Treceți la conținutul principal

Prajituri vegane cu jeleu de afine

 


Cu siguranta cunoasteti celebra expresie "Never say never." Ei bine, se aplica perfect in cazul meu. 

De cate ori vedeam pe Facebook retete de prajituri "de post", strambam din nas si imi spuneam ca n-as face niciodata o astfel de prajitura. Ca decat sa fac o prajitura fara oua, unt, frisca adevarata, lapte, mai bine nu fac deloc. Ca sigur e fada, fara gust, chiar daca unele erau chiar aspectuoase.

Dar, cum Alex al meu a decis sa fie fie vegan, trebuie sa-l rasfat din cand in cand cu o prajitura care sa placa si ochiului dar sa fie si un rasfat pentru papilele gustative. 

Duminica, puiul meu cel mare a sustinut cel mai greu examen (de pana acum) din viata lui. Admiterea la Medicina. Si a fost admis. Sunt foarte mandra de el si nici n-as putea fi altfel, cand mereu mi-a dat doar motive sa fiu mandra de el. 


Cat timp a fost el la examen, i-am pregatit aceste prajituri, pentru ca stiam cat de stresanta avea sa fie ziua respectiva. Asa a si fost. Abia seara la 22.00 s-au afisat rezultatele si am chiuit cu totii de bucurie cand l-am vazut printre cei admisi. 

Dar sa revenim la reteta. Cum spuneam, e o reteta vegana, produse de origine animala, dar nimeni n-ar spune acest lucru. Prajiturile au iesit atat de bune, incat nici nu s-a simtit ca n-ar avea oua, unt, lapte in compozitie.Din aceasta compozitie va rezulta o prajitura gen brownie, cu o textura usor umeda, cu gust de ciocolata, care poate fi copt intr-o forma de tort cu diametru 18-20 cm, se pot coace in forme de briose, sau de mini guguluf, cum am facut eu. 

Eu am o forma din silicon, de mini gugulufuri, care imi place foarte mult, pentru ca prajiturile nu se lipesc si au si o forma frumoasa. Vedeti mai jos cat de frumoase mi-au iesit aceste prajituri.

Ingrediente pentru 12 prajituri:

-3 linguri unt de cocos
-150 ml lapte de cocos
 -3 linguri gem de capsune (sau orice va place)
 -3 linguri cacao
-250 g faina
-1 plic praf de copt
-120 g zahar
-extract de vanilie
-aquafaba (zeama de la o conserva de naut)
 
Intr-un bol adaugam ingredientele umede (untul de cocos, care trebuie sa fie moale, chiar sa curga, zaharul, laptele, vanilia, gemul de capsune si amestecam cu un tel sau cu mixerul. Apoi adaugam ingredientele uscate, faina amestecata cu praful de copt si cacao si omogenizam. Va rezulta o compozitie cremoasa, destul de vartoasa, dar care arata ca o crema groasa de ciocolata. 
Separat punem in alt bol aquafaba si batem cu mixerul pana cand va arata ca o bezea aerata. (Cand am citit prima data despre aquafaba, mi-a fost greu sa cred ca poate inlocui oul in prajituri, dar chiar asa e. Se bate exact ca o spuma din albusuri. Daca e tinuta la frigider, se bate foarte bine, incat chiar aarata ca o bezea.)
Asadar, adaugam bezeaua din aquafaba peste compozitia cremoasa si amestecam usor, astfel incat sa nu scoatem tot aerul. Cu o lingura, repartizam compozitia in formele de guguluf si coacem prajiturile 30 minute in cuptorul preincalzit la 170 C, caldura sus-jos. 

Jeleu de afine:
 -150 g afine
-2 linguri apa
-2-3 linguri zahar(in functie de gust)
-1 lingura amidon
+
-150 ml frisca vegetala

Amestecam intr-o cratita toate ingredientele si fierbem la foc mic, amestecand in continuu, pana cand se va ingrosa ca un sos mai gros. Dupa racire, va avea consistenta unei budinci.

