Treceți la conținutul principal

Tort vegan cu ciocolata si visine

 

Am facut-o si pe asta. 😁 Adica tort de post. Nu mi-as fi imaginat vreodata ca am sa fac si torturi de post, dar cum spuneam si alte dati, nevoia te obliga. Si cum Alex al meu e mare amator de ciocolata si prajituri cu ciocolata, trebuie sa ma adaptez cerintelor lui de vegan convins si sa ma sucesc in asa fel incat sa-i pregatesc deserturi "curate". 😀

Pot sa spun ca tortul a iesit foarte bun, atat de bun incat nimeni n-ar fi zis ca e de post, astfel incat poate sta pe orice masa de sarbatoare, fara ca cineva sa sesizeze ca ar fi ceva "in neregula" cu el. 😀

Ingrediente blat:

-300 g de făină

  -300 ml lapte vegetal

-150 g de zahăr pudra

-60 ml de ulei rafinat de floarea-soarelui

-50 g de pudră de cacao

-1 lingurita bicarbonat de sodiu

-1/2 plic praf de copt

-1 lingurita otet 

+

-300 g visine congelate, pe care le-am pus intr-o strecuratoare sa se scurga sucul.


Intr-un bol se pun toate ingredientele uscate si se amesteca. Peste ingredientele uscate se adauga cele lichide si se omogenizeaza. Eu am amestecat rapid cu mixerul, pana s-a omogenizat.

Se pregatesc doua forme de copt cu diametru de 18 cm. Am pus hartie de copt la baza formelor de copt iar marinile le-am uns cu ulei si tapetat cu faina. Am repartizat 1/3 din compozitie intr-una din forme si 2/3 in cealalta. Am copt blaturile 35 minute la 170 C. Dupa ce s-au racit, am indreptat blaturile, apoi pe cel mai gros l-am taiat in doua parti egale.

Ingrediente sirop:

-100 ml apa

-2 linguri zahar

-sucul lasat de visine

-putina visinata sau esenta de rom 

Se fierbe apa cu zaharul pana se topeste zaharul. Se adauga sucul lasat de visine si putina visinata. Eu am pus 2 linguri, doar pentru aroma.


Ingrediente crema:

-300 g ciocolata neagra

-300 g lapte de cocos din conserva


Laptele de cocos si ciocolata rupta bucatele se pun intr-un vas pe baie de aburi si se lasa pana se topeste ciocolata. Se amesteca din cand in cand cu o spatula pana se obtine o crema omogena. Lasam crema sa se raceasca, apoi o punem in frigider minim 3 ore. Eu am lasat-o peste noapte. Apoi crema racita se bate cu mixerul pana devine spumoasa si aerata, dar ferma. Vom obtine o crema ganache ca si crema obisnuita care se face cu smantana pentru frisca, doar ca aceasta va avea o aroma subtila de cocos. 

Crema este foarte buna si se poate folosi si la decorat. 

Asamblare:

Pe un platou, se pune primul blat. Se insiropeaza usor, se pune 1/3 din crema. Peste crema se pun visine scurse de suc. Apoi l doilea blat, inca 1/3 din crema, visine si ultimul blat insiropat.  Cu restul de crema se unge tortul pe margine si se decoreaza cu aveline.













Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cremvursti vegani fara gluten

      In week-end am pregatit cei mai buni cremvursti vegani , pentru Alex. Este a doua reteta de cremvursti pe care o incerc dar cred ca ma opresc aici. Acesti cremvursti au iesit aproape perfecti, atat gustul cat si textura fiind foarte apropiata de cea a cremvurstilor din carne.Reteta e una extrem de simpla, mai mult dureaza impachetatul lor in folie, dar si acest procedeu merge destul de repede. Mie mi-au iesit 10 bucati de aproximativ 12-13 cm.  Ingrediente: -300 g tofu(eu am folosit doua bucati de tofu de la Lidl) -1 felie sfecla cruda -3 linguri faina de naut -2 linguri amidon -1 lingurita sare -1 lingurita boia dulce -1 lingurita piper -1/2 lingurita turmeric -1 lingurita pudra de usturoi -5 linguri sos de soia -2 linguri fulgi de drojdie inactiva Se pun toate ingredientele in vasul robotului. (Sfecla e bine sa o dati pe razatoare inainte, pentru a se face pasta.) Compozitia rezultata se imparte in 10 bucati cat de cat egale si se modeleaza cremvurstii, care...

Parizer vegan din caju

  Azi va aduc reteta celui mai bun parizer vegan din cate am incercat pana acum. Acesta e facut din nuci caju . Am mai facut parizer vegan din Parizer vegan din faina de naut ,  sau Parizer vegan din linte rosie . Ambele variante sunt bune, dar aceasta din caju e cea mai buna reteta vegana de parizer. Am vazut pe net reteta de parizer din migdale, am si cumparat migdale, doar ca ideea de a decoji fiecare migdala m-a facut sa tot aman pregatirea acelui parizer. Dar noroc ca am vazut pe instagram reteta parizerului din caju, postata de Yoyorelala si rapid am incercat-o si eu. E super bun, asa ca se va repeta saptamanal, cred.  Ingrediente: -1 cana caju (o cana de ceai obisnuita) -3 linguri ulei de masline -1 lingura suc de lamaie -5 linguri fulgi de drojdie inactiva -1 ceapa mica -1 lingurita boia afumata sau boia dulce -1 lingurita pudra de usturoi -1 lingurita condimente pentru carnati -1 lingurita sare -1 crenguta cimbru proaspat sau o jumatate lingurita cimbru u...

Mahalabia vegana

  Mahalabia sau Muhallebi este un desert traditional arabesc, pregatit indeosebi in perioada Ramadanului, foarte popular in tarile din nordul Africii si in Turcia. E o budinca simpla si delicioasa si se prepara in maxim 10 minute, din lapte, amidon, zahar, optional frisca lichida si neaparat aromata cu apa de trandafiri. Deasupra se presara fistic tocat , petale de trandafiri (eu nu am avut), migdale, nuci. Cand am facut acest desert pentru prima data, ( Reteta se gaseste aici ), lui Alex i-a placut foarte tare. Astfel ca a fost printre primele deserturi pe care i le-am pregatit in varianta vegana, atunci cand el a decis sa adopte acest stil de viata. Fiind un desert extrem de rapid, gata in 10 minute, il pregatesc poate nu chiar saptamanal, dar cel putin o data la doua saptamani, spre incantarea lui. Ieri am avut timp si de pozat.  Ingrediente: -500 ml lapte vegetal (cocos, ovaz, orez, migdale) -100 ml frisca lichida vegetala -3 linguri amidon de porumb -4 linguri zahar -1...