Treceți la conținutul principal

Brownie vegan

 

 Alex mi-a cerut sa-i fac o prajitura vegana, pentru ca nu mai vrea sa manance nici oua si nici alte produse de origine animala. Pfuu, greu de tot. Pentru ca eu niciodata nu am pregatit nicio prajitura de post, dar ce sa vezi, nevoia te invata sa te adaptezi noilor cerinte si tendinte. Asa ca, am pregatit azi prima prajitura 100% vegana. In mare parte am folosit produse bio, vegane, dar si frisca vegetala Megle, pe care am folosit-o cu ani in urma, dar de foarte multi ani nu o mai folosesc si acum mi s-a parut ciudata la gust.
Prajitura a iesit buna, cremoasa, cu textura usor umeda, ciocolatoasa. Se simte cam tare untul de arahide si nu pot sa spun ca ma dau in vant dupa el. Dar Alex mananca zilnic si lui ii place. 

Ingrediente (tava 25/25)
-3 linguri unt de cocos
-1 lingura unt de arahide
-150 ml lapte de soia sau de cocos
-4 linguri gem de visine
-3 linguri cacao
-250 g faina
-1 plic praf de copt
-100 g zahar
-extract de vanilie
-aquafaba (zeama de la o conserva de naut)
 
Intr-un bol adaugam untul de cocos, untul de arahide si zaharul pudra si mixam. Adaugam apoi faina amestecata cu praful de copt, cacao, laptele de soia sau de cocos, gemul de visine (sau orice gem va place), extractul de vanilie si omogenizam . Va rezulta o compozitie cremoasa, destul de vartoasa, dar care arata ca o crema groasa de ciocolata. 
Separat punem in alt bol aquafaba si batem cu mixerul pana cand va arata ca o bezea aerata. Adaugam spuma peste compozitia cremoasa si amestecam. Turnam compozitia in tava tapetata cu hartie de copt si coacem prajitura 30 minute in cuptorul preincalzit la 170 C, caldura sus-jos. 
Cand e gata, se scoate pe un gratar sa se raceasca, apoi se poate decora sau servi ca atare. 
Eu am batut 200 ml frisca lichida Meggle si am spritat putina ciocolata neagra, cu 80% cacao.














Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cremvursti vegani fara gluten

      In week-end am pregatit cei mai buni cremvursti vegani , pentru Alex. Este a doua reteta de cremvursti pe care o incerc dar cred ca ma opresc aici. Acesti cremvursti au iesit aproape perfecti, atat gustul cat si textura fiind foarte apropiata de cea a cremvurstilor din carne.Reteta e una extrem de simpla, mai mult dureaza impachetatul lor in folie, dar si acest procedeu merge destul de repede. Mie mi-au iesit 10 bucati de aproximativ 12-13 cm.  Ingrediente: -300 g tofu(eu am folosit doua bucati de tofu de la Lidl) -1 felie sfecla cruda -3 linguri faina de naut -2 linguri amidon -1 lingurita sare -1 lingurita boia dulce -1 lingurita piper -1/2 lingurita turmeric -1 lingurita pudra de usturoi -5 linguri sos de soia -2 linguri fulgi de drojdie inactiva Se pun toate ingredientele in vasul robotului. (Sfecla e bine sa o dati pe razatoare inainte, pentru a se face pasta.) Compozitia rezultata se imparte in 10 bucati cat de cat egale si se modeleaza cremvurstii, care...

Parizer vegan din caju

  Azi va aduc reteta celui mai bun parizer vegan din cate am incercat pana acum. Acesta e facut din nuci caju . Am mai facut parizer vegan din Parizer vegan din faina de naut ,  sau Parizer vegan din linte rosie . Ambele variante sunt bune, dar aceasta din caju e cea mai buna reteta vegana de parizer. Am vazut pe net reteta de parizer din migdale, am si cumparat migdale, doar ca ideea de a decoji fiecare migdala m-a facut sa tot aman pregatirea acelui parizer. Dar noroc ca am vazut pe instagram reteta parizerului din caju, postata de Yoyorelala si rapid am incercat-o si eu. E super bun, asa ca se va repeta saptamanal, cred.  Ingrediente: -1 cana caju (o cana de ceai obisnuita) -3 linguri ulei de masline -1 lingura suc de lamaie -5 linguri fulgi de drojdie inactiva -1 ceapa mica -1 lingurita boia afumata sau boia dulce -1 lingurita pudra de usturoi -1 lingurita condimente pentru carnati -1 lingurita sare -1 crenguta cimbru proaspat sau o jumatate lingurita cimbru u...

Salam vegan

  Ei bine, dupa ce am facut pana acum trei feluri de parizer vegan, carnati vegani, a venit si timpul salamului vegan. Si pot sa spun cu mana pe inima ca e mult mai bun decat mi-as fi putut imagina. Nu pot afirma cu certitudine ca e cel mai sanatos salam, deoarece contine gluten. Dar noi nu ne stim cu intoleranta la gluten, asadar, putem manca linistiti acest salam. In retetele vegane, glutenul se foloseste destul de mult in preparate care inlocuiesc carnea. De asemenea, pentru ca aceste preparate sa fie si gustoase, se folosesc multe condimente.  Pana acum, "mezelul"preferat al lui Alex, era parizerul din caju. Dar dupa ce am facut acest salam, a zis ca e mai bun decat parizerul.  Ideea e sa stea la frigider sa se raceasca bine de tot. Dupa racire se va intari si va avea textura unui salam uscat, se poate felia subtire si merge perfect in sandvisuri.  Ingrediente: -140 g gluten - 50 g făină de naut - 180 ml supă de legume sau apa - 2 linguri ulei - 1 lingura pastă d...