Treceți la conținutul principal

Mozzarella vegana

 

De cand Alex a devenit vegan, m-am straduit sa caut si sa pregatesc tot felul de nebunii, sa inlocuiesc alimentele care inainte ii placeau foarte mult, cu altele "curate", cum spune el. Astfel ca am incercat pana acum nu mai putin de 5 feluri de "branzeturi" vegane. Pe youtube, am gasit un canal in limba spaniola, "Recetas de Gri". O doamna simpatica, vegana, care are o multime de retete super interesante, savuroase si foarte simple. Tot acolo am gasit reteta de mozzarella vegana. Surprinzator, dar chiar seamana cu mozzarella, se si topeste si se intinde, iar gustul e foarte bun. Bine, eu prefer mozzarella clasica, adevarata, dar Alex e super incantat, a zis ca din toate branzeturile pe care le-am incercat pana acum (cu naut, cu ovaz, cartof dulce, seminte de floarea soarelui si aceasta din urma cu nuci caju), ultima e pe locul I in top. Partea buna la aceste retete vegane e ca se fac usor si rapid. 

Ingrediente:

-2 cani lapte vegetal neindulcit (am masurat cu o cana de ceai obisnuita)

-3 linguri ulei de masline

-3 linguri amidon de porumb

-2 linguri amidon (sau faina) de tapioca

-2 linguri suc de lamaie

-1 lingurita sare

-50 g nuci caju macinate foarte fin

-un varf de cutit pudra de curcuma


Toate ingredientele enumerate mai sus, se pun intr-un blender si se amesteca la viteza maxima timp de 2-3 minute. Compozitia, care arata ca un lapte ceva mai gros, se pune intr-un vas si se fierbe amestecand in continuu. Din momentul in care incepe sa fiarba, se lasa 5-6 minute, amestecand pana se ingroasa. Veti vedea ca in timp ce se ingroasa si amestecati energic in oala, va incepe sa se intinda ca o branza care se topeste. Se toarna compozitia in vase de ceramica unse cu ulei de masline si se lasa sa se raceasca. Dupa ce branza s-a racit, se pune in frigider minim doua ora, dupa care se poate folosi la pizza, sanvisuri sau puteti chiar face o salata caprese.









Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Salam vegan

  Ei bine, dupa ce am facut pana acum trei feluri de parizer vegan, carnati vegani, a venit si timpul salamului vegan. Si pot sa spun cu mana pe inima ca e mult mai bun decat mi-as fi putut imagina. Nu pot afirma cu certitudine ca e cel mai sanatos salam, deoarece contine gluten. Dar noi nu ne stim cu intoleranta la gluten, asadar, putem manca linistiti acest salam. In retetele vegane, glutenul se foloseste destul de mult in preparate care inlocuiesc carnea. De asemenea, pentru ca aceste preparate sa fie si gustoase, se folosesc multe condimente.  Pana acum, "mezelul"preferat al lui Alex, era parizerul din caju. Dar dupa ce am facut acest salam, a zis ca e mai bun decat parizerul.  Ideea e sa stea la frigider sa se raceasca bine de tot. Dupa racire se va intari si va avea textura unui salam uscat, se poate felia subtire si merge perfect in sandvisuri.  Ingrediente: -140 g gluten - 50 g făină de naut - 180 ml supă de legume sau apa - 2 linguri ulei - 1 lingura pastă de roșii -

Pulpe false (vegane)

  Pentru vegani, aceasta reteta este una de top. Una ce trebuie incercata. Cu siguranta vor fi impresionati de ea. Eu nu sunt vegana, dar as da oricand pulpele de pui adevarate pentru acestea false.  Sursa de inspiratie este, ca de obicei, Bianca Zapatka . Sigur ca pozele ei sunt fantastice si pulpele false pregatite de ea, arata intr-un mare fel. Eu cu siguranta am sa le repet imediat ce gasesc ingredientele necesare. Deocamdata postez reteta pentru a-mi fi mie mai usor sa o gasesc si sa nu mai fiu nevoita sa pierd timp traducand.  In esenta, e nevoie de conserva de jackfruit, ciuperci pleurotus si foi de orez. Si evident multe condimente, sos de soia, sos de rosii, etc.  Pana acum n-am vazut/cumparat conserva de jackfruits. Asa conservate, arata ca niste bucati de ton din conserva. Si textura seamana insa gustul e unul neutru. In cazul in care nu gasiti, se pot omite din reteta sau inlocui cu ciuperci pleurotus.  Ea a folosit, pentru un aspect cat mai frumos si apropiat de cel al pul

Parizer vegan din linte rosie

      Aceasta este o varianta 100% sanatoasa a parizerului, desi gustul e destul de departe de cel cu care eram obisnuiti noi. Dar important e ca e gustos, sanatos si arata aproape ca un parizer adevarat.  Am mai facut Parizer vegan din faina de naut , dar Alex zice ca acesta din linte e mai bun.  De asemenea, am facut un parizer din ciuperci si nuci (nu il am pe blog), dar nu a fost foarte incantat de acesta. Nu ma opresc aici, pentru ca pentru mine a devenit o provocare gatitul acesta vegan si ma straduiesc sa-i pregatesc retete cat mai variate si mai gustoase. Aseasta reteta de parizer am vazut-o pe instagram, postata de Yoyorelala.     Ingrediente: -1 cana linte rosie -1 + 1/2 cana apa fierbinte -1/2 ceapa -1 lingurita praf de usturoi -1 lingurita cimbru -1 lingurita boia afumata -1 lingurita amestec condimente pentru carnati -2 linguri ulei de masline  -4-5 linguri fulgi drojdie inactiva -1 lingura suc de lamaie + -1 + 1/2 cana apa  Inainte de a ne apuca de reteta propriuzisa, e b