Repartizam jeleu in fiecare prajitura si pastram o lingura din acest jeleu.

Batem frisca vegetala si adaugam jeleul pastrat, care va colora putin frisca . Eu am folosit frisca vegetala Meggle, pentru ca mi se pare cea mai buna din cele ce se gasesc la noi.

Punem frisca intr-un posh si decoram prajiturile. Eu am topit 3 patratele de ciocolata neagra cu 75%cacao si am stropit prajiturile.
















Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Salam vegan

  Ei bine, dupa ce am facut pana acum trei feluri de parizer vegan, carnati vegani, a venit si timpul salamului vegan. Si pot sa spun cu mana pe inima ca e mult mai bun decat mi-as fi putut imagina. Nu pot afirma cu certitudine ca e cel mai sanatos salam, deoarece contine gluten. Dar noi nu ne stim cu intoleranta la gluten, asadar, putem manca linistiti acest salam. In retetele vegane, glutenul se foloseste destul de mult in preparate care inlocuiesc carnea. De asemenea, pentru ca aceste preparate sa fie si gustoase, se folosesc multe condimente.  Pana acum, "mezelul"preferat al lui Alex, era parizerul din caju. Dar dupa ce am facut acest salam, a zis ca e mai bun decat parizerul.  Ideea e sa stea la frigider sa se raceasca bine de tot. Dupa racire se va intari si va avea textura unui salam uscat, se poate felia subtire si merge perfect in sandvisuri.  Ingrediente: -140 g gluten - 50 g făină de naut - 180 ml supă de legume sau apa - 2 linguri ulei - 1 lingura pastă de roșii -

Pulpe false (vegane)

  Pentru vegani, aceasta reteta este una de top. Una ce trebuie incercata. Cu siguranta vor fi impresionati de ea. Eu nu sunt vegana, dar as da oricand pulpele de pui adevarate pentru acestea false.  Sursa de inspiratie este, ca de obicei, Bianca Zapatka . Sigur ca pozele ei sunt fantastice si pulpele false pregatite de ea, arata intr-un mare fel. Eu cu siguranta am sa le repet imediat ce gasesc ingredientele necesare. Deocamdata postez reteta pentru a-mi fi mie mai usor sa o gasesc si sa nu mai fiu nevoita sa pierd timp traducand.  In esenta, e nevoie de conserva de jackfruit, ciuperci pleurotus si foi de orez. Si evident multe condimente, sos de soia, sos de rosii, etc.  Pana acum n-am vazut/cumparat conserva de jackfruits. Asa conservate, arata ca niste bucati de ton din conserva. Si textura seamana insa gustul e unul neutru. In cazul in care nu gasiti, se pot omite din reteta sau inlocui cu ciuperci pleurotus.  Ea a folosit, pentru un aspect cat mai frumos si apropiat de cel al pul

Parizer vegan din linte rosie

      Aceasta este o varianta 100% sanatoasa a parizerului, desi gustul e destul de departe de cel cu care eram obisnuiti noi. Dar important e ca e gustos, sanatos si arata aproape ca un parizer adevarat.  Am mai facut Parizer vegan din faina de naut , dar Alex zice ca acesta din linte e mai bun.  De asemenea, am facut un parizer din ciuperci si nuci (nu il am pe blog), dar nu a fost foarte incantat de acesta. Nu ma opresc aici, pentru ca pentru mine a devenit o provocare gatitul acesta vegan si ma straduiesc sa-i pregatesc retete cat mai variate si mai gustoase. Aseasta reteta de parizer am vazut-o pe instagram, postata de Yoyorelala.     Ingrediente: -1 cana linte rosie -1 + 1/2 cana apa fierbinte -1/2 ceapa -1 lingurita praf de usturoi -1 lingurita cimbru -1 lingurita boia afumata -1 lingurita amestec condimente pentru carnati -2 linguri ulei de masline  -4-5 linguri fulgi drojdie inactiva -1 lingura suc de lamaie + -1 + 1/2 cana apa  Inainte de a ne apuca de reteta propriuzisa, e b