Savarinele se afla in topul preferintelor mele in materie de prajituri. Sigur ca eu prefer savarinele cu frisca naturala, bine insiropate, delicioase.
Dar nevoia te invata sa te adaptezi, mai ales daca ai acasa un vegan hotarat sa nu mai manance niciun fel de produs animal. Si oricat incerc eu sa-l conving ca variantele acestea vegetale nu sunt neaparat mai sanatoase, nu prea am pe cine. Asadar, pentru Alex sunt aceste savarine vegane, cu frisca vegetala Meggle. Nu am gasit niciun inlocuitor pentru frisca naturala, asa ca e nevoie si de mici compromisuri pentru a putea reproduce retetele originale.
Ingrediente:
-250 g faina
-250 ml lapte de cocos (sau orice alt lapte vegetal)
-1 lingura zahar
-30 ml ulei de floarea soarelui
-putina sare
-un varfde cutit turmeric (pentru o culoare frumoasa)
-5 g drojdie
Aluatul pentru savarine se face foarte usor. Se incalzeste putin laptele, se adauga zaharul si drojdia, se amesteca si se lasa sa se umfle cam 10-15 minute.
Apoi se toarna maiaua peste faina, se adauga uleiul si turmericul (eu pur si simplu am uitat de turmeric) si se amesteca cu o lingura pana se omogenizeaza. Se lasa aluatul sa creasca o ora, dupa care cu o lingura se repartizeaa in forme de savarina unse cu unt si tapetate cu faina.
Eu am ales forma de silicon, pentru mini gugulufuri. Chiar daca savarinele nu arata precum cele clasice, mie imi place aceasta forma, in primul rand pentru ca nu trebuie unsa si prajiturile se scot usor, fara sa se lipeasca.
Dupa ce repartizam aluatul in forme, mai lasam sa creasca 20 minute, apoi le coacem in cuptorul preincalzit la 170 g pentru 40 minute.
Mie mi-au iesit 10 bucati, dar puteam sa pun mai putina compozitie in forme, pentru ca oricum ele cresc destul de mult si mi-ar fi iesit 12 bucati. Data viitoare asa voi face.
Sirop:
-300 ml apa
-150 g zahar
-1 fiola esenta de rom
Se fierbe apa cu zaharul pana cand se topeste zaharul. Se adauga esenta de rom si dupa ce siropul se raceste , se scufunda fiecare savarina in sirop. Eu iau fiecare savarina si o scufund de doua-trei ori in sirop, sa fie bine imbibata cu sirop.
Decor:
-300 ml frisca lichida indulcita Meggle
-1/2 fiola esenta de vanilie
-jeleu de zmeura (gem fara samburi) (sau orice gem va place)
Fiecare savarina se unge cu gem (jeleu de zmeura in cazul de fata) si se umple cu frisca batuta.
Se servesc reci.
Comentarii
Trimiteți un comentariu