Treceți la conținutul principal

Ciuperci umplute cu legume

 


Aceste ciuperci umplute cu legume sunt atat de bune incat categoric nu veti simti lipsa carnii. Puteti sa le serviti alaturi de un piure de cartofi simplu sau cu pastarnac sau telina, cu un orez basmati sau cu orice altceva va place.

Am observat ca de cand Alex a devenit vegan, treptat am renuntat si noi la carne si la celelalte produse de origine animala. Si culmea e ca nici nu le simtim lipsa. Usor, usor ne adaptam la acest stil de viata mai sanatos, zic eu. 

Ingrediente:

-1 kg ciuperci champignon

-1 ceapa

-1 ardei capia rosu

-1 morcov

-1 dovlecel mic (optional)

-2 catei de usturoi

-ulei de masline

-sare

-piper

-cimbru

-boia de ardei dulce si iute

-patrunjel verde


Se curata ciupercile si coditele se taie cubulete.

Se toaca marunt ceapa, usturoiul, se rade morcovul pe razatoarea mare si se taie ardeiul cubulete. Se incing doua linguri de ulei de masline intr-o tigaie si se calesc legumele. Dupa ce legumele s-au inmuiat, se adauga coditele ciupercilor taiate cubulete. Tot acum se adauga si dovlecelul ras. (Puteti omite dovlecelul, daca nu va place. Eu aveam un dovlecel mic si cam ofilit si nu am vrut sa-l arunc.)

Se adauga sare, piper, cimbru, boia dulce si putina boia de ardei iute si patrunjel tocat marunt. Cu acest amestec se umple palariile ciupercilor. Se pun ciupercite intr-un vas termorezistent uns cu putin ulei si se coc la 170 C tim de 30 minute. Dupa cele 30 de minute, am pus deasupra putin cascaval vegetal, care ar fi trebuit sa se topeasca frumos. Dar nu prea s-a topit. :) 

Pentru ca mi-au mai ramas legume, am adaugat 100 ml apa, 300 ml suc de rosii, oregano si putin busuioc si am fiert sosul 5 minute. Puteti servi acest sos cu paste sau langa ciupercile umplute, cum am facut noi.







 
 




Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Salam vegan

  Ei bine, dupa ce am facut pana acum trei feluri de parizer vegan, carnati vegani, a venit si timpul salamului vegan. Si pot sa spun cu mana pe inima ca e mult mai bun decat mi-as fi putut imagina. Nu pot afirma cu certitudine ca e cel mai sanatos salam, deoarece contine gluten. Dar noi nu ne stim cu intoleranta la gluten, asadar, putem manca linistiti acest salam. In retetele vegane, glutenul se foloseste destul de mult in preparate care inlocuiesc carnea. De asemenea, pentru ca aceste preparate sa fie si gustoase, se folosesc multe condimente.  Pana acum, "mezelul"preferat al lui Alex, era parizerul din caju. Dar dupa ce am facut acest salam, a zis ca e mai bun decat parizerul.  Ideea e sa stea la frigider sa se raceasca bine de tot. Dupa racire se va intari si va avea textura unui salam uscat, se poate felia subtire si merge perfect in sandvisuri.  Ingrediente: -140 g gluten - 50 g făină de naut - 180 ml supă de legume sau apa - 2 linguri ulei - 1 lingura pastă de roșii -

Pulpe false (vegane)

  Pentru vegani, aceasta reteta este una de top. Una ce trebuie incercata. Cu siguranta vor fi impresionati de ea. Eu nu sunt vegana, dar as da oricand pulpele de pui adevarate pentru acestea false.  Sursa de inspiratie este, ca de obicei, Bianca Zapatka . Sigur ca pozele ei sunt fantastice si pulpele false pregatite de ea, arata intr-un mare fel. Eu cu siguranta am sa le repet imediat ce gasesc ingredientele necesare. Deocamdata postez reteta pentru a-mi fi mie mai usor sa o gasesc si sa nu mai fiu nevoita sa pierd timp traducand.  In esenta, e nevoie de conserva de jackfruit, ciuperci pleurotus si foi de orez. Si evident multe condimente, sos de soia, sos de rosii, etc.  Pana acum n-am vazut/cumparat conserva de jackfruits. Asa conservate, arata ca niste bucati de ton din conserva. Si textura seamana insa gustul e unul neutru. In cazul in care nu gasiti, se pot omite din reteta sau inlocui cu ciuperci pleurotus.  Ea a folosit, pentru un aspect cat mai frumos si apropiat de cel al pul

Parizer vegan din linte rosie

      Aceasta este o varianta 100% sanatoasa a parizerului, desi gustul e destul de departe de cel cu care eram obisnuiti noi. Dar important e ca e gustos, sanatos si arata aproape ca un parizer adevarat.  Am mai facut Parizer vegan din faina de naut , dar Alex zice ca acesta din linte e mai bun.  De asemenea, am facut un parizer din ciuperci si nuci (nu il am pe blog), dar nu a fost foarte incantat de acesta. Nu ma opresc aici, pentru ca pentru mine a devenit o provocare gatitul acesta vegan si ma straduiesc sa-i pregatesc retete cat mai variate si mai gustoase. Aseasta reteta de parizer am vazut-o pe instagram, postata de Yoyorelala.     Ingrediente: -1 cana linte rosie -1 + 1/2 cana apa fierbinte -1/2 ceapa -1 lingurita praf de usturoi -1 lingurita cimbru -1 lingurita boia afumata -1 lingurita amestec condimente pentru carnati -2 linguri ulei de masline  -4-5 linguri fulgi drojdie inactiva -1 lingura suc de lamaie + -1 + 1/2 cana apa  Inainte de a ne apuca de reteta propriuzisa, e b