Treceți la conținutul principal

Chiftelute in sos de mustar

 

Una din mancarurile preferate de Alex, erau chiftelutele nemtesti (sau suedeze, ca am vazut ambele variante), in sos de smantana si mustar. Dar cum de jumatate de an a devenit vegan, nu am mai gatit acest fel de mancare. Si m-am gandit sa o reproduc in varianta vegana. Si mi-a reusit super bine (zice el). Intr-adevar am reusit sa-l incant cu acest preparat. 

Ingrediente chiftelute:

-250 g linte rosie

-1 morcov

- ceapa 

-1 cartof mare fiert in coaja  (sau 2 mai mici)

-2 linguri ulei

-2 catei de usturoi

-30 g susan

-40 g faina

-sare

-piper

-patrunjel verde

-1/2 lingurita chili

-boia afumata

-turmeric

 Lintea se spala in 2-3 ape si se pune la inmuiat peste noapte. Trebuie sa fie acoperita cu apa, sa se umfle, sa nu ramana tare. Dupa ce s-a umflat, se scurge de apa, intr-o strecuratoare, apoi se da prin masina de carne. (Aici pot sa spun ca am intampinat probleme, pentru ca desi am o masina electrica de tocat carne, aceasta s-a infundat si a trebuit desfacuta si cu greu am reusit sa dau toata lintea prin masina de tocat.) Data viitoare am sa incerc sa folosesc blenderul vertical. 

Ceapa se toaca marunt, morcovul se rade pe razatoarea cu ochiuri mari si se calesc in 2 linguri de ulei, apoi se lasa sa se raceasca. 

Intr-un castron se pune lintea macinata, ceapa si morcovul calite, cartoful fiert si ras, susanul, usturoiul zdrobit, patrunjelul tocat si condimentele dupa gust.  Se adauga si faina si se amesteca toata compozitia pana se leaga. Se formeaza bilute cam de marimea unor nuci. 

Intr-o tigaie mai inalta, se incinge uleiul. Uleiul trebuie sa fie cam de 2 degete in tigaie, sa se prajeasca in baie de ulei, altfel exista riscul sa se imprastie compozitia de chiftele. Asadar, se incinge uleiul, apoi se prajesc chiftelutele in baie de ulei pana se rumenesc. Se scot pe hartie absorbanta pentru a elimina excesul de ulei si se servesc cu o salata, cu un sos dulce-acrisor, cu garnitura preferata, sau simple. 

Sos de mustar:

-1 ceapa rosie 

-2 linguri ulei

-2 lingurite mustar

-250 ml supa de legume (sau apa + 1 lingura vegeta de casa)

-sare, piper

-2 cutii smantana vegetala (din cocos) pentru gatit


 Se toaca marunt ceapa si se caleste in uleiul incins. Cand ceapa a devenit sticloasa si s-a inmuiat, se adauga supa de legume, sarea, piperul, mustarul si smantana si se fierbe sosul pana scade si incepe sa se ingroase. Se adauga chiftelutele si se fierb in sos inca 5 minute. Cam asta e tot. Se servesc cu piure de cartofi, paste, orez. 

Nota: Mi se pare totusi ca se semte foarte tare gustul de cocos. Am vazut ca exista si alte variante de smantana vegetala, cum ar fi cea de soia. Am sa incerc si acea varianta. 


 

 






Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cremvursti vegani fara gluten

      In week-end am pregatit cei mai buni cremvursti vegani , pentru Alex. Este a doua reteta de cremvursti pe care o incerc dar cred ca ma opresc aici. Acesti cremvursti au iesit aproape perfecti, atat gustul cat si textura fiind foarte apropiata de cea a cremvurstilor din carne.Reteta e una extrem de simpla, mai mult dureaza impachetatul lor in folie, dar si acest procedeu merge destul de repede. Mie mi-au iesit 10 bucati de aproximativ 12-13 cm.  Ingrediente: -300 g tofu(eu am folosit doua bucati de tofu de la Lidl) -1 felie sfecla cruda -3 linguri faina de naut -2 linguri amidon -1 lingurita sare -1 lingurita boia dulce -1 lingurita piper -1/2 lingurita turmeric -1 lingurita pudra de usturoi -5 linguri sos de soia -2 linguri fulgi de drojdie inactiva Se pun toate ingredientele in vasul robotului. (Sfecla e bine sa o dati pe razatoare inainte, pentru a se face pasta.) Compozitia rezultata se imparte in 10 bucati cat de cat egale si se modeleaza cremvurstii, care...

Parizer vegan din caju

  Azi va aduc reteta celui mai bun parizer vegan din cate am incercat pana acum. Acesta e facut din nuci caju . Am mai facut parizer vegan din Parizer vegan din faina de naut ,  sau Parizer vegan din linte rosie . Ambele variante sunt bune, dar aceasta din caju e cea mai buna reteta vegana de parizer. Am vazut pe net reteta de parizer din migdale, am si cumparat migdale, doar ca ideea de a decoji fiecare migdala m-a facut sa tot aman pregatirea acelui parizer. Dar noroc ca am vazut pe instagram reteta parizerului din caju, postata de Yoyorelala si rapid am incercat-o si eu. E super bun, asa ca se va repeta saptamanal, cred.  Ingrediente: -1 cana caju (o cana de ceai obisnuita) -3 linguri ulei de masline -1 lingura suc de lamaie -5 linguri fulgi de drojdie inactiva -1 ceapa mica -1 lingurita boia afumata sau boia dulce -1 lingurita pudra de usturoi -1 lingurita condimente pentru carnati -1 lingurita sare -1 crenguta cimbru proaspat sau o jumatate lingurita cimbru u...

Salam vegan

  Ei bine, dupa ce am facut pana acum trei feluri de parizer vegan, carnati vegani, a venit si timpul salamului vegan. Si pot sa spun cu mana pe inima ca e mult mai bun decat mi-as fi putut imagina. Nu pot afirma cu certitudine ca e cel mai sanatos salam, deoarece contine gluten. Dar noi nu ne stim cu intoleranta la gluten, asadar, putem manca linistiti acest salam. In retetele vegane, glutenul se foloseste destul de mult in preparate care inlocuiesc carnea. De asemenea, pentru ca aceste preparate sa fie si gustoase, se folosesc multe condimente.  Pana acum, "mezelul"preferat al lui Alex, era parizerul din caju. Dar dupa ce am facut acest salam, a zis ca e mai bun decat parizerul.  Ideea e sa stea la frigider sa se raceasca bine de tot. Dupa racire se va intari si va avea textura unui salam uscat, se poate felia subtire si merge perfect in sandvisuri.  Ingrediente: -140 g gluten - 50 g făină de naut - 180 ml supă de legume sau apa - 2 linguri ulei - 1 lingura pastă d...