Treceți la conținutul principal

Prajitura vegana cu mere

 

Aveam cateva mere "obosite", pe care nu le mai manca nimeni si m-am gandit sa le transform intr-o prajitura vegana. O prajitura simpla si aromata, dar pe care ar fi trebuit sa o coc intr-o forma mai mare, sa nu se "bronzeze" atat de tare merele de deasupra. Cuptorul meu electric e unul mic, neincorporabil si rezistentele sunt mai apropiate decat intr-un cuptor clasic, motiv pentru care eu coc la temperatura mai mica decat vad la unele retete si tot se intampla sa se bronzeze mai mult decat e cazul. 

 Prajitura se poate coace si in forma de chec doar ca eu am vrut sa aiba un aspect frumos, de floare si am ales o forma de tort. Cam mica forma mea, cu diametru 18 cm. Una de 20 ar fi fost ideala. 

Ingrediente:

-4-5 mere (in functie de marime)

-180 g zahar 

-220 ml lapte vegetal

-1 lingurita scortisoara

-1 lingurita esenta de vanilie

-coaja rasa de la o lamaie

-60 ml ulei vegetal

-280 g faina

-1 plic praf de copt


Mai intai se curata merele si se feliaza. Un mar mai mare si mai frumos il vom felia cat mai subtire si vom pastra feliile pentru a decora prajitura. 

Restul merelor se taie in sferturi apoi fiecare sfert se feliaza subtire. E bine sa stropim merele cu suc de lamaie pentru a evita oxidarea lor. Eu am uitat.

Intr-un bol se pune zaharul, uleiul , laptele si vanilia si se amesteca cu un tel. Se adauga apoi faina amestecata cu praful de copt, scortisoara si coaja de lamaie. Se amesteca pana se omogenizeaza ingredientele. Compozitia va semana cu una de pancakes. Se adauga merele feliate (exceptand feliile care se vor aseza deasupra prajiturii.)

Compozitia se toarna intr-o tava de tort detasabila, tapetata cu hartie de copt sau unsa cu ulei si tapetata cu faina. Deasupra se asaza feliile de mere. Eu le-am asezat sub forma de floare. Peste mere am presarat doua linguri zahar brun. 

Se coace prajitura timp de o ora la 170 C. Daca folositi o tava cu diametru mai mare, veti coace prajitura 50 minute. 

Dupa racire se pudreaza cu zahar vanilat.



 
 






Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Salam vegan

  Ei bine, dupa ce am facut pana acum trei feluri de parizer vegan, carnati vegani, a venit si timpul salamului vegan. Si pot sa spun cu mana pe inima ca e mult mai bun decat mi-as fi putut imagina. Nu pot afirma cu certitudine ca e cel mai sanatos salam, deoarece contine gluten. Dar noi nu ne stim cu intoleranta la gluten, asadar, putem manca linistiti acest salam. In retetele vegane, glutenul se foloseste destul de mult in preparate care inlocuiesc carnea. De asemenea, pentru ca aceste preparate sa fie si gustoase, se folosesc multe condimente.  Pana acum, "mezelul"preferat al lui Alex, era parizerul din caju. Dar dupa ce am facut acest salam, a zis ca e mai bun decat parizerul.  Ideea e sa stea la frigider sa se raceasca bine de tot. Dupa racire se va intari si va avea textura unui salam uscat, se poate felia subtire si merge perfect in sandvisuri.  Ingrediente: -140 g gluten - 50 g făină de naut - 180 ml supă de legume sau apa - 2 linguri ulei - 1 lingura pastă de roșii -

Pulpe false (vegane)

  Pentru vegani, aceasta reteta este una de top. Una ce trebuie incercata. Cu siguranta vor fi impresionati de ea. Eu nu sunt vegana, dar as da oricand pulpele de pui adevarate pentru acestea false.  Sursa de inspiratie este, ca de obicei, Bianca Zapatka . Sigur ca pozele ei sunt fantastice si pulpele false pregatite de ea, arata intr-un mare fel. Eu cu siguranta am sa le repet imediat ce gasesc ingredientele necesare. Deocamdata postez reteta pentru a-mi fi mie mai usor sa o gasesc si sa nu mai fiu nevoita sa pierd timp traducand.  In esenta, e nevoie de conserva de jackfruit, ciuperci pleurotus si foi de orez. Si evident multe condimente, sos de soia, sos de rosii, etc.  Pana acum n-am vazut/cumparat conserva de jackfruits. Asa conservate, arata ca niste bucati de ton din conserva. Si textura seamana insa gustul e unul neutru. In cazul in care nu gasiti, se pot omite din reteta sau inlocui cu ciuperci pleurotus.  Ea a folosit, pentru un aspect cat mai frumos si apropiat de cel al pul

Parizer vegan din linte rosie

      Aceasta este o varianta 100% sanatoasa a parizerului, desi gustul e destul de departe de cel cu care eram obisnuiti noi. Dar important e ca e gustos, sanatos si arata aproape ca un parizer adevarat.  Am mai facut Parizer vegan din faina de naut , dar Alex zice ca acesta din linte e mai bun.  De asemenea, am facut un parizer din ciuperci si nuci (nu il am pe blog), dar nu a fost foarte incantat de acesta. Nu ma opresc aici, pentru ca pentru mine a devenit o provocare gatitul acesta vegan si ma straduiesc sa-i pregatesc retete cat mai variate si mai gustoase. Aseasta reteta de parizer am vazut-o pe instagram, postata de Yoyorelala.     Ingrediente: -1 cana linte rosie -1 + 1/2 cana apa fierbinte -1/2 ceapa -1 lingurita praf de usturoi -1 lingurita cimbru -1 lingurita boia afumata -1 lingurita amestec condimente pentru carnati -2 linguri ulei de masline  -4-5 linguri fulgi drojdie inactiva -1 lingura suc de lamaie + -1 + 1/2 cana apa  Inainte de a ne apuca de reteta propriuzisa, e b