Treceți la conținutul principal

Chiftelute in sos de mustar

 

Una din mancarurile preferate de Alex, erau chiftelutele nemtesti (sau suedeze, ca am vazut ambele variante), in sos de smantana si mustar. Dar cum de jumatate de an a devenit vegan, nu am mai gatit acest fel de mancare. Si m-am gandit sa o reproduc in varianta vegana. Si mi-a reusit super bine (zice el). Intr-adevar am reusit sa-l incant cu acest preparat. 

Ingrediente chiftelute:

-250 g linte rosie

-1 morcov

- ceapa 

-1 cartof mare fiert in coaja  (sau 2 mai mici)

-2 linguri ulei

-2 catei de usturoi

-30 g susan

-40 g faina

-sare

-piper

-patrunjel verde

-1/2 lingurita chili

-boia afumata

-turmeric

 Lintea se spala in 2-3 ape si se pune la inmuiat peste noapte. Trebuie sa fie acoperita cu apa, sa se umfle, sa nu ramana tare. Dupa ce s-a umflat, se scurge de apa, intr-o strecuratoare, apoi se da prin masina de carne. (Aici pot sa spun ca am intampinat probleme, pentru ca desi am o masina electrica de tocat carne, aceasta s-a infundat si a trebuit desfacuta si cu greu am reusit sa dau toata lintea prin masina de tocat.) Data viitoare am sa incerc sa folosesc blenderul vertical. 

Ceapa se toaca marunt, morcovul se rade pe razatoarea cu ochiuri mari si se calesc in 2 linguri de ulei, apoi se lasa sa se raceasca. 

Intr-un castron se pune lintea macinata, ceapa si morcovul calite, cartoful fiert si ras, susanul, usturoiul zdrobit, patrunjelul tocat si condimentele dupa gust.  Se adauga si faina si se amesteca toata compozitia pana se leaga. Se formeaza bilute cam de marimea unor nuci. 

Intr-o tigaie mai inalta, se incinge uleiul. Uleiul trebuie sa fie cam de 2 degete in tigaie, sa se prajeasca in baie de ulei, altfel exista riscul sa se imprastie compozitia de chiftele. Asadar, se incinge uleiul, apoi se prajesc chiftelutele in baie de ulei pana se rumenesc. Se scot pe hartie absorbanta pentru a elimina excesul de ulei si se servesc cu o salata, cu un sos dulce-acrisor, cu garnitura preferata, sau simple. 

Sos de mustar:

-1 ceapa rosie 

-2 linguri ulei

-2 lingurite mustar

-250 ml supa de legume (sau apa + 1 lingura vegeta de casa)

-sare, piper

-2 cutii smantana vegetala (din cocos) pentru gatit


 Se toaca marunt ceapa si se caleste in uleiul incins. Cand ceapa a devenit sticloasa si s-a inmuiat, se adauga supa de legume, sarea, piperul, mustarul si smantana si se fierbe sosul pana scade si incepe sa se ingroase. Se adauga chiftelutele si se fierb in sos inca 5 minute. Cam asta e tot. Se servesc cu piure de cartofi, paste, orez. 

Nota: Mi se pare totusi ca se semte foarte tare gustul de cocos. Am vazut ca exista si alte variante de smantana vegetala, cum ar fi cea de soia. Am sa incerc si acea varianta. 


 

 






Comentarii

Postări populare de pe acest blog

"Foie gras" vegan

  Ei bine, nu mi-am imaginat vreodata ca poate exista asa ceva. Si nici ca intr-o zi voi gati asa ceva. Dar, din dorinta de a pregati mereu cate ceva bun, gustos si sanatos pentru Alex, am salvat aceasta reteta de pe Instagram. Si am pregatit-o. Surprinzator de rapid si usor. Asa ca am repetat-o dupa cateva zile, pentru a putea face niste poze decente. Vreau sa va spun ca acest pate e senzational. Gustul e atat de bun, incat cu siguranta va fi una din retetele vegane preferate, odata ce il gustati.  Ingrediente: -500 g ciuperci champignon brune -200 g caju hidratat peste noapte -220 g ulei de cocos -2 linguri sos de soia -2 linguri fulgi de drojdie inactiva -2 lingurite rase pasta de tomate -2 linguri coniac -1/2 lingurita sare -1/2 lingurita piper proaspat macinat -1/2 lingurita condiment pentru turta dulce Mod de preparare: Mai intai se pune caju crud la hidratat in apa rece. Preferabil peste noapte. Daca ati uitat, il puteti pune in apa fierbinte, pentru minim 2 ore. Ciuper...

Parizer vegan din linte rosie

      Aceasta este o varianta 100% sanatoasa a parizerului, desi gustul e destul de departe de cel cu care eram obisnuiti noi. Dar important e ca e gustos, sanatos si arata aproape ca un parizer adevarat.  Am mai facut Parizer vegan din faina de naut , dar Alex zice ca acesta din linte e mai bun.  De asemenea, am facut un parizer din ciuperci si nuci (nu il am pe blog), dar nu a fost foarte incantat de acesta. Nu ma opresc aici, pentru ca pentru mine a devenit o provocare gatitul acesta vegan si ma straduiesc sa-i pregatesc retete cat mai variate si mai gustoase. Aseasta reteta de parizer am vazut-o pe instagram, postata de Yoyorelala.     Ingrediente: -1 cana linte rosie -1 + 1/2 cana apa fierbinte -1/2 ceapa -1 lingurita praf de usturoi -1 lingurita cimbru -1 lingurita boia afumata -1 lingurita amestec condimente pentru carnati -2 linguri ulei de masline  -4-5 linguri fulgi drojdie inactiva -1 lingura suc de lamaie + -1 + 1/2 cana apa  Inai...

Cremvursti vegani fara gluten

      In week-end am pregatit cei mai buni cremvursti vegani , pentru Alex. Este a doua reteta de cremvursti pe care o incerc dar cred ca ma opresc aici. Acesti cremvursti au iesit aproape perfecti, atat gustul cat si textura fiind foarte apropiata de cea a cremvurstilor din carne.Reteta e una extrem de simpla, mai mult dureaza impachetatul lor in folie, dar si acest procedeu merge destul de repede. Mie mi-au iesit 10 bucati de aproximativ 12-13 cm.  Ingrediente: -300 g tofu(eu am folosit doua bucati de tofu de la Lidl) -1 felie sfecla cruda -3 linguri faina de naut -2 linguri amidon -1 lingurita sare -1 lingurita boia dulce -1 lingurita piper -1/2 lingurita turmeric -1 lingurita pudra de usturoi -5 linguri sos de soia -2 linguri fulgi de drojdie inactiva Se pun toate ingredientele in vasul robotului. (Sfecla e bine sa o dati pe razatoare inainte, pentru a se face pasta.) Compozitia rezultata se imparte in 10 bucati cat de cat egale si se modeleaza cremvurstii, care...