 170 C, caldura sus-jos, fara ventilatie, timp de 50 minute. Dupa 30 de minute, am acoperit blatul cu hartie de copt, pentru a nu se arde deasupra. 


Ingrediente crema de caju:

-100 g caju crud

-100 g zahar puddra

-1/2 fiola esenta de vanilie

-3 linguri crema de cocos (conserva Lidl)

Nucile caju se pun la hidratat in apa pentru cel putin o ora. Dupa acest timp, se scurg si se pun intr-un chopper. Se maruntesc, apoi se adauga zaharul pudra si crema de cocos. Se mixeaza pana cand arata ca o crema. Nu trebuie sa fie foarte fluida, sa nu curga de pe prajitura. 

Dupa ce prajitura s-a racit, se unge deasupra cu crema de caju si se decoreaza cu nuci prajite. 

(Nucile caju sunt nelipsite din bucataria mea, de cand Alex a devenit vegan. Le folosesc la pregatirea diverselor branzeturi vegane sau la pregatirea unui delicios parizer vegan. Sunt  bogate in vitamine, minerale, scad colesterolul rau si sunt foarte sanatoase pentru oricine. )













Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cremvursti vegani fara gluten

      In week-end am pregatit cei mai buni cremvursti vegani , pentru Alex. Este a doua reteta de cremvursti pe care o incerc dar cred ca ma opresc aici. Acesti cremvursti au iesit aproape perfecti, atat gustul cat si textura fiind foarte apropiata de cea a cremvurstilor din carne.Reteta e una extrem de simpla, mai mult dureaza impachetatul lor in folie, dar si acest procedeu merge destul de repede. Mie mi-au iesit 10 bucati de aproximativ 12-13 cm.  Ingrediente: -300 g tofu(eu am folosit doua bucati de tofu de la Lidl) -1 felie sfecla cruda -3 linguri faina de naut -2 linguri amidon -1 lingurita sare -1 lingurita boia dulce -1 lingurita piper -1/2 lingurita turmeric -1 lingurita pudra de usturoi -5 linguri sos de soia -2 linguri fulgi de drojdie inactiva Se pun toate ingredientele in vasul robotului. (Sfecla e bine sa o dati pe razatoare inainte, pentru a se face pasta.) Compozitia rezultata se imparte in 10 bucati cat de cat egale si se modeleaza cremvurstii, care...

Parizer vegan din caju

  Azi va aduc reteta celui mai bun parizer vegan din cate am incercat pana acum. Acesta e facut din nuci caju . Am mai facut parizer vegan din Parizer vegan din faina de naut ,  sau Parizer vegan din linte rosie . Ambele variante sunt bune, dar aceasta din caju e cea mai buna reteta vegana de parizer. Am vazut pe net reteta de parizer din migdale, am si cumparat migdale, doar ca ideea de a decoji fiecare migdala m-a facut sa tot aman pregatirea acelui parizer. Dar noroc ca am vazut pe instagram reteta parizerului din caju, postata de Yoyorelala si rapid am incercat-o si eu. E super bun, asa ca se va repeta saptamanal, cred.  Ingrediente: -1 cana caju (o cana de ceai obisnuita) -3 linguri ulei de masline -1 lingura suc de lamaie -5 linguri fulgi de drojdie inactiva -1 ceapa mica -1 lingurita boia afumata sau boia dulce -1 lingurita pudra de usturoi -1 lingurita condimente pentru carnati -1 lingurita sare -1 crenguta cimbru proaspat sau o jumatate lingurita cimbru u...

Mahalabia vegana

  Mahalabia sau Muhallebi este un desert traditional arabesc, pregatit indeosebi in perioada Ramadanului, foarte popular in tarile din nordul Africii si in Turcia. E o budinca simpla si delicioasa si se prepara in maxim 10 minute, din lapte, amidon, zahar, optional frisca lichida si neaparat aromata cu apa de trandafiri. Deasupra se presara fistic tocat , petale de trandafiri (eu nu am avut), migdale, nuci. Cand am facut acest desert pentru prima data, ( Reteta se gaseste aici ), lui Alex i-a placut foarte tare. Astfel ca a fost printre primele deserturi pe care i le-am pregatit in varianta vegana, atunci cand el a decis sa adopte acest stil de viata. Fiind un desert extrem de rapid, gata in 10 minute, il pregatesc poate nu chiar saptamanal, dar cel putin o data la doua saptamani, spre incantarea lui. Ieri am avut timp si de pozat.  Ingrediente: -500 ml lapte vegetal (cocos, ovaz, orez, migdale) -100 ml frisca lichida vegetala -3 linguri amidon de porumb -4 linguri zahar -1...