Treceți la conținutul principal

Pilaf de bulgur

 

Pilaful de bulgur este o mancare turceasca simpla, dar foarte buna si aromata. Turcii gatesc foarte multe feluri de pilaf, in general cu orez, dar trebuie sa recunosc ca acest pilaf de bulgur e mai bun decat orice pilaf de orez. Sau cel putin, mie imi place mult mai mult. E drept ca orezul e unul din alimentele fara de care as putea trai linistita, fara sa-i simt lipsa. 😇 

Pentru acest pilaf de bulgur, m-am inspirat de la Laura Laurentiu, doar ca am eliminat untul din reteta, la cererea lui Alex. 

Ingrediente:

-250 g bulgur (am cumparat de la Lidl)

-1 ceapa

-1 morcov

-1 ardei kapia rosu

-3 catei de usturoi

-3 rosii din conserva sau o lingura pasta concentrata de rosii

-1 lingurita pasta de ardei

-1/2 lingurita chimion (are o aroma puternica, asa ca eu zic sa puneti mai putin)

-1/2 lingurita fulgi de chili

-sare, piper

-1 lingura zeama de lamaie

-patrunjel verde

-ulei de masline

-1 cub de unt (optional) 

-600 ml supa clara de legume sau apa


Intr-o cratita se pune uleiul  sa se incinga. Se adauga ceapa, usturoiul si ardeiul tocate marunt si morcovul ras pe razatoarea mare. Se calesc legumele pana se inmoaie.

Peste legume se adauga rosiile taiate cubulete sau pasta de rosii si pasta de ardei, fulgii de ardei iute si chimionul. Se adauga si supa de legume, zeama de lamaie si sare dupa gust.

Se adauga bulgurul spalat in prealabil si zvantat. Eu l-am pus intr-o strecuratoare si l-am clatit sub jet de apa. Acoperim cratita cu un capac si lasam sa fiarba pilaful la foc mic timp de 15-20 minute, apoi il lasam 5-10 minute dupa care il afanam cu o furculita, presaram patrunjel verde deasupra si servim. 

Am vazut la Laura niste frigarui senzationale si cred ca merg foarte bine langa acest pilaf. Eu in schimb, am facut niste chiftele din linte rosie, pentru ca acest pilaf a fost pregatit indeosebi pentru veganul meu.






Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Salam vegan

  Ei bine, dupa ce am facut pana acum trei feluri de parizer vegan, carnati vegani, a venit si timpul salamului vegan. Si pot sa spun cu mana pe inima ca e mult mai bun decat mi-as fi putut imagina. Nu pot afirma cu certitudine ca e cel mai sanatos salam, deoarece contine gluten. Dar noi nu ne stim cu intoleranta la gluten, asadar, putem manca linistiti acest salam. In retetele vegane, glutenul se foloseste destul de mult in preparate care inlocuiesc carnea. De asemenea, pentru ca aceste preparate sa fie si gustoase, se folosesc multe condimente.  Pana acum, "mezelul"preferat al lui Alex, era parizerul din caju. Dar dupa ce am facut acest salam, a zis ca e mai bun decat parizerul.  Ideea e sa stea la frigider sa se raceasca bine de tot. Dupa racire se va intari si va avea textura unui salam uscat, se poate felia subtire si merge perfect in sandvisuri.  Ingrediente: -140 g gluten - 50 g făină de naut - 180 ml supă de legume sau apa - 2 linguri ulei - 1 lingura pastă de roșii -

Pulpe false (vegane)

  Pentru vegani, aceasta reteta este una de top. Una ce trebuie incercata. Cu siguranta vor fi impresionati de ea. Eu nu sunt vegana, dar as da oricand pulpele de pui adevarate pentru acestea false.  Sursa de inspiratie este, ca de obicei, Bianca Zapatka . Sigur ca pozele ei sunt fantastice si pulpele false pregatite de ea, arata intr-un mare fel. Eu cu siguranta am sa le repet imediat ce gasesc ingredientele necesare. Deocamdata postez reteta pentru a-mi fi mie mai usor sa o gasesc si sa nu mai fiu nevoita sa pierd timp traducand.  In esenta, e nevoie de conserva de jackfruit, ciuperci pleurotus si foi de orez. Si evident multe condimente, sos de soia, sos de rosii, etc.  Pana acum n-am vazut/cumparat conserva de jackfruits. Asa conservate, arata ca niste bucati de ton din conserva. Si textura seamana insa gustul e unul neutru. In cazul in care nu gasiti, se pot omite din reteta sau inlocui cu ciuperci pleurotus.  Ea a folosit, pentru un aspect cat mai frumos si apropiat de cel al pul

Parizer vegan din linte rosie

      Aceasta este o varianta 100% sanatoasa a parizerului, desi gustul e destul de departe de cel cu care eram obisnuiti noi. Dar important e ca e gustos, sanatos si arata aproape ca un parizer adevarat.  Am mai facut Parizer vegan din faina de naut , dar Alex zice ca acesta din linte e mai bun.  De asemenea, am facut un parizer din ciuperci si nuci (nu il am pe blog), dar nu a fost foarte incantat de acesta. Nu ma opresc aici, pentru ca pentru mine a devenit o provocare gatitul acesta vegan si ma straduiesc sa-i pregatesc retete cat mai variate si mai gustoase. Aseasta reteta de parizer am vazut-o pe instagram, postata de Yoyorelala.     Ingrediente: -1 cana linte rosie -1 + 1/2 cana apa fierbinte -1/2 ceapa -1 lingurita praf de usturoi -1 lingurita cimbru -1 lingurita boia afumata -1 lingurita amestec condimente pentru carnati -2 linguri ulei de masline  -4-5 linguri fulgi drojdie inactiva -1 lingura suc de lamaie + -1 + 1/2 cana apa  Inainte de a ne apuca de reteta propriuzisa, e b