Treceți la conținutul principal

Prajituri vegane cu jeleu de afine

 


Cu siguranta cunoasteti celebra expresie "Never say never." Ei bine, se aplica perfect in cazul meu. 

De cate ori vedeam pe Facebook retete de prajituri "de post", strambam din nas si imi spuneam ca n-as face niciodata o astfel de prajitura. Ca decat sa fac o prajitura fara oua, unt, frisca adevarata, lapte, mai bine nu fac deloc. Ca sigur e fada, fara gust, chiar daca unele erau chiar aspectuoase.

Dar, cum Alex al meu a decis sa fie fie vegan, trebuie sa-l rasfat din cand in cand cu o prajitura care sa placa si ochiului dar sa fie si un rasfat pentru papilele gustative. 

Duminica, puiul meu cel mare a sustinut cel mai greu examen (de pana acum) din viata lui. Admiterea la Medicina. Si a fost admis. Sunt foarte mandra de el si nici n-as putea fi altfel, cand mereu mi-a dat doar motive sa fiu mandra de el. 


Cat timp a fost el la examen, i-am pregatit aceste prajituri, pentru ca stiam cat de stresanta avea sa fie ziua respectiva. Asa a si fost. Abia seara la 22.00 s-au afisat rezultatele si am chiuit cu totii de bucurie cand l-am vazut printre cei admisi. 

Dar sa revenim la reteta. Cum spuneam, e o reteta vegana, produse de origine animala, dar nimeni n-ar spune acest lucru. Prajiturile au iesit atat de bune, incat nici nu s-a simtit ca n-ar avea oua, unt, lapte in compozitie.Din aceasta compozitie va rezulta o prajitura gen brownie, cu o textura usor umeda, cu gust de ciocolata, care poate fi copt intr-o forma de tort cu diametru 18-20 cm, se pot coace in forme de briose, sau de mini guguluf, cum am facut eu. 

Eu am o forma din silicon, de mini gugulufuri, care imi place foarte mult, pentru ca prajiturile nu se lipesc si au si o forma frumoasa. Vedeti mai jos cat de frumoase mi-au iesit aceste prajituri.

Ingrediente pentru 12 prajituri:

-3 linguri unt de cocos
-150 ml lapte de cocos
 -3 linguri gem de capsune (sau orice va place)
 -3 linguri cacao
-250 g faina
-1 plic praf de copt
-120 g zahar
-extract de vanilie
-aquafaba (zeama de la o conserva de naut)
 
Intr-un bol adaugam ingredientele umede (untul de cocos, care trebuie sa fie moale, chiar sa curga, zaharul, laptele, vanilia, gemul de capsune si amestecam cu un tel sau cu mixerul. Apoi adaugam ingredientele uscate, faina amestecata cu praful de copt si cacao si omogenizam. Va rezulta o compozitie cremoasa, destul de vartoasa, dar care arata ca o crema groasa de ciocolata. 
Separat punem in alt bol aquafaba si batem cu mixerul pana cand va arata ca o bezea aerata. (Cand am citit prima data despre aquafaba, mi-a fost greu sa cred ca poate inlocui oul in prajituri, dar chiar asa e. Se bate exact ca o spuma din albusuri. Daca e tinuta la frigider, se bate foarte bine, incat chiar aarata ca o bezea.)
Asadar, adaugam bezeaua din aquafaba peste compozitia cremoasa si amestecam usor, astfel incat sa nu scoatem tot aerul. Cu o lingura, repartizam compozitia in formele de guguluf si coacem prajiturile 30 minute in cuptorul preincalzit la 170 C, caldura sus-jos. 

Jeleu de afine:
 -150 g afine
-2 linguri apa
-2-3 linguri zahar(in functie de gust)
-1 lingura amidon
+
-150 ml frisca vegetala

Amestecam intr-o cratita toate ingredientele si fierbem la foc mic, amestecand in continuu, pana cand se va ingrosa ca un sos mai gros. Dupa racire, va avea consistenta unei budinci.

