Treceți la conținutul principal

Samosa cu legume

 

Samosa sunt niste aperitive de provenienta indiana si sunt niste pachetele umplute cu legume sau carne tocata. Varianta mea e una vegana, pentru ca le-am facut ideosebi pentru a-l rasfata pe Alex. Sunt niste aperitive ieftine, putin cam migaloase, dar usor de facut si relativ rapid. In plus, ies foarte multe dintr-o portie, dar nu rezista prea mult , dispar rapid din farfurie pentru ca sunt foarte foarte bune. Am vazut multe variante ale acestor samosa cu legume si toate contineau ceapa, cartofi, morcovi, usturoi si unele si mazare. La prima vedere, vazand ingredientele, n-as fi crezut ca pot fi atat de bune. Sigur, condimentele specifice bucatariei orientale sunt esentiale pentru reusita acestor samosa. 

Ingrediente aluat:

-350 g faina

-1/2 lingurita sare

-2 linguri ulei

-200 ml apa 

Punem faina intr-un bol, adaugas sarea, uleiul si treptat apa. Framantam un aluat elastic si nelipicios. Nu puneti toata apa, s-ar putea sa nu fie nevoie de intreaga cantitate. 

Acoperim aluatul si il lasam deoparte pana ne ocupam de umplutura. 

Umplutura:

-4 cartofi medii

-1 morcov

-1 ceapa

-2 catei de usturoi

-100 g mazare 

-1 bucata ardei capia

-1 bucata ghimbir ras (cam 2 cm)

-2 linguri ulei

-sare

-1/2 lingurita garam masala

-1/2 lingurita pudra de chimion

-1/2 lingurita pudra de chili

-coriandru sau patrunjel verde tocat


Se curata cartofii, se taie cubulete si se fierb in apa cu sare.

Mazarea se fierbe si ea in apa cu putina sare.

Ceapa, ardeiul si usturoil de toaca marunt si morcovul se rade pe razatoarea mare. Legumele se calesc in ulei pana se inmoaie. Peste legumele calite se adauga cartofii fierti si zdrobiti si mazarea fiarta. Se adauga condimentele, patrunjelul verde si se amesteca. 

Aluatul de imparte in doua bile egale. Fiecare bila la randul ei se imparte in 8 bucati. Asadar in total vom obtine 16 bilute de aluat. Fiecare biluta de aluat se intinde sub forma unui cerc si se imparte in doua jumatati de cerc. Se pune cate o lingurita de umplutura si se formeaza un con pe care il vom sigila bine, astfel incat sa nu iasa umplutura in timpul prajirii. Conurile astfel obtinute le aplatizam putin si le punem pe planul de lucru infainat. Eu le-am pregatit pe toate, si abia apoi le-am prajit. 

Se prajesc in bai de ulei si se scot pe hartie absorbanta. Uleiul trebuie sa fie incins si focul mic, sa se rumeneasca frumos. Se servesc cu un sos de rosii picant.

Ingrediente sos de rosii:

-200 g rosii cuburi (1/2 conserva)

-1 ceapa mica

-1 catel de usturoi

-200 ml apa

-sare

-1/2 lingurita zahar

-1/2 lingurita chili

Se toaca marunt ceapa si usturoiul si se calesc in ulei. Se adauga rosiile din conserva si apa si se lasa sa fiarba. Se adauga si zaharul, sarea, pudra de chili si se fierbe sosul pana scade la jumatate.














Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cremvursti vegani fara gluten

      In week-end am pregatit cei mai buni cremvursti vegani , pentru Alex. Este a doua reteta de cremvursti pe care o incerc dar cred ca ma opresc aici. Acesti cremvursti au iesit aproape perfecti, atat gustul cat si textura fiind foarte apropiata de cea a cremvurstilor din carne.Reteta e una extrem de simpla, mai mult dureaza impachetatul lor in folie, dar si acest procedeu merge destul de repede. Mie mi-au iesit 10 bucati de aproximativ 12-13 cm.  Ingrediente: -300 g tofu(eu am folosit doua bucati de tofu de la Lidl) -1 felie sfecla cruda -3 linguri faina de naut -2 linguri amidon -1 lingurita sare -1 lingurita boia dulce -1 lingurita piper -1/2 lingurita turmeric -1 lingurita pudra de usturoi -5 linguri sos de soia -2 linguri fulgi de drojdie inactiva Se pun toate ingredientele in vasul robotului. (Sfecla e bine sa o dati pe razatoare inainte, pentru a se face pasta.) Compozitia rezultata se imparte in 10 bucati cat de cat egale si se modeleaza cremvurstii, care...

Parizer vegan din caju

  Azi va aduc reteta celui mai bun parizer vegan din cate am incercat pana acum. Acesta e facut din nuci caju . Am mai facut parizer vegan din Parizer vegan din faina de naut ,  sau Parizer vegan din linte rosie . Ambele variante sunt bune, dar aceasta din caju e cea mai buna reteta vegana de parizer. Am vazut pe net reteta de parizer din migdale, am si cumparat migdale, doar ca ideea de a decoji fiecare migdala m-a facut sa tot aman pregatirea acelui parizer. Dar noroc ca am vazut pe instagram reteta parizerului din caju, postata de Yoyorelala si rapid am incercat-o si eu. E super bun, asa ca se va repeta saptamanal, cred.  Ingrediente: -1 cana caju (o cana de ceai obisnuita) -3 linguri ulei de masline -1 lingura suc de lamaie -5 linguri fulgi de drojdie inactiva -1 ceapa mica -1 lingurita boia afumata sau boia dulce -1 lingurita pudra de usturoi -1 lingurita condimente pentru carnati -1 lingurita sare -1 crenguta cimbru proaspat sau o jumatate lingurita cimbru u...

Mahalabia vegana

  Mahalabia sau Muhallebi este un desert traditional arabesc, pregatit indeosebi in perioada Ramadanului, foarte popular in tarile din nordul Africii si in Turcia. E o budinca simpla si delicioasa si se prepara in maxim 10 minute, din lapte, amidon, zahar, optional frisca lichida si neaparat aromata cu apa de trandafiri. Deasupra se presara fistic tocat , petale de trandafiri (eu nu am avut), migdale, nuci. Cand am facut acest desert pentru prima data, ( Reteta se gaseste aici ), lui Alex i-a placut foarte tare. Astfel ca a fost printre primele deserturi pe care i le-am pregatit in varianta vegana, atunci cand el a decis sa adopte acest stil de viata. Fiind un desert extrem de rapid, gata in 10 minute, il pregatesc poate nu chiar saptamanal, dar cel putin o data la doua saptamani, spre incantarea lui. Ieri am avut timp si de pozat.  Ingrediente: -500 ml lapte vegetal (cocos, ovaz, orez, migdale) -100 ml frisca lichida vegetala -3 linguri amidon de porumb -4 linguri zahar -1...