Treceți la conținutul principal

Parizer vegan din faina de naut

 

De cand Alex a ales stilul de viata vegan, gatitul a devenit o provocare pentru mine si asta in primul rand pentru ca vreau sa ii pregatesc mancaruri cat mai variate, dar care sa si arate bine si sa fie si gustoase, sa inlocuiasca tot ce ii placea inainte de a deveni vegan. Asa am ajuns la acest parizer vegan, din faina de naut, care e foarte gustos si merge perfect la micul dejun. Sigur ca aspectul e aproape identic cu cel al parizerului din comert, gustul insa nu prea seamana. Dar important e ca lui ii place foarte tare. Saptamana trecuta l-am pregatit pentru prima data, exact asa cum l-am vazut aici. Insa la fel ca si in cazul branzei de naut, am modificat reteta si azi l-am facut din nou. De aceasta data a iesit mai bun, mai ferm, cu o textura mai apropiata de cea a parizerului. 

Pentru aceasta reteta aveti nevoie de putine ingrediente, timpul de gatire este unul foarte scurt, dar e foarte important sa aveti totul pregatit inainte de a va apuca de prepararea propriuzisa a parizerului, pentru ca el se va ingrosa rapid si riscati sa nu-l mai puteti pune in forme. 

Asadar, mai intai va veti pregati doua sau 3 pahare (cum sunt acelea clasice pentru apa, inalte si drepte). 

Cu o pensula se vor unge cu ulei de masline paharele respective. Eu am uitat sa pozez aceasta etapa. 

De asemenea veti avea pregatite condimentele, sucul de sfecla rosie si uleiul de masline. 

Ingrediente:

-200 g faina de naut (am comandat de pe driedfruits.ro)

-700 ml apa

-1 lingurita sare

-1 lingurita vegeta facuta in casa sau din comert, cea fara monoglutamat

-1 lingurita usturoi granulat

-1 lingurita condmente pentru carnati

-1 lingurita boia dulce afumata

-sucul de la o sfecla rosie mica

(eu am dat-o pe razatoare si am presat apoi sfecla printr-o strecuratoare)

-4-5 linguri ulei de masline


Intr-un vas, preferabil antiaderent, se pune apa, sarea si vegeta si se adayga faina de naut. Se fierbe cam 7-8 minute pana se ingroasa ca o mamaliga. In acest moment se adauga condimentele, usturoiul, boiaua, sucul de sfecla si se amesteca cu un tel pana se omogenizeaza. La final se adauga uleiul de masline si se amesteca foarte bine. Daca doriti, puteti folosi un mixer. Eu am folosit doar telul. Compozitia se repartizeaza rapid in paharele pregatite si se lasa sa se raceasca, apoi se pun paharele in frigider minim 3 ore. Dupa acest timp, se scoate parizerul . Iese foarte usor, doar rasturnati paharul pe o farurie, si bateti putin, apoi parizerul va aluneca usor. Eu l-am pudrat cu putina boia de ardei, dar puteti sa-l lasati si ca atare. Simplu, rapid, gustos, de post.











Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cremvursti vegani fara gluten

      In week-end am pregatit cei mai buni cremvursti vegani , pentru Alex. Este a doua reteta de cremvursti pe care o incerc dar cred ca ma opresc aici. Acesti cremvursti au iesit aproape perfecti, atat gustul cat si textura fiind foarte apropiata de cea a cremvurstilor din carne.Reteta e una extrem de simpla, mai mult dureaza impachetatul lor in folie, dar si acest procedeu merge destul de repede. Mie mi-au iesit 10 bucati de aproximativ 12-13 cm.  Ingrediente: -300 g tofu(eu am folosit doua bucati de tofu de la Lidl) -1 felie sfecla cruda -3 linguri faina de naut -2 linguri amidon -1 lingurita sare -1 lingurita boia dulce -1 lingurita piper -1/2 lingurita turmeric -1 lingurita pudra de usturoi -5 linguri sos de soia -2 linguri fulgi de drojdie inactiva Se pun toate ingredientele in vasul robotului. (Sfecla e bine sa o dati pe razatoare inainte, pentru a se face pasta.) Compozitia rezultata se imparte in 10 bucati cat de cat egale si se modeleaza cremvurstii, care...

Parizer vegan din caju

  Azi va aduc reteta celui mai bun parizer vegan din cate am incercat pana acum. Acesta e facut din nuci caju . Am mai facut parizer vegan din Parizer vegan din faina de naut ,  sau Parizer vegan din linte rosie . Ambele variante sunt bune, dar aceasta din caju e cea mai buna reteta vegana de parizer. Am vazut pe net reteta de parizer din migdale, am si cumparat migdale, doar ca ideea de a decoji fiecare migdala m-a facut sa tot aman pregatirea acelui parizer. Dar noroc ca am vazut pe instagram reteta parizerului din caju, postata de Yoyorelala si rapid am incercat-o si eu. E super bun, asa ca se va repeta saptamanal, cred.  Ingrediente: -1 cana caju (o cana de ceai obisnuita) -3 linguri ulei de masline -1 lingura suc de lamaie -5 linguri fulgi de drojdie inactiva -1 ceapa mica -1 lingurita boia afumata sau boia dulce -1 lingurita pudra de usturoi -1 lingurita condimente pentru carnati -1 lingurita sare -1 crenguta cimbru proaspat sau o jumatate lingurita cimbru u...

Mahalabia vegana

  Mahalabia sau Muhallebi este un desert traditional arabesc, pregatit indeosebi in perioada Ramadanului, foarte popular in tarile din nordul Africii si in Turcia. E o budinca simpla si delicioasa si se prepara in maxim 10 minute, din lapte, amidon, zahar, optional frisca lichida si neaparat aromata cu apa de trandafiri. Deasupra se presara fistic tocat , petale de trandafiri (eu nu am avut), migdale, nuci. Cand am facut acest desert pentru prima data, ( Reteta se gaseste aici ), lui Alex i-a placut foarte tare. Astfel ca a fost printre primele deserturi pe care i le-am pregatit in varianta vegana, atunci cand el a decis sa adopte acest stil de viata. Fiind un desert extrem de rapid, gata in 10 minute, il pregatesc poate nu chiar saptamanal, dar cel putin o data la doua saptamani, spre incantarea lui. Ieri am avut timp si de pozat.  Ingrediente: -500 ml lapte vegetal (cocos, ovaz, orez, migdale) -100 ml frisca lichida vegetala -3 linguri amidon de porumb -4 linguri zahar -1...