Treceți la conținutul principal

Tort vegan cu ciocolata si visine

 

Am facut-o si pe asta. 😁 Adica tort de post. Nu mi-as fi imaginat vreodata ca am sa fac si torturi de post, dar cum spuneam si alte dati, nevoia te obliga. Si cum Alex al meu e mare amator de ciocolata si prajituri cu ciocolata, trebuie sa ma adaptez cerintelor lui de vegan convins si sa ma sucesc in asa fel incat sa-i pregatesc deserturi "curate". 😀

Pot sa spun ca tortul a iesit foarte bun, atat de bun incat nimeni n-ar fi zis ca e de post, astfel incat poate sta pe orice masa de sarbatoare, fara ca cineva sa sesizeze ca ar fi ceva "in neregula" cu el. 😀

Ingrediente blat:

-300 g de făină

  -300 ml lapte vegetal

-150 g de zahăr pudra

-60 ml de ulei rafinat de floarea-soarelui

-50 g de pudră de cacao

-1 lingurita bicarbonat de sodiu

-1/2 plic praf de copt

-1 lingurita otet 

+

-300 g visine congelate, pe care le-am pus intr-o strecuratoare sa se scurga sucul.


Intr-un bol se pun toate ingredientele uscate si se amesteca. Peste ingredientele uscate se adauga cele lichide si se omogenizeaza. Eu am amestecat rapid cu mixerul, pana s-a omogenizat.

Se pregatesc doua forme de copt cu diametru de 18 cm. Am pus hartie de copt la baza formelor de copt iar marinile le-am uns cu ulei si tapetat cu faina. Am repartizat 1/3 din compozitie intr-una din forme si 2/3 in cealalta. Am copt blaturile 35 minute la 170 C. Dupa ce s-au racit, am indreptat blaturile, apoi pe cel mai gros l-am taiat in doua parti egale.

Ingrediente sirop:

-100 ml apa

-2 linguri zahar

-sucul lasat de visine

-putina visinata sau esenta de rom 

Se fierbe apa cu zaharul pana se topeste zaharul. Se adauga sucul lasat de visine si putina visinata. Eu am pus 2 linguri, doar pentru aroma.


Ingrediente crema:

-300 g ciocolata neagra

-300 g lapte de cocos din conserva


Laptele de cocos si ciocolata rupta bucatele se pun intr-un vas pe baie de aburi si se lasa pana se topeste ciocolata. Se amesteca din cand in cand cu o spatula pana se obtine o crema omogena. Lasam crema sa se raceasca, apoi o punem in frigider minim 3 ore. Eu am lasat-o peste noapte. Apoi crema racita se bate cu mixerul pana devine spumoasa si aerata, dar ferma. Vom obtine o crema ganache ca si crema obisnuita care se face cu smantana pentru frisca, doar ca aceasta va avea o aroma subtila de cocos. 

Crema este foarte buna si se poate folosi si la decorat. 

Asamblare:

Pe un platou, se pune primul blat. Se insiropeaza usor, se pune 1/3 din crema. Peste crema se pun visine scurse de suc. Apoi l doilea blat, inca 1/3 din crema, visine si ultimul blat insiropat.  Cu restul de crema se unge tortul pe margine si se decoreaza cu aveline.













Comentarii

Postări populare de pe acest blog

"Foie gras" vegan

  Ei bine, nu mi-am imaginat vreodata ca poate exista asa ceva. Si nici ca intr-o zi voi gati asa ceva. Dar, din dorinta de a pregati mereu cate ceva bun, gustos si sanatos pentru Alex, am salvat aceasta reteta de pe Instagram. Si am pregatit-o. Surprinzator de rapid si usor. Asa ca am repetat-o dupa cateva zile, pentru a putea face niste poze decente. Vreau sa va spun ca acest pate e senzational. Gustul e atat de bun, incat cu siguranta va fi una din retetele vegane preferate, odata ce il gustati.  Ingrediente: -500 g ciuperci champignon brune -200 g caju hidratat peste noapte -220 g ulei de cocos -2 linguri sos de soia -2 linguri fulgi de drojdie inactiva -2 lingurite rase pasta de tomate -2 linguri coniac -1/2 lingurita sare -1/2 lingurita piper proaspat macinat -1/2 lingurita condiment pentru turta dulce Mod de preparare: Mai intai se pune caju crud la hidratat in apa rece. Preferabil peste noapte. Daca ati uitat, il puteti pune in apa fierbinte, pentru minim 2 ore. Ciuper...

Caramel vegan din lapte de cocos

  Deserturile cu sos caramel sunt delicioase si ii plac foarte mult lui Alex. Caramel vegan am mai facut cu alte ocazii, cu frisca vegetala Meggle. Dar pentru ca am vrut ceva mai natural, am incercat sa fac un sos caramel cu lapte de cocos.  Caramelul a iesit exact cum se vede in poza. Seamana foarte bine cu sosul caramel obtinut din frisca naturala. Textura este usor diferita si parca aduce a jeleu . Dupa racire se intareste si pentru a putea fi folosit la decorat deserturi, e suficient sa incalziti la microunde, timp de 30 de secunde.  Ingrediente: -200 g zahar -1 lingura apa -1 lingura ulei de cocos -1 conserva lapte de cocos  Zaharul si apa se pun intr-o cratita, pe foc mic si se lasa pana se caramelizeaza zaharul si capata o culoare de chihlimbar. In momentul in care incepe sa se caramelizeze, amestecati usor cu o lingura.  Atentie sa nu se arda, pentru ca va deveni amar.  Dupa ce zaharul s-a caramelizat, se adauga uleiul de cocos si laptele din conser...

Mini tarte vegane cu mere

  Aceste mini tarte cu mere sunt fragede si aromate, perfecte pentru un rasfat in week-end. Se fac usor si rapid si se termina si mai rapid. Ingrediente aluat fraged: -250 g faina -1 lingura zahar pudra -125 g unt vegetal/margarina/ulei de cocos -1-2 linguri apa rece Umplutura: -4 mere -1 lingura zeama de lamaie -1 lingurita ulei de cocos -4 linguri zahar brun -1/2 lingurita scortisoara -1 lingura amidon  -50 ml apa Pentru aluat, se pune faina, zaharul pudra si margarina rece, taiata in bucati, intr-un vas. Se amesteca ingredientele si se adauga si apa rece. Vom obtine o bila de aluat neted si nelipicios. (Eu am cumparat din Carrefour ceea ce se cheama unt vegan, foarte scump si consider ca nu se justifica pretul, cand de fapt nu e mare diferenta intre acest unt si o margarina pentru prajituri, care e mult mai ieftina.) Aluatul se inveleste in folie alimentara si se pune in frigider pentru o ora.  Merele se curata de coaja si de cotoare, Se taie in cubulete mici si se pun...