Treceți la conținutul principal

Branza vegana din naut

 

Sambata am incercat marea cu degetul 😅, daca pot sa spun asa. Am facut branza vegana din naut. 

De cand Alex a devenit vegan, incerc sa pregatesc tot felul de nebunii, tot felul de retete care mai de care mai ciudate, care sa suplineasca alimentele tipice pe care le consuma inainte si pe care noi le consumam in continuare. Pe youtube gasesc toate nebuniile posibile. Reteta de branza am gasit-o pe canalul "Totul de casa". 

Branza a iesit  buna la gust, cred ca ceapa si usturoiul au contribuit la acest lucru. Sigur ca nu are gust de branza, doar arata ca o branza. Dar e si asta ceva. 😄.  Seamana oarecum cu tofu. I se mai spune si tofu galben.

Pe youtube am vazut si o varianta care contine orez fiert sau cartofi, dar mi se pare ca ne indepartam prea mult de la ideea de "branza", fie ea si vegana.

Trebuie sa spun in primul rand ce nu mi-a placut. Nu mi-a placut ca desi am mixat mult compozitia, branza n-a iesit atat de fina pe cat m-am asteptat. Data viitoare voi reduce cantitatea de apa si voi strecura compozitia inainte de a o fierbe. M-a deranjat si faptul ca simteam coaja de la boabele de naut. Asadar, dupa ce vor fi bine hidratate, voi decoji fiecare bob de naut inainte de a le pune in blender.

De asemenea, branza mi s-a parut a fi destul de umeda. Aici nu stiu ce as putea sa-i fac, poate sa o las la scurs intr-o strecuratoare. 

In rest, se poate imbunatati. se pot adauga ierburi aromate, (eu am pus masline si fulgi de chili). Dar voi incerca si cu alte arome.  

Ingrediente:

-170 g naut uscat pus la hidratat

-700 ml apa

-1 ceapa

-5 catei de usturoi

-4 linguri fulgi de drojdie inactiva

-1 lingura amidon

-2 linguri ulei de masline

-2 linguri suc de lamaie

-2 lingurite sare

 

Nautul l-am pus cu o seara inainte la hidratat. L-am lasat vreo 15 ore in apa, dupa care l-am scurs. 

In vasul blenderului (obligatoriu aveti nevoie de un blender de putere mare), am pus nautul scurs si toate ingredientele. Apa doar jumatate la inceput. Am mixat timp de 1 minut, apoi am adaugat restul de apa si am mai mixat 1 minut. A rezultat un lapte aromat, pe care l-am turnat intr-un vas si l-am pus la fier la foc mic, amestecand constant sa nu se prinda. Trebuie fiert cam 10 minute pana cand incepe sa se incroase si arata ca o mamaliga sau ca un terci. 

Am uns cu ulei de masline niste vase din ceramica si am pus terciul format in aceste vase. Unul l-am lasat natur, in cel d-al doile am adaugat masline. E drept ca maslinele trebuiau tocate marunt, dar Alex m-a ajutat si el le-a taiat cam mari. Iar in cel de-al treilea am adaugat o lingurita de fulgi de chili. Am pus vasele in frigider timp de 4 ore, dupa care am rasturnat branza pe farfurii. Simplu si rapid. Cu siguranta mai fac, pentru ca lui Alex ii place foarte tare. Mie imi creeaza un usor disconfort, o senzatie de balonare, ca de altfel orice preparat din naut, linte, fasole. 

Nota: in reteta originala nu era mentionat amidonul. Eu l-am adaugat la un moment dat in timpul fierberii pentru ca mi s-a parut destul de lichida compozitia.  De asemenea, reteta originala prevedea 800 ml apa, pe care eu am pus-o toata, dar cred ca 700 ml sunt de ajuns.








 




Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Salam vegan

  Ei bine, dupa ce am facut pana acum trei feluri de parizer vegan, carnati vegani, a venit si timpul salamului vegan. Si pot sa spun cu mana pe inima ca e mult mai bun decat mi-as fi putut imagina. Nu pot afirma cu certitudine ca e cel mai sanatos salam, deoarece contine gluten. Dar noi nu ne stim cu intoleranta la gluten, asadar, putem manca linistiti acest salam. In retetele vegane, glutenul se foloseste destul de mult in preparate care inlocuiesc carnea. De asemenea, pentru ca aceste preparate sa fie si gustoase, se folosesc multe condimente.  Pana acum, "mezelul"preferat al lui Alex, era parizerul din caju. Dar dupa ce am facut acest salam, a zis ca e mai bun decat parizerul.  Ideea e sa stea la frigider sa se raceasca bine de tot. Dupa racire se va intari si va avea textura unui salam uscat, se poate felia subtire si merge perfect in sandvisuri.  Ingrediente: -140 g gluten - 50 g făină de naut - 180 ml supă de legume sau apa - 2 linguri ulei - 1 lingura pastă de roșii -

Pulpe false (vegane)

  Pentru vegani, aceasta reteta este una de top. Una ce trebuie incercata. Cu siguranta vor fi impresionati de ea. Eu nu sunt vegana, dar as da oricand pulpele de pui adevarate pentru acestea false.  Sursa de inspiratie este, ca de obicei, Bianca Zapatka . Sigur ca pozele ei sunt fantastice si pulpele false pregatite de ea, arata intr-un mare fel. Eu cu siguranta am sa le repet imediat ce gasesc ingredientele necesare. Deocamdata postez reteta pentru a-mi fi mie mai usor sa o gasesc si sa nu mai fiu nevoita sa pierd timp traducand.  In esenta, e nevoie de conserva de jackfruit, ciuperci pleurotus si foi de orez. Si evident multe condimente, sos de soia, sos de rosii, etc.  Pana acum n-am vazut/cumparat conserva de jackfruits. Asa conservate, arata ca niste bucati de ton din conserva. Si textura seamana insa gustul e unul neutru. In cazul in care nu gasiti, se pot omite din reteta sau inlocui cu ciuperci pleurotus.  Ea a folosit, pentru un aspect cat mai frumos si apropiat de cel al pul

Parizer vegan din linte rosie

      Aceasta este o varianta 100% sanatoasa a parizerului, desi gustul e destul de departe de cel cu care eram obisnuiti noi. Dar important e ca e gustos, sanatos si arata aproape ca un parizer adevarat.  Am mai facut Parizer vegan din faina de naut , dar Alex zice ca acesta din linte e mai bun.  De asemenea, am facut un parizer din ciuperci si nuci (nu il am pe blog), dar nu a fost foarte incantat de acesta. Nu ma opresc aici, pentru ca pentru mine a devenit o provocare gatitul acesta vegan si ma straduiesc sa-i pregatesc retete cat mai variate si mai gustoase. Aseasta reteta de parizer am vazut-o pe instagram, postata de Yoyorelala.     Ingrediente: -1 cana linte rosie -1 + 1/2 cana apa fierbinte -1/2 ceapa -1 lingurita praf de usturoi -1 lingurita cimbru -1 lingurita boia afumata -1 lingurita amestec condimente pentru carnati -2 linguri ulei de masline  -4-5 linguri fulgi drojdie inactiva -1 lingura suc de lamaie + -1 + 1/2 cana apa  Inainte de a ne apuca de reteta propriuzisa, e b