Treceți la conținutul principal

Gogosi de post

 



Alex a avut pofta de gogosi. "Curate", cum ii place lui sa spuna, de cand a devenit vegan. Adica in opinia lui, "curate" inseamna ca nu contin produse de origine animala. Asadar, am facut pentru prima data, gogosi de post. Surprinzator, au iesit foarte bune, pufoase si s-au mancat aproape toate pe loc. 

Au ramas cateva pe a doua zi, dar sigur ca nu mai au acelasi farmec. 

O parte din gogosi le-am facut in genul "donuts" cu ciocolata neagra. 

De mare ajutor imi este masina de paine, "batranica" deja, pentru ca o am de mai bine de 8 ani, dar inca isi face treaba cu brio. Pentru ca nu prea imi place sa framant aluatul cu mana. 😺

Ingrediente:

-500 g faina 000

-100 g zahar

-1 varf de cutit sare

-300 ml lapte vegetal (cocos, migdale, soia )

-coaja rasa de la o lamaie bio

-1 plic zahar vanilat

-1/2 fiola esenta de vanilie

-50 ml ulei

-1 varf de cutit pudra de curcuma

-1 plic drojdie uscata 

+

-ulei pentru prajit

-zahar pudra pentru pudrat gogosile

-ciocolata neagra (optional)


Cum spuneam mai sus, eu am facut aluatul la masina de paine. Asadar, in cuva masinii de paine se pun mai intai ingredientele lichide, apoi cele uscate. E important sa le puneti in aceasta ordine.

Mai intai laptele vegetal incalzit (puteti face gogosile si cu apa sau jumatate apa, jumatate suc de portocale), uleiul, zaharul , sarea, coaja de lamaie, zaharul vanilat, esenta de vanilie, curcuma (eu am pus foarte putina, pentru ca nu am vrut sa am niste gogosi prea galbene), faina si drojdia uscata.

Am setat programul de framantare si dospire si dupa 1 ora si 30 de minute, aluatul a fost gata. 

(In timpul framantarii, se mai adauga fie putin lapte, fie putina faina. Important e ca aluatul sa nu se lipeasca de peretii vasului. )

La finalul programului, se scoate aluatul din vas, pe planul de lucru usor infainat, se intinde la grosime de 1 cm si se decupeaza cu un pahar. Se mai lasa 20-30 minute la dospit, dupa care se prajesc in ulei incins pana se rumenesc pe ambele parti. Se scot gogosile pe hartie absorbanta si se pudreaza cu zahar. 

Daca nu aveti masina de paine, framantati aluatul cu mana, astfel: 

 Intr-un bol incapator se pune faina amestecata cu zaharul pudra, zaharul vanilat, praful de sare si drojdia uscata. Se amesteca cu o lingura, apoi se adauga , coaja rasa de lamaie,  uleiul si in final se adauga laptele caldut. Se omogenizeaza ingredientele, apoi se framanta aluatul pana cand nu se mai lipeste de mana sau de peretii vasului.Se acopera vasul cu un prosop si se lasa aluatul sa creasca timp de o ora, dupa care se intinde pe planul de lucru o foaie de 1 cm grosime, se decupeaza cu un pahar si se mai lasa 20 minute la dospit. Apoi se prajesc gogosile in ulei incins, la foc mic, se scot pe hartie absorbanta si se pudreaza cu zahar.

 


 










Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Salam vegan

  Ei bine, dupa ce am facut pana acum trei feluri de parizer vegan, carnati vegani, a venit si timpul salamului vegan. Si pot sa spun cu mana pe inima ca e mult mai bun decat mi-as fi putut imagina. Nu pot afirma cu certitudine ca e cel mai sanatos salam, deoarece contine gluten. Dar noi nu ne stim cu intoleranta la gluten, asadar, putem manca linistiti acest salam. In retetele vegane, glutenul se foloseste destul de mult in preparate care inlocuiesc carnea. De asemenea, pentru ca aceste preparate sa fie si gustoase, se folosesc multe condimente.  Pana acum, "mezelul"preferat al lui Alex, era parizerul din caju. Dar dupa ce am facut acest salam, a zis ca e mai bun decat parizerul.  Ideea e sa stea la frigider sa se raceasca bine de tot. Dupa racire se va intari si va avea textura unui salam uscat, se poate felia subtire si merge perfect in sandvisuri.  Ingrediente: -140 g gluten - 50 g făină de naut - 180 ml supă de legume sau apa - 2 linguri ulei - 1 lingura pastă de roșii -

Pulpe false (vegane)

  Pentru vegani, aceasta reteta este una de top. Una ce trebuie incercata. Cu siguranta vor fi impresionati de ea. Eu nu sunt vegana, dar as da oricand pulpele de pui adevarate pentru acestea false.  Sursa de inspiratie este, ca de obicei, Bianca Zapatka . Sigur ca pozele ei sunt fantastice si pulpele false pregatite de ea, arata intr-un mare fel. Eu cu siguranta am sa le repet imediat ce gasesc ingredientele necesare. Deocamdata postez reteta pentru a-mi fi mie mai usor sa o gasesc si sa nu mai fiu nevoita sa pierd timp traducand.  In esenta, e nevoie de conserva de jackfruit, ciuperci pleurotus si foi de orez. Si evident multe condimente, sos de soia, sos de rosii, etc.  Pana acum n-am vazut/cumparat conserva de jackfruits. Asa conservate, arata ca niste bucati de ton din conserva. Si textura seamana insa gustul e unul neutru. In cazul in care nu gasiti, se pot omite din reteta sau inlocui cu ciuperci pleurotus.  Ea a folosit, pentru un aspect cat mai frumos si apropiat de cel al pul

Parizer vegan din linte rosie

      Aceasta este o varianta 100% sanatoasa a parizerului, desi gustul e destul de departe de cel cu care eram obisnuiti noi. Dar important e ca e gustos, sanatos si arata aproape ca un parizer adevarat.  Am mai facut Parizer vegan din faina de naut , dar Alex zice ca acesta din linte e mai bun.  De asemenea, am facut un parizer din ciuperci si nuci (nu il am pe blog), dar nu a fost foarte incantat de acesta. Nu ma opresc aici, pentru ca pentru mine a devenit o provocare gatitul acesta vegan si ma straduiesc sa-i pregatesc retete cat mai variate si mai gustoase. Aseasta reteta de parizer am vazut-o pe instagram, postata de Yoyorelala.     Ingrediente: -1 cana linte rosie -1 + 1/2 cana apa fierbinte -1/2 ceapa -1 lingurita praf de usturoi -1 lingurita cimbru -1 lingurita boia afumata -1 lingurita amestec condimente pentru carnati -2 linguri ulei de masline  -4-5 linguri fulgi drojdie inactiva -1 lingura suc de lamaie + -1 + 1/2 cana apa  Inainte de a ne apuca de reteta propriuzisa, e b