Am facut-o si pe asta. 😁 Adica tort de post. Nu mi-as fi imaginat vreodata ca am sa fac si torturi de post, dar cum spuneam si alte dati, nevoia te obliga. Si cum Alex al meu e mare amator de ciocolata si prajituri cu ciocolata, trebuie sa ma adaptez cerintelor lui de vegan convins si sa ma sucesc in asa fel incat sa-i pregatesc deserturi "curate". 😀
Pot
sa spun ca tortul a iesit foarte bun, atat de bun incat nimeni n-ar fi
zis ca e de post, astfel incat poate sta pe orice masa de sarbatoare,
fara ca cineva sa sesizeze ca ar fi ceva "in neregula" cu el. 😀
Ingrediente blat:
-300 g de făină
-300 ml lapte vegetal
-150 g de zahăr pudra
-60 ml de ulei rafinat de floarea-soarelui
-50 g de pudră de cacao
-1 lingurita bicarbonat de sodiu
-1/2 plic praf de copt
-1 lingurita otet
+
-300 g visine congelate, pe care le-am pus intr-o strecuratoare sa se scurga sucul.
Intr-un
bol se pun toate ingredientele uscate si se amesteca. Peste
ingredientele uscate se adauga cele lichide si se omogenizeaza. Eu am
amestecat rapid cu mixerul, pana s-a omogenizat.
Se
pregatesc doua forme de copt cu diametru de 18 cm. Am pus hartie de
copt la baza formelor de copt iar marinile le-am uns cu ulei si tapetat
cu faina. Am repartizat 1/3 din compozitie intr-una din forme si 2/3 in
cealalta. Am copt blaturile 35 minute la 170 C. Dupa ce s-au racit, am
indreptat blaturile, apoi pe cel mai gros l-am taiat in doua parti
egale.
Ingrediente sirop:
-100 ml apa
-2 linguri zahar
-sucul lasat de visine
-putina visinata sau esenta de rom
Se
fierbe apa cu zaharul pana se topeste zaharul. Se adauga sucul lasat de
visine si putina visinata. Eu am pus 2 linguri, doar pentru aroma.
Ingrediente crema:
-300 g ciocolata neagra
-300 g lapte de cocos din conserva
Laptele de cocos si ciocolata rupta bucatele se pun intr-un vas pe baie de aburi si se lasa pana se topeste ciocolata. Se amesteca din cand in cand cu o spatula pana se obtine o crema omogena. Lasam crema sa se raceasca, apoi o punem in frigider minim 3 ore. Eu am lasat-o peste noapte. Apoi crema racita se bate cu mixerul pana devine spumoasa si aerata, dar ferma. Vom obtine o crema ganache ca si crema obisnuita care se face cu smantana pentru frisca, doar ca aceasta va avea o aroma subtila de cocos.
Crema este foarte buna si se poate folosi si la decorat.
Asamblare:
Pe
un platou, se pune primul blat. Se insiropeaza usor, se pune 1/3 din
crema. Peste crema se pun visine scurse de suc. Apoi l doilea blat, inca
1/3 din crema, visine si ultimul blat insiropat. Cu restul de crema se
unge tortul pe margine si se decoreaza cu aveline.
Comentarii
Trimiteți un comentariu