Treceți la conținutul principal

Branza vegana din naut

 

Sambata am incercat marea cu degetul 😅, daca pot sa spun asa. Am facut branza vegana din naut. 

De cand Alex a devenit vegan, incerc sa pregatesc tot felul de nebunii, tot felul de retete care mai de care mai ciudate, care sa suplineasca alimentele tipice pe care le consuma inainte si pe care noi le consumam in continuare. Pe youtube gasesc toate nebuniile posibile. Reteta de branza am gasit-o pe canalul "Totul de casa". 

Branza a iesit  buna la gust, cred ca ceapa si usturoiul au contribuit la acest lucru. Sigur ca nu are gust de branza, doar arata ca o branza. Dar e si asta ceva. 😄.  Seamana oarecum cu tofu. I se mai spune si tofu galben.

Pe youtube am vazut si o varianta care contine orez fiert sau cartofi, dar mi se pare ca ne indepartam prea mult de la ideea de "branza", fie ea si vegana.

Trebuie sa spun in primul rand ce nu mi-a placut. Nu mi-a placut ca desi am mixat mult compozitia, branza n-a iesit atat de fina pe cat m-am asteptat. Data viitoare voi reduce cantitatea de apa si voi strecura compozitia inainte de a o fierbe. M-a deranjat si faptul ca simteam coaja de la boabele de naut. Asadar, dupa ce vor fi bine hidratate, voi decoji fiecare bob de naut inainte de a le pune in blender.

De asemenea, branza mi s-a parut a fi destul de umeda. Aici nu stiu ce as putea sa-i fac, poate sa o las la scurs intr-o strecuratoare. 

In rest, se poate imbunatati. se pot adauga ierburi aromate, (eu am pus masline si fulgi de chili). Dar voi incerca si cu alte arome.  

Ingrediente:

-170 g naut uscat pus la hidratat

-700 ml apa

-1 ceapa

-5 catei de usturoi

-4 linguri fulgi de drojdie inactiva

-1 lingura amidon

-2 linguri ulei de masline

-2 linguri suc de lamaie

-2 lingurite sare

 

Nautul l-am pus cu o seara inainte la hidratat. L-am lasat vreo 15 ore in apa, dupa care l-am scurs. 

In vasul blenderului (obligatoriu aveti nevoie de un blender de putere mare), am pus nautul scurs si toate ingredientele. Apa doar jumatate la inceput. Am mixat timp de 1 minut, apoi am adaugat restul de apa si am mai mixat 1 minut. A rezultat un lapte aromat, pe care l-am turnat intr-un vas si l-am pus la fier la foc mic, amestecand constant sa nu se prinda. Trebuie fiert cam 10 minute pana cand incepe sa se incroase si arata ca o mamaliga sau ca un terci. 

Am uns cu ulei de masline niste vase din ceramica si am pus terciul format in aceste vase. Unul l-am lasat natur, in cel d-al doile am adaugat masline. E drept ca maslinele trebuiau tocate marunt, dar Alex m-a ajutat si el le-a taiat cam mari. Iar in cel de-al treilea am adaugat o lingurita de fulgi de chili. Am pus vasele in frigider timp de 4 ore, dupa care am rasturnat branza pe farfurii. Simplu si rapid. Cu siguranta mai fac, pentru ca lui Alex ii place foarte tare. Mie imi creeaza un usor disconfort, o senzatie de balonare, ca de altfel orice preparat din naut, linte, fasole. 

Nota: in reteta originala nu era mentionat amidonul. Eu l-am adaugat la un moment dat in timpul fierberii pentru ca mi s-a parut destul de lichida compozitia.  De asemenea, reteta originala prevedea 800 ml apa, pe care eu am pus-o toata, dar cred ca 700 ml sunt de ajuns.








 




Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cremvursti vegani fara gluten

      In week-end am pregatit cei mai buni cremvursti vegani , pentru Alex. Este a doua reteta de cremvursti pe care o incerc dar cred ca ma opresc aici. Acesti cremvursti au iesit aproape perfecti, atat gustul cat si textura fiind foarte apropiata de cea a cremvurstilor din carne.Reteta e una extrem de simpla, mai mult dureaza impachetatul lor in folie, dar si acest procedeu merge destul de repede. Mie mi-au iesit 10 bucati de aproximativ 12-13 cm.  Ingrediente: -300 g tofu(eu am folosit doua bucati de tofu de la Lidl) -1 felie sfecla cruda -3 linguri faina de naut -2 linguri amidon -1 lingurita sare -1 lingurita boia dulce -1 lingurita piper -1/2 lingurita turmeric -1 lingurita pudra de usturoi -5 linguri sos de soia -2 linguri fulgi de drojdie inactiva Se pun toate ingredientele in vasul robotului. (Sfecla e bine sa o dati pe razatoare inainte, pentru a se face pasta.) Compozitia rezultata se imparte in 10 bucati cat de cat egale si se modeleaza cremvurstii, care...

Parizer vegan din caju

  Azi va aduc reteta celui mai bun parizer vegan din cate am incercat pana acum. Acesta e facut din nuci caju . Am mai facut parizer vegan din Parizer vegan din faina de naut ,  sau Parizer vegan din linte rosie . Ambele variante sunt bune, dar aceasta din caju e cea mai buna reteta vegana de parizer. Am vazut pe net reteta de parizer din migdale, am si cumparat migdale, doar ca ideea de a decoji fiecare migdala m-a facut sa tot aman pregatirea acelui parizer. Dar noroc ca am vazut pe instagram reteta parizerului din caju, postata de Yoyorelala si rapid am incercat-o si eu. E super bun, asa ca se va repeta saptamanal, cred.  Ingrediente: -1 cana caju (o cana de ceai obisnuita) -3 linguri ulei de masline -1 lingura suc de lamaie -5 linguri fulgi de drojdie inactiva -1 ceapa mica -1 lingurita boia afumata sau boia dulce -1 lingurita pudra de usturoi -1 lingurita condimente pentru carnati -1 lingurita sare -1 crenguta cimbru proaspat sau o jumatate lingurita cimbru u...

Mahalabia vegana

  Mahalabia sau Muhallebi este un desert traditional arabesc, pregatit indeosebi in perioada Ramadanului, foarte popular in tarile din nordul Africii si in Turcia. E o budinca simpla si delicioasa si se prepara in maxim 10 minute, din lapte, amidon, zahar, optional frisca lichida si neaparat aromata cu apa de trandafiri. Deasupra se presara fistic tocat , petale de trandafiri (eu nu am avut), migdale, nuci. Cand am facut acest desert pentru prima data, ( Reteta se gaseste aici ), lui Alex i-a placut foarte tare. Astfel ca a fost printre primele deserturi pe care i le-am pregatit in varianta vegana, atunci cand el a decis sa adopte acest stil de viata. Fiind un desert extrem de rapid, gata in 10 minute, il pregatesc poate nu chiar saptamanal, dar cel putin o data la doua saptamani, spre incantarea lui. Ieri am avut timp si de pozat.  Ingrediente: -500 ml lapte vegetal (cocos, ovaz, orez, migdale) -100 ml frisca lichida vegetala -3 linguri amidon de porumb -4 linguri zahar -1...