Samosa sunt niste aperitive de provenienta indiana si sunt niste pachetele umplute cu legume sau carne tocata. Varianta mea e una vegana, pentru ca le-am facut ideosebi pentru a-l rasfata pe Alex. Sunt niste aperitive ieftine, putin cam migaloase, dar usor de facut si relativ rapid. In plus, ies foarte multe dintr-o portie, dar nu rezista prea mult , dispar rapid din farfurie pentru ca sunt foarte foarte bune. Am vazut multe variante ale acestor samosa cu legume si toate contineau ceapa, cartofi, morcovi, usturoi si unele si mazare. La prima vedere, vazand ingredientele, n-as fi crezut ca pot fi atat de bune. Sigur, condimentele specifice bucatariei orientale sunt esentiale pentru reusita acestor samosa.
Ingrediente aluat:
-350 g faina
-1/2 lingurita sare
-2 linguri ulei
-200 ml apa
Punem faina intr-un bol, adaugas sarea, uleiul si treptat apa. Framantam un aluat elastic si nelipicios. Nu puneti toata apa, s-ar putea sa nu fie nevoie de intreaga cantitate.
Acoperim aluatul si il lasam deoparte pana ne ocupam de umplutura.
Umplutura:
-4 cartofi medii
-1 morcov
-1 ceapa
-2 catei de usturoi
-100 g mazare
-1 bucata ardei capia
-1 bucata ghimbir ras (cam 2 cm)
-2 linguri ulei
-sare
-1/2 lingurita garam masala
-1/2 lingurita pudra de chimion
-1/2 lingurita pudra de chili
-coriandru sau patrunjel verde tocat
Se curata cartofii, se taie cubulete si se fierb in apa cu sare.
Mazarea se fierbe si ea in apa cu putina sare.
Ceapa, ardeiul si usturoil de toaca marunt si morcovul se rade pe razatoarea mare. Legumele se calesc in ulei pana se inmoaie. Peste legumele calite se adauga cartofii fierti si zdrobiti si mazarea fiarta. Se adauga condimentele, patrunjelul verde si se amesteca.
Aluatul de imparte in doua bile egale. Fiecare bila la randul ei se imparte in 8 bucati. Asadar in total vom obtine 16 bilute de aluat. Fiecare biluta de aluat se intinde sub forma unui cerc si se imparte in doua jumatati de cerc. Se pune cate o lingurita de umplutura si se formeaza un con pe care il vom sigila bine, astfel incat sa nu iasa umplutura in timpul prajirii. Conurile astfel obtinute le aplatizam putin si le punem pe planul de lucru infainat. Eu le-am pregatit pe toate, si abia apoi le-am prajit.
Se prajesc in bai de ulei si se scot pe hartie absorbanta. Uleiul trebuie sa fie incins si focul mic, sa se rumeneasca frumos. Se servesc cu un sos de rosii picant.
Ingrediente sos de rosii:
-200 g rosii cuburi (1/2 conserva)
-1 ceapa mica
-1 catel de usturoi
-200 ml apa
-sare
-1/2 lingurita zahar
-1/2 lingurita chili
Se toaca marunt ceapa si usturoiul si se calesc in ulei. Se adauga rosiile din conserva si apa si se lasa sa fiarba. Se adauga si zaharul, sarea, pudra de chili si se fierbe sosul pana scade la jumatate.
Comentarii
Trimiteți un comentariu