Treceți la conținutul principal

Frigarui vegane din carne falsa (seitan)

 

Ei bine, am facut-o si pe asta...

Daca cineva mi-ar fi spus cu un an in urma ca am sa fac toate nebuniile posibile si imposibile in materie de gatit, printre care si aceasta "carne falsa", i-as fi ras in nas si i-as fi zis ca vorbeste prostii. 

Eu sustin in continuare ca acest curent este mai degraba o moda, un trend intens promovat dar e strict parerea mea. Pana una-alta, am acasa un vegan care la cei 20 de ani ai lui trebuie sa aiba parte de meniuri complete si variate si evident, delicioase. Adica daca tot a adoptat acest curent, nu pot sa-i dau doar clasicele retete de post cu fasole, varza, cartofi, orez. 

Din fericire, Instagram e o sursa inepuizabila de idei in materie de veganisme printre altele. Asa ca toate ciudateniile pe care le gasesc acolo, le pun in practica si in bucataria mea.

Ingrediente "carne falsa"

-180 g tofu natur

-130 g gluten de grau

-75 g faina de naut

-125 ml apa

-1 lingurita sare


Marinada:

-4 linguri ulei de masline

-zeama de la o jumatate de lamaie

-1 lingurita oregano uscat

-1 lingurita rozmarin uscat

-4 catei de usturoi

-sare

-piper

-boia de ardei dulce


Pentru a obtine "carnea falsa" (se numeste seitan), vom pune in vasul unui robor de bucatarie, tofu, glutenul, faina de naut, sarea si apa. Se mixeaza pana cand se obtine un fel de aluat destul de ferm. S-ar putea sa mai fie nevoie de putina apa.

Aluatul se mai framanta putin cu mana pana se leaga bine. Apoi se taie in bucatele cam de marimea unei nuci. Fiecare bucata se impatura cu mana  de mai multe ori. Vedeti mai jos cum trebuie sa arate. (Eu am facut bucatele destul de mari, motiv pentru care le-am dat jos de pe betele de frigarui, sa se patrunda bine. Data viitoare voi face bucatele mai mici.)

Bucatile de aluat impaturite se fierb in supa de legume, timp de 20 de minute, apoi se scot si se marineaza in amestecul de ulei de masline, suc de lamaie si condimente. Eu le-am lasat doua ore in marinada, apoi le-am prejit in tigaia grill. 

Au o textura de carne si sunt gustoase. Fiind mai intai fierte in supa si apoi bine condimentate, sunt foarte bune la gust si inlocuiesc cu succes carnea. 

Nu se recomanda celor ce se stiu cu intoleranta la gluten. 











Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Salam vegan

  Ei bine, dupa ce am facut pana acum trei feluri de parizer vegan, carnati vegani, a venit si timpul salamului vegan. Si pot sa spun cu mana pe inima ca e mult mai bun decat mi-as fi putut imagina. Nu pot afirma cu certitudine ca e cel mai sanatos salam, deoarece contine gluten. Dar noi nu ne stim cu intoleranta la gluten, asadar, putem manca linistiti acest salam. In retetele vegane, glutenul se foloseste destul de mult in preparate care inlocuiesc carnea. De asemenea, pentru ca aceste preparate sa fie si gustoase, se folosesc multe condimente.  Pana acum, "mezelul"preferat al lui Alex, era parizerul din caju. Dar dupa ce am facut acest salam, a zis ca e mai bun decat parizerul.  Ideea e sa stea la frigider sa se raceasca bine de tot. Dupa racire se va intari si va avea textura unui salam uscat, se poate felia subtire si merge perfect in sandvisuri.  Ingrediente: -140 g gluten - 50 g făină de naut - 180 ml supă de legume sau apa - 2 linguri ulei - 1 lingura pastă de roșii -

Pulpe false (vegane)

  Pentru vegani, aceasta reteta este una de top. Una ce trebuie incercata. Cu siguranta vor fi impresionati de ea. Eu nu sunt vegana, dar as da oricand pulpele de pui adevarate pentru acestea false.  Sursa de inspiratie este, ca de obicei, Bianca Zapatka . Sigur ca pozele ei sunt fantastice si pulpele false pregatite de ea, arata intr-un mare fel. Eu cu siguranta am sa le repet imediat ce gasesc ingredientele necesare. Deocamdata postez reteta pentru a-mi fi mie mai usor sa o gasesc si sa nu mai fiu nevoita sa pierd timp traducand.  In esenta, e nevoie de conserva de jackfruit, ciuperci pleurotus si foi de orez. Si evident multe condimente, sos de soia, sos de rosii, etc.  Pana acum n-am vazut/cumparat conserva de jackfruits. Asa conservate, arata ca niste bucati de ton din conserva. Si textura seamana insa gustul e unul neutru. In cazul in care nu gasiti, se pot omite din reteta sau inlocui cu ciuperci pleurotus.  Ea a folosit, pentru un aspect cat mai frumos si apropiat de cel al pul

Parizer vegan din linte rosie

      Aceasta este o varianta 100% sanatoasa a parizerului, desi gustul e destul de departe de cel cu care eram obisnuiti noi. Dar important e ca e gustos, sanatos si arata aproape ca un parizer adevarat.  Am mai facut Parizer vegan din faina de naut , dar Alex zice ca acesta din linte e mai bun.  De asemenea, am facut un parizer din ciuperci si nuci (nu il am pe blog), dar nu a fost foarte incantat de acesta. Nu ma opresc aici, pentru ca pentru mine a devenit o provocare gatitul acesta vegan si ma straduiesc sa-i pregatesc retete cat mai variate si mai gustoase. Aseasta reteta de parizer am vazut-o pe instagram, postata de Yoyorelala.     Ingrediente: -1 cana linte rosie -1 + 1/2 cana apa fierbinte -1/2 ceapa -1 lingurita praf de usturoi -1 lingurita cimbru -1 lingurita boia afumata -1 lingurita amestec condimente pentru carnati -2 linguri ulei de masline  -4-5 linguri fulgi drojdie inactiva -1 lingura suc de lamaie + -1 + 1/2 cana apa  Inainte de a ne apuca de reteta propriuzisa, e b