Repartizam jeleu in fiecare prajitura si pastram o lingura din acest jeleu.

Batem frisca vegetala si adaugam jeleul pastrat, care va colora putin frisca . Eu am folosit frisca vegetala Meggle, pentru ca mi se pare cea mai buna din cele ce se gasesc la noi.

Punem frisca intr-un posh si decoram prajiturile. Eu am topit 3 patratele de ciocolata neagra cu 75%cacao si am stropit prajiturile.
















Comentarii

Postări populare de pe acest blog

"Foie gras" vegan

  Ei bine, nu mi-am imaginat vreodata ca poate exista asa ceva. Si nici ca intr-o zi voi gati asa ceva. Dar, din dorinta de a pregati mereu cate ceva bun, gustos si sanatos pentru Alex, am salvat aceasta reteta de pe Instagram. Si am pregatit-o. Surprinzator de rapid si usor. Asa ca am repetat-o dupa cateva zile, pentru a putea face niste poze decente. Vreau sa va spun ca acest pate e senzational. Gustul e atat de bun, incat cu siguranta va fi una din retetele vegane preferate, odata ce il gustati.  Ingrediente: -500 g ciuperci champignon brune -200 g caju hidratat peste noapte -220 g ulei de cocos -2 linguri sos de soia -2 linguri fulgi de drojdie inactiva -2 lingurite rase pasta de tomate -2 linguri coniac -1/2 lingurita sare -1/2 lingurita piper proaspat macinat -1/2 lingurita condiment pentru turta dulce Mod de preparare: Mai intai se pune caju crud la hidratat in apa rece. Preferabil peste noapte. Daca ati uitat, il puteti pune in apa fierbinte, pentru minim 2 ore. Ciuper...

Cremvursti vegani fara gluten

      In week-end am pregatit cei mai buni cremvursti vegani , pentru Alex. Este a doua reteta de cremvursti pe care o incerc dar cred ca ma opresc aici. Acesti cremvursti au iesit aproape perfecti, atat gustul cat si textura fiind foarte apropiata de cea a cremvurstilor din carne.Reteta e una extrem de simpla, mai mult dureaza impachetatul lor in folie, dar si acest procedeu merge destul de repede. Mie mi-au iesit 10 bucati de aproximativ 12-13 cm.  Ingrediente: -300 g tofu(eu am folosit doua bucati de tofu de la Lidl) -1 felie sfecla cruda -3 linguri faina de naut -2 linguri amidon -1 lingurita sare -1 lingurita boia dulce -1 lingurita piper -1/2 lingurita turmeric -1 lingurita pudra de usturoi -5 linguri sos de soia -2 linguri fulgi de drojdie inactiva Se pun toate ingredientele in vasul robotului. (Sfecla e bine sa o dati pe razatoare inainte, pentru a se face pasta.) Compozitia rezultata se imparte in 10 bucati cat de cat egale si se modeleaza cremvurstii, care...

Salam vegan

  Ei bine, dupa ce am facut pana acum trei feluri de parizer vegan, carnati vegani, a venit si timpul salamului vegan. Si pot sa spun cu mana pe inima ca e mult mai bun decat mi-as fi putut imagina. Nu pot afirma cu certitudine ca e cel mai sanatos salam, deoarece contine gluten. Dar noi nu ne stim cu intoleranta la gluten, asadar, putem manca linistiti acest salam. In retetele vegane, glutenul se foloseste destul de mult in preparate care inlocuiesc carnea. De asemenea, pentru ca aceste preparate sa fie si gustoase, se folosesc multe condimente.  Pana acum, "mezelul"preferat al lui Alex, era parizerul din caju. Dar dupa ce am facut acest salam, a zis ca e mai bun decat parizerul.  Ideea e sa stea la frigider sa se raceasca bine de tot. Dupa racire se va intari si va avea textura unui salam uscat, se poate felia subtire si merge perfect in sandvisuri.  Ingrediente: -140 g gluten - 50 g făină de naut - 180 ml supă de legume sau apa - 2 linguri ulei - 1 lingura pastă d...