Treceți la conținutul principal

Parizer vegan din faina de naut

 

De cand Alex a ales stilul de viata vegan, gatitul a devenit o provocare pentru mine si asta in primul rand pentru ca vreau sa ii pregatesc mancaruri cat mai variate, dar care sa si arate bine si sa fie si gustoase, sa inlocuiasca tot ce ii placea inainte de a deveni vegan. Asa am ajuns la acest parizer vegan, din faina de naut, care e foarte gustos si merge perfect la micul dejun. Sigur ca aspectul e aproape identic cu cel al parizerului din comert, gustul insa nu prea seamana. Dar important e ca lui ii place foarte tare. Saptamana trecuta l-am pregatit pentru prima data, exact asa cum l-am vazut aici. Insa la fel ca si in cazul branzei de naut, am modificat reteta si azi l-am facut din nou. De aceasta data a iesit mai bun, mai ferm, cu o textura mai apropiata de cea a parizerului. 

Pentru aceasta reteta aveti nevoie de putine ingrediente, timpul de gatire este unul foarte scurt, dar e foarte important sa aveti totul pregatit inainte de a va apuca de prepararea propriuzisa a parizerului, pentru ca el se va ingrosa rapid si riscati sa nu-l mai puteti pune in forme. 

Asadar, mai intai va veti pregati doua sau 3 pahare (cum sunt acelea clasice pentru apa, inalte si drepte). 

Cu o pensula se vor unge cu ulei de masline paharele respective. Eu am uitat sa pozez aceasta etapa. 

De asemenea veti avea pregatite condimentele, sucul de sfecla rosie si uleiul de masline. 

Ingrediente:

-200 g faina de naut (am comandat de pe driedfruits.ro)

-700 ml apa

-1 lingurita sare

-1 lingurita vegeta facuta in casa sau din comert, cea fara monoglutamat

-1 lingurita usturoi granulat

-1 lingurita condmente pentru carnati

-1 lingurita boia dulce afumata

-sucul de la o sfecla rosie mica

(eu am dat-o pe razatoare si am presat apoi sfecla printr-o strecuratoare)

-4-5 linguri ulei de masline


Intr-un vas, preferabil antiaderent, se pune apa, sarea si vegeta si se adayga faina de naut. Se fierbe cam 7-8 minute pana se ingroasa ca o mamaliga. In acest moment se adauga condimentele, usturoiul, boiaua, sucul de sfecla si se amesteca cu un tel pana se omogenizeaza. La final se adauga uleiul de masline si se amesteca foarte bine. Daca doriti, puteti folosi un mixer. Eu am folosit doar telul. Compozitia se repartizeaza rapid in paharele pregatite si se lasa sa se raceasca, apoi se pun paharele in frigider minim 3 ore. Dupa acest timp, se scoate parizerul . Iese foarte usor, doar rasturnati paharul pe o farurie, si bateti putin, apoi parizerul va aluneca usor. Eu l-am pudrat cu putina boia de ardei, dar puteti sa-l lasati si ca atare. Simplu, rapid, gustos, de post.











Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Salam vegan

  Ei bine, dupa ce am facut pana acum trei feluri de parizer vegan, carnati vegani, a venit si timpul salamului vegan. Si pot sa spun cu mana pe inima ca e mult mai bun decat mi-as fi putut imagina. Nu pot afirma cu certitudine ca e cel mai sanatos salam, deoarece contine gluten. Dar noi nu ne stim cu intoleranta la gluten, asadar, putem manca linistiti acest salam. In retetele vegane, glutenul se foloseste destul de mult in preparate care inlocuiesc carnea. De asemenea, pentru ca aceste preparate sa fie si gustoase, se folosesc multe condimente.  Pana acum, "mezelul"preferat al lui Alex, era parizerul din caju. Dar dupa ce am facut acest salam, a zis ca e mai bun decat parizerul.  Ideea e sa stea la frigider sa se raceasca bine de tot. Dupa racire se va intari si va avea textura unui salam uscat, se poate felia subtire si merge perfect in sandvisuri.  Ingrediente: -140 g gluten - 50 g făină de naut - 180 ml supă de legume sau apa - 2 linguri ulei - 1 lingura pastă de roșii -

Pulpe false (vegane)

  Pentru vegani, aceasta reteta este una de top. Una ce trebuie incercata. Cu siguranta vor fi impresionati de ea. Eu nu sunt vegana, dar as da oricand pulpele de pui adevarate pentru acestea false.  Sursa de inspiratie este, ca de obicei, Bianca Zapatka . Sigur ca pozele ei sunt fantastice si pulpele false pregatite de ea, arata intr-un mare fel. Eu cu siguranta am sa le repet imediat ce gasesc ingredientele necesare. Deocamdata postez reteta pentru a-mi fi mie mai usor sa o gasesc si sa nu mai fiu nevoita sa pierd timp traducand.  In esenta, e nevoie de conserva de jackfruit, ciuperci pleurotus si foi de orez. Si evident multe condimente, sos de soia, sos de rosii, etc.  Pana acum n-am vazut/cumparat conserva de jackfruits. Asa conservate, arata ca niste bucati de ton din conserva. Si textura seamana insa gustul e unul neutru. In cazul in care nu gasiti, se pot omite din reteta sau inlocui cu ciuperci pleurotus.  Ea a folosit, pentru un aspect cat mai frumos si apropiat de cel al pul

Parizer vegan din linte rosie

      Aceasta este o varianta 100% sanatoasa a parizerului, desi gustul e destul de departe de cel cu care eram obisnuiti noi. Dar important e ca e gustos, sanatos si arata aproape ca un parizer adevarat.  Am mai facut Parizer vegan din faina de naut , dar Alex zice ca acesta din linte e mai bun.  De asemenea, am facut un parizer din ciuperci si nuci (nu il am pe blog), dar nu a fost foarte incantat de acesta. Nu ma opresc aici, pentru ca pentru mine a devenit o provocare gatitul acesta vegan si ma straduiesc sa-i pregatesc retete cat mai variate si mai gustoase. Aseasta reteta de parizer am vazut-o pe instagram, postata de Yoyorelala.     Ingrediente: -1 cana linte rosie -1 + 1/2 cana apa fierbinte -1/2 ceapa -1 lingurita praf de usturoi -1 lingurita cimbru -1 lingurita boia afumata -1 lingurita amestec condimente pentru carnati -2 linguri ulei de masline  -4-5 linguri fulgi drojdie inactiva -1 lingura suc de lamaie + -1 + 1/2 cana apa  Inainte de a ne apuca de reteta propriuzisa, e b