Una din mancarurile preferate de Alex, erau chiftelutele nemtesti (sau suedeze, ca am vazut ambele variante), in sos de smantana si mustar. Dar cum de jumatate de an a devenit vegan, nu am mai gatit acest fel de mancare. Si m-am gandit sa o reproduc in varianta vegana. Si mi-a reusit super bine (zice el). Intr-adevar am reusit sa-l incant cu acest preparat.
Ingrediente chiftelute:
-250 g linte rosie
-1 morcov
- ceapa
-1 cartof mare fiert in coaja (sau 2 mai mici)
-2 linguri ulei
-2 catei de usturoi
-30 g susan
-40 g faina
-sare
-piper
-patrunjel verde
-1/2 lingurita chili
-boia afumata
-turmeric
Lintea se spala in 2-3 ape si se pune la inmuiat peste noapte. Trebuie sa fie acoperita cu apa, sa se umfle, sa nu ramana tare. Dupa ce s-a umflat, se scurge de apa, intr-o strecuratoare, apoi se da prin masina de carne. (Aici pot sa spun ca am intampinat probleme, pentru ca desi am o masina electrica de tocat carne, aceasta s-a infundat si a trebuit desfacuta si cu greu am reusit sa dau toata lintea prin masina de tocat.) Data viitoare am sa incerc sa folosesc blenderul vertical.
Ceapa se toaca marunt, morcovul se rade pe razatoarea cu ochiuri mari si se calesc in 2 linguri de ulei, apoi se lasa sa se raceasca.
Intr-un castron se pune lintea macinata, ceapa si morcovul calite, cartoful fiert si ras, susanul, usturoiul zdrobit, patrunjelul tocat si condimentele dupa gust. Se adauga si faina si se amesteca toata compozitia pana se leaga. Se formeaza bilute cam de marimea unor nuci.
Intr-o tigaie mai inalta, se incinge uleiul. Uleiul trebuie sa fie cam de 2 degete in tigaie, sa se prajeasca in baie de ulei, altfel exista riscul sa se imprastie compozitia de chiftele. Asadar, se incinge uleiul, apoi se prajesc chiftelutele in baie de ulei pana se rumenesc. Se scot pe hartie absorbanta pentru a elimina excesul de ulei si se servesc cu o salata, cu un sos dulce-acrisor, cu garnitura preferata, sau simple.
Sos de mustar:
-1 ceapa rosie
-2 linguri ulei
-2 lingurite mustar
-250 ml supa de legume (sau apa + 1 lingura vegeta de casa)
-sare, piper
-2 cutii smantana vegetala (din cocos) pentru gatit
Se toaca marunt ceapa si se caleste in uleiul incins. Cand ceapa a devenit sticloasa si s-a inmuiat, se adauga supa de legume, sarea, piperul, mustarul si smantana si se fierbe sosul pana scade si incepe sa se ingroase. Se adauga chiftelutele si se fierb in sos inca 5 minute. Cam asta e tot. Se servesc cu piure de cartofi, paste, orez.
Nota: Mi se pare totusi ca se semte foarte tare gustul de cocos. Am vazut ca exista si alte variante de smantana vegetala, cum ar fi cea de soia. Am sa incerc si acea varianta.
Comentarii
Trimiteți un comentariu