Treceți la conținutul principal

Frigarui vegane din carne falsa (seitan)

 

Ei bine, am facut-o si pe asta...

Daca cineva mi-ar fi spus cu un an in urma ca am sa fac toate nebuniile posibile si imposibile in materie de gatit, printre care si aceasta "carne falsa", i-as fi ras in nas si i-as fi zis ca vorbeste prostii. 

Eu sustin in continuare ca acest curent este mai degraba o moda, un trend intens promovat dar e strict parerea mea. Pana una-alta, am acasa un vegan care la cei 20 de ani ai lui trebuie sa aiba parte de meniuri complete si variate si evident, delicioase. Adica daca tot a adoptat acest curent, nu pot sa-i dau doar clasicele retete de post cu fasole, varza, cartofi, orez. 

Din fericire, Instagram e o sursa inepuizabila de idei in materie de veganisme printre altele. Asa ca toate ciudateniile pe care le gasesc acolo, le pun in practica si in bucataria mea.

Ingrediente "carne falsa"

-180 g tofu natur

-130 g gluten de grau

-75 g faina de naut

-125 ml apa

-1 lingurita sare


Marinada:

-4 linguri ulei de masline

-zeama de la o jumatate de lamaie

-1 lingurita oregano uscat

-1 lingurita rozmarin uscat

-4 catei de usturoi

-sare

-piper

-boia de ardei dulce


Pentru a obtine "carnea falsa" (se numeste seitan), vom pune in vasul unui robor de bucatarie, tofu, glutenul, faina de naut, sarea si apa. Se mixeaza pana cand se obtine un fel de aluat destul de ferm. S-ar putea sa mai fie nevoie de putina apa.

Aluatul se mai framanta putin cu mana pana se leaga bine. Apoi se taie in bucatele cam de marimea unei nuci. Fiecare bucata se impatura cu mana  de mai multe ori. Vedeti mai jos cum trebuie sa arate. (Eu am facut bucatele destul de mari, motiv pentru care le-am dat jos de pe betele de frigarui, sa se patrunda bine. Data viitoare voi face bucatele mai mici.)

Bucatile de aluat impaturite se fierb in supa de legume, timp de 20 de minute, apoi se scot si se marineaza in amestecul de ulei de masline, suc de lamaie si condimente. Eu le-am lasat doua ore in marinada, apoi le-am prejit in tigaia grill. 

Au o textura de carne si sunt gustoase. Fiind mai intai fierte in supa si apoi bine condimentate, sunt foarte bune la gust si inlocuiesc cu succes carnea. 

Nu se recomanda celor ce se stiu cu intoleranta la gluten. 











Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cremvursti vegani fara gluten

      In week-end am pregatit cei mai buni cremvursti vegani , pentru Alex. Este a doua reteta de cremvursti pe care o incerc dar cred ca ma opresc aici. Acesti cremvursti au iesit aproape perfecti, atat gustul cat si textura fiind foarte apropiata de cea a cremvurstilor din carne.Reteta e una extrem de simpla, mai mult dureaza impachetatul lor in folie, dar si acest procedeu merge destul de repede. Mie mi-au iesit 10 bucati de aproximativ 12-13 cm.  Ingrediente: -300 g tofu(eu am folosit doua bucati de tofu de la Lidl) -1 felie sfecla cruda -3 linguri faina de naut -2 linguri amidon -1 lingurita sare -1 lingurita boia dulce -1 lingurita piper -1/2 lingurita turmeric -1 lingurita pudra de usturoi -5 linguri sos de soia -2 linguri fulgi de drojdie inactiva Se pun toate ingredientele in vasul robotului. (Sfecla e bine sa o dati pe razatoare inainte, pentru a se face pasta.) Compozitia rezultata se imparte in 10 bucati cat de cat egale si se modeleaza cremvurstii, care...

Parizer vegan din caju

  Azi va aduc reteta celui mai bun parizer vegan din cate am incercat pana acum. Acesta e facut din nuci caju . Am mai facut parizer vegan din Parizer vegan din faina de naut ,  sau Parizer vegan din linte rosie . Ambele variante sunt bune, dar aceasta din caju e cea mai buna reteta vegana de parizer. Am vazut pe net reteta de parizer din migdale, am si cumparat migdale, doar ca ideea de a decoji fiecare migdala m-a facut sa tot aman pregatirea acelui parizer. Dar noroc ca am vazut pe instagram reteta parizerului din caju, postata de Yoyorelala si rapid am incercat-o si eu. E super bun, asa ca se va repeta saptamanal, cred.  Ingrediente: -1 cana caju (o cana de ceai obisnuita) -3 linguri ulei de masline -1 lingura suc de lamaie -5 linguri fulgi de drojdie inactiva -1 ceapa mica -1 lingurita boia afumata sau boia dulce -1 lingurita pudra de usturoi -1 lingurita condimente pentru carnati -1 lingurita sare -1 crenguta cimbru proaspat sau o jumatate lingurita cimbru u...

Mahalabia vegana

  Mahalabia sau Muhallebi este un desert traditional arabesc, pregatit indeosebi in perioada Ramadanului, foarte popular in tarile din nordul Africii si in Turcia. E o budinca simpla si delicioasa si se prepara in maxim 10 minute, din lapte, amidon, zahar, optional frisca lichida si neaparat aromata cu apa de trandafiri. Deasupra se presara fistic tocat , petale de trandafiri (eu nu am avut), migdale, nuci. Cand am facut acest desert pentru prima data, ( Reteta se gaseste aici ), lui Alex i-a placut foarte tare. Astfel ca a fost printre primele deserturi pe care i le-am pregatit in varianta vegana, atunci cand el a decis sa adopte acest stil de viata. Fiind un desert extrem de rapid, gata in 10 minute, il pregatesc poate nu chiar saptamanal, dar cel putin o data la doua saptamani, spre incantarea lui. Ieri am avut timp si de pozat.  Ingrediente: -500 ml lapte vegetal (cocos, ovaz, orez, migdale) -100 ml frisca lichida vegetala -3 linguri amidon de porumb -4 linguri zahar -1...