Treceți la conținutul principal

Gogosi de post

 



Alex a avut pofta de gogosi. "Curate", cum ii place lui sa spuna, de cand a devenit vegan. Adica in opinia lui, "curate" inseamna ca nu contin produse de origine animala. Asadar, am facut pentru prima data, gogosi de post. Surprinzator, au iesit foarte bune, pufoase si s-au mancat aproape toate pe loc. 

Au ramas cateva pe a doua zi, dar sigur ca nu mai au acelasi farmec. 

O parte din gogosi le-am facut in genul "donuts" cu ciocolata neagra. 

De mare ajutor imi este masina de paine, "batranica" deja, pentru ca o am de mai bine de 8 ani, dar inca isi face treaba cu brio. Pentru ca nu prea imi place sa framant aluatul cu mana. 😺

Ingrediente:

-500 g faina 000

-100 g zahar

-1 varf de cutit sare

-300 ml lapte vegetal (cocos, migdale, soia )

-coaja rasa de la o lamaie bio

-1 plic zahar vanilat

-1/2 fiola esenta de vanilie

-50 ml ulei

-1 varf de cutit pudra de curcuma

-1 plic drojdie uscata 

+

-ulei pentru prajit

-zahar pudra pentru pudrat gogosile

-ciocolata neagra (optional)


Cum spuneam mai sus, eu am facut aluatul la masina de paine. Asadar, in cuva masinii de paine se pun mai intai ingredientele lichide, apoi cele uscate. E important sa le puneti in aceasta ordine.

Mai intai laptele vegetal incalzit (puteti face gogosile si cu apa sau jumatate apa, jumatate suc de portocale), uleiul, zaharul , sarea, coaja de lamaie, zaharul vanilat, esenta de vanilie, curcuma (eu am pus foarte putina, pentru ca nu am vrut sa am niste gogosi prea galbene), faina si drojdia uscata.

Am setat programul de framantare si dospire si dupa 1 ora si 30 de minute, aluatul a fost gata. 

(In timpul framantarii, se mai adauga fie putin lapte, fie putina faina. Important e ca aluatul sa nu se lipeasca de peretii vasului. )

La finalul programului, se scoate aluatul din vas, pe planul de lucru usor infainat, se intinde la grosime de 1 cm si se decupeaza cu un pahar. Se mai lasa 20-30 minute la dospit, dupa care se prajesc in ulei incins pana se rumenesc pe ambele parti. Se scot gogosile pe hartie absorbanta si se pudreaza cu zahar. 

Daca nu aveti masina de paine, framantati aluatul cu mana, astfel: 

 Intr-un bol incapator se pune faina amestecata cu zaharul pudra, zaharul vanilat, praful de sare si drojdia uscata. Se amesteca cu o lingura, apoi se adauga , coaja rasa de lamaie,  uleiul si in final se adauga laptele caldut. Se omogenizeaza ingredientele, apoi se framanta aluatul pana cand nu se mai lipeste de mana sau de peretii vasului.Se acopera vasul cu un prosop si se lasa aluatul sa creasca timp de o ora, dupa care se intinde pe planul de lucru o foaie de 1 cm grosime, se decupeaza cu un pahar si se mai lasa 20 minute la dospit. Apoi se prajesc gogosile in ulei incins, la foc mic, se scot pe hartie absorbanta si se pudreaza cu zahar.

 


 










Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cremvursti vegani fara gluten

      In week-end am pregatit cei mai buni cremvursti vegani , pentru Alex. Este a doua reteta de cremvursti pe care o incerc dar cred ca ma opresc aici. Acesti cremvursti au iesit aproape perfecti, atat gustul cat si textura fiind foarte apropiata de cea a cremvurstilor din carne.Reteta e una extrem de simpla, mai mult dureaza impachetatul lor in folie, dar si acest procedeu merge destul de repede. Mie mi-au iesit 10 bucati de aproximativ 12-13 cm.  Ingrediente: -300 g tofu(eu am folosit doua bucati de tofu de la Lidl) -1 felie sfecla cruda -3 linguri faina de naut -2 linguri amidon -1 lingurita sare -1 lingurita boia dulce -1 lingurita piper -1/2 lingurita turmeric -1 lingurita pudra de usturoi -5 linguri sos de soia -2 linguri fulgi de drojdie inactiva Se pun toate ingredientele in vasul robotului. (Sfecla e bine sa o dati pe razatoare inainte, pentru a se face pasta.) Compozitia rezultata se imparte in 10 bucati cat de cat egale si se modeleaza cremvurstii, care...

Parizer vegan din caju

  Azi va aduc reteta celui mai bun parizer vegan din cate am incercat pana acum. Acesta e facut din nuci caju . Am mai facut parizer vegan din Parizer vegan din faina de naut ,  sau Parizer vegan din linte rosie . Ambele variante sunt bune, dar aceasta din caju e cea mai buna reteta vegana de parizer. Am vazut pe net reteta de parizer din migdale, am si cumparat migdale, doar ca ideea de a decoji fiecare migdala m-a facut sa tot aman pregatirea acelui parizer. Dar noroc ca am vazut pe instagram reteta parizerului din caju, postata de Yoyorelala si rapid am incercat-o si eu. E super bun, asa ca se va repeta saptamanal, cred.  Ingrediente: -1 cana caju (o cana de ceai obisnuita) -3 linguri ulei de masline -1 lingura suc de lamaie -5 linguri fulgi de drojdie inactiva -1 ceapa mica -1 lingurita boia afumata sau boia dulce -1 lingurita pudra de usturoi -1 lingurita condimente pentru carnati -1 lingurita sare -1 crenguta cimbru proaspat sau o jumatate lingurita cimbru u...

Salam vegan

  Ei bine, dupa ce am facut pana acum trei feluri de parizer vegan, carnati vegani, a venit si timpul salamului vegan. Si pot sa spun cu mana pe inima ca e mult mai bun decat mi-as fi putut imagina. Nu pot afirma cu certitudine ca e cel mai sanatos salam, deoarece contine gluten. Dar noi nu ne stim cu intoleranta la gluten, asadar, putem manca linistiti acest salam. In retetele vegane, glutenul se foloseste destul de mult in preparate care inlocuiesc carnea. De asemenea, pentru ca aceste preparate sa fie si gustoase, se folosesc multe condimente.  Pana acum, "mezelul"preferat al lui Alex, era parizerul din caju. Dar dupa ce am facut acest salam, a zis ca e mai bun decat parizerul.  Ideea e sa stea la frigider sa se raceasca bine de tot. Dupa racire se va intari si va avea textura unui salam uscat, se poate felia subtire si merge perfect in sandvisuri.  Ingrediente: -140 g gluten - 50 g făină de naut - 180 ml supă de legume sau apa - 2 linguri ulei - 1 lingura pastă d...