Treceți la conținutul principal

Tarta vegana cu crema de vanilie

 

Am gasit aceasta reteta pe Instagram, de unde eu ma inspir foarte mult, deoarece gasesc o sumedenie de retete vegane delicioase. Reteta am luat-o de aici, https://www.instagram.com/p/C2t7t6YgNJ0/ insa am facut unele modificari, adica am inlocuit cele 100 g amidon cu 3 plicuri budinca de vanilie, (de fapt tot amidon e, dar mai aromat). Si deasupra am facut jele de fructe, nu doar sos. 

Tarta a avut un succes atat de mare incat joi am facut varianta cu zmeura si s-a mancat in doua zile. Astfel ca sambata am facut si varianta cu visine. 

Ideal e, pentru a putea taia felii frumoase, sa lasati peste noapte la frigider, sa se intareasca bine crema. Eu am avut pofticiosi prin preajma si n-au avut rabdare , astfel ca am lasat-o la geam sa se raceasca o ora, apoi inca doua ore in frigider. 😆

Reteta e una extrem de simpla, contine putine ingrediente, dar rezultatul e unul delicios.


Ingrediente:

-1 aluat foietaj

-1 l lapte de soya (sau orice alt lapte vegetal)

-200 ml frisca vegetala

-3 plicuri  budinca vanilie (sau 100 g amidon)

-150 g zahar

-1 fiola esenta de vanilie

- coaja rasa de la o lamaie


Ingrediente jeleu de zmeura/visine

-250 g zmeura (am avut congelata)

2 linguri apa

-2 linguri zahar

-1 lingura amidon


Mai intai se ia o foaie de aluat foietaj si se tapeteaza cu aceasta foaie, o forma de tort cu diametru 22 cm, inclusiv pe margini. Eu am taiat putin din colturi si am lipit unde era nevoie, sa se acopere si marginile.

(Eu zic sa puneti pe fundul formei si hartie de copt, pentru a nu se lipi foietajul. Prima data nu am pus si s-a lipit destul de tare.)

Foaie se inteapa cu furculita din loc in loc. 

Se fierbe budinca astfel: Se pune intr-un vas, continutul plicurilor de budinca, zaharul, coaja de lamaie, vanilia. Se adauga treptat laptele vegetal, amestecand cu un tel, astfel incat sa nu se formeze cocoloase. Se fierbe budinca pana se ingroasa, apoi se ia de pe foc si se adauga frisca lichida. Se amesteca pana se omogenizeaza. Crema obtinuta se toarna in forma de tort tapetata cu aluatul foietaj. Marginile foietajului se indoaie este crema.

Forma de tort se introduce in cuptorul preincalzit la 150 C si se coace tarta timp de 50 minute.

Cand e gata, se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca, apoi se pune in frigider minim 2 ore. 

Crema va parea destul de moale, insa dupa racire se va intari.

Pentru jeleul de fructe, se pun toate ingredientele ntr-un vas si se fierb pana se ingroasa. 

(Daca va deranjeaza samburii, pasati mai intai zmeura si apoi adaugari amidon si zahar si fierbeti pana se ingroasa. Jeleul va fi mult mai bun si mai fin si nici nu va vor intra semintele printre dinti. Eu n-am avut timp atunci sa pasez si zmeura.














Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cremvursti vegani fara gluten

      In week-end am pregatit cei mai buni cremvursti vegani , pentru Alex. Este a doua reteta de cremvursti pe care o incerc dar cred ca ma opresc aici. Acesti cremvursti au iesit aproape perfecti, atat gustul cat si textura fiind foarte apropiata de cea a cremvurstilor din carne.Reteta e una extrem de simpla, mai mult dureaza impachetatul lor in folie, dar si acest procedeu merge destul de repede. Mie mi-au iesit 10 bucati de aproximativ 12-13 cm.  Ingrediente: -300 g tofu(eu am folosit doua bucati de tofu de la Lidl) -1 felie sfecla cruda -3 linguri faina de naut -2 linguri amidon -1 lingurita sare -1 lingurita boia dulce -1 lingurita piper -1/2 lingurita turmeric -1 lingurita pudra de usturoi -5 linguri sos de soia -2 linguri fulgi de drojdie inactiva Se pun toate ingredientele in vasul robotului. (Sfecla e bine sa o dati pe razatoare inainte, pentru a se face pasta.) Compozitia rezultata se imparte in 10 bucati cat de cat egale si se modeleaza cremvurstii, care...

Parizer vegan din caju

  Azi va aduc reteta celui mai bun parizer vegan din cate am incercat pana acum. Acesta e facut din nuci caju . Am mai facut parizer vegan din Parizer vegan din faina de naut ,  sau Parizer vegan din linte rosie . Ambele variante sunt bune, dar aceasta din caju e cea mai buna reteta vegana de parizer. Am vazut pe net reteta de parizer din migdale, am si cumparat migdale, doar ca ideea de a decoji fiecare migdala m-a facut sa tot aman pregatirea acelui parizer. Dar noroc ca am vazut pe instagram reteta parizerului din caju, postata de Yoyorelala si rapid am incercat-o si eu. E super bun, asa ca se va repeta saptamanal, cred.  Ingrediente: -1 cana caju (o cana de ceai obisnuita) -3 linguri ulei de masline -1 lingura suc de lamaie -5 linguri fulgi de drojdie inactiva -1 ceapa mica -1 lingurita boia afumata sau boia dulce -1 lingurita pudra de usturoi -1 lingurita condimente pentru carnati -1 lingurita sare -1 crenguta cimbru proaspat sau o jumatate lingurita cimbru u...

Mahalabia vegana

  Mahalabia sau Muhallebi este un desert traditional arabesc, pregatit indeosebi in perioada Ramadanului, foarte popular in tarile din nordul Africii si in Turcia. E o budinca simpla si delicioasa si se prepara in maxim 10 minute, din lapte, amidon, zahar, optional frisca lichida si neaparat aromata cu apa de trandafiri. Deasupra se presara fistic tocat , petale de trandafiri (eu nu am avut), migdale, nuci. Cand am facut acest desert pentru prima data, ( Reteta se gaseste aici ), lui Alex i-a placut foarte tare. Astfel ca a fost printre primele deserturi pe care i le-am pregatit in varianta vegana, atunci cand el a decis sa adopte acest stil de viata. Fiind un desert extrem de rapid, gata in 10 minute, il pregatesc poate nu chiar saptamanal, dar cel putin o data la doua saptamani, spre incantarea lui. Ieri am avut timp si de pozat.  Ingrediente: -500 ml lapte vegetal (cocos, ovaz, orez, migdale) -100 ml frisca lichida vegetala -3 linguri amidon de porumb -4 linguri zahar -1...