Treceți la conținutul principal

Samosa cu legume

 

Samosa sunt niste aperitive de provenienta indiana si sunt niste pachetele umplute cu legume sau carne tocata. Varianta mea e una vegana, pentru ca le-am facut ideosebi pentru a-l rasfata pe Alex. Sunt niste aperitive ieftine, putin cam migaloase, dar usor de facut si relativ rapid. In plus, ies foarte multe dintr-o portie, dar nu rezista prea mult , dispar rapid din farfurie pentru ca sunt foarte foarte bune. Am vazut multe variante ale acestor samosa cu legume si toate contineau ceapa, cartofi, morcovi, usturoi si unele si mazare. La prima vedere, vazand ingredientele, n-as fi crezut ca pot fi atat de bune. Sigur, condimentele specifice bucatariei orientale sunt esentiale pentru reusita acestor samosa. 

Ingrediente aluat:

-350 g faina

-1/2 lingurita sare

-2 linguri ulei

-200 ml apa 

Punem faina intr-un bol, adaugas sarea, uleiul si treptat apa. Framantam un aluat elastic si nelipicios. Nu puneti toata apa, s-ar putea sa nu fie nevoie de intreaga cantitate. 

Acoperim aluatul si il lasam deoparte pana ne ocupam de umplutura. 

Umplutura:

-4 cartofi medii

-1 morcov

-1 ceapa

-2 catei de usturoi

-100 g mazare 

-1 bucata ardei capia

-1 bucata ghimbir ras (cam 2 cm)

-2 linguri ulei

-sare

-1/2 lingurita garam masala

-1/2 lingurita pudra de chimion

-1/2 lingurita pudra de chili

-coriandru sau patrunjel verde tocat


Se curata cartofii, se taie cubulete si se fierb in apa cu sare.

Mazarea se fierbe si ea in apa cu putina sare.

Ceapa, ardeiul si usturoil de toaca marunt si morcovul se rade pe razatoarea mare. Legumele se calesc in ulei pana se inmoaie. Peste legumele calite se adauga cartofii fierti si zdrobiti si mazarea fiarta. Se adauga condimentele, patrunjelul verde si se amesteca. 

Aluatul de imparte in doua bile egale. Fiecare bila la randul ei se imparte in 8 bucati. Asadar in total vom obtine 16 bilute de aluat. Fiecare biluta de aluat se intinde sub forma unui cerc si se imparte in doua jumatati de cerc. Se pune cate o lingurita de umplutura si se formeaza un con pe care il vom sigila bine, astfel incat sa nu iasa umplutura in timpul prajirii. Conurile astfel obtinute le aplatizam putin si le punem pe planul de lucru infainat. Eu le-am pregatit pe toate, si abia apoi le-am prajit. 

Se prajesc in bai de ulei si se scot pe hartie absorbanta. Uleiul trebuie sa fie incins si focul mic, sa se rumeneasca frumos. Se servesc cu un sos de rosii picant.

Ingrediente sos de rosii:

-200 g rosii cuburi (1/2 conserva)

-1 ceapa mica

-1 catel de usturoi

-200 ml apa

-sare

-1/2 lingurita zahar

-1/2 lingurita chili

Se toaca marunt ceapa si usturoiul si se calesc in ulei. Se adauga rosiile din conserva si apa si se lasa sa fiarba. Se adauga si zaharul, sarea, pudra de chili si se fierbe sosul pana scade la jumatate.














Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Salam vegan

  Ei bine, dupa ce am facut pana acum trei feluri de parizer vegan, carnati vegani, a venit si timpul salamului vegan. Si pot sa spun cu mana pe inima ca e mult mai bun decat mi-as fi putut imagina. Nu pot afirma cu certitudine ca e cel mai sanatos salam, deoarece contine gluten. Dar noi nu ne stim cu intoleranta la gluten, asadar, putem manca linistiti acest salam. In retetele vegane, glutenul se foloseste destul de mult in preparate care inlocuiesc carnea. De asemenea, pentru ca aceste preparate sa fie si gustoase, se folosesc multe condimente.  Pana acum, "mezelul"preferat al lui Alex, era parizerul din caju. Dar dupa ce am facut acest salam, a zis ca e mai bun decat parizerul.  Ideea e sa stea la frigider sa se raceasca bine de tot. Dupa racire se va intari si va avea textura unui salam uscat, se poate felia subtire si merge perfect in sandvisuri.  Ingrediente: -140 g gluten - 50 g făină de naut - 180 ml supă de legume sau apa - 2 linguri ulei - 1 lingura pastă de roșii -

Pulpe false (vegane)

  Pentru vegani, aceasta reteta este una de top. Una ce trebuie incercata. Cu siguranta vor fi impresionati de ea. Eu nu sunt vegana, dar as da oricand pulpele de pui adevarate pentru acestea false.  Sursa de inspiratie este, ca de obicei, Bianca Zapatka . Sigur ca pozele ei sunt fantastice si pulpele false pregatite de ea, arata intr-un mare fel. Eu cu siguranta am sa le repet imediat ce gasesc ingredientele necesare. Deocamdata postez reteta pentru a-mi fi mie mai usor sa o gasesc si sa nu mai fiu nevoita sa pierd timp traducand.  In esenta, e nevoie de conserva de jackfruit, ciuperci pleurotus si foi de orez. Si evident multe condimente, sos de soia, sos de rosii, etc.  Pana acum n-am vazut/cumparat conserva de jackfruits. Asa conservate, arata ca niste bucati de ton din conserva. Si textura seamana insa gustul e unul neutru. In cazul in care nu gasiti, se pot omite din reteta sau inlocui cu ciuperci pleurotus.  Ea a folosit, pentru un aspect cat mai frumos si apropiat de cel al pul

Parizer vegan din linte rosie

      Aceasta este o varianta 100% sanatoasa a parizerului, desi gustul e destul de departe de cel cu care eram obisnuiti noi. Dar important e ca e gustos, sanatos si arata aproape ca un parizer adevarat.  Am mai facut Parizer vegan din faina de naut , dar Alex zice ca acesta din linte e mai bun.  De asemenea, am facut un parizer din ciuperci si nuci (nu il am pe blog), dar nu a fost foarte incantat de acesta. Nu ma opresc aici, pentru ca pentru mine a devenit o provocare gatitul acesta vegan si ma straduiesc sa-i pregatesc retete cat mai variate si mai gustoase. Aseasta reteta de parizer am vazut-o pe instagram, postata de Yoyorelala.     Ingrediente: -1 cana linte rosie -1 + 1/2 cana apa fierbinte -1/2 ceapa -1 lingurita praf de usturoi -1 lingurita cimbru -1 lingurita boia afumata -1 lingurita amestec condimente pentru carnati -2 linguri ulei de masline  -4-5 linguri fulgi drojdie inactiva -1 lingura suc de lamaie + -1 + 1/2 cana apa  Inainte de a ne apuca de reteta propriuzisa, e b