Treceți la conținutul principal

Batoane pufoase cu mac

 

Aceste batoane pufoase cu mac, sunt atat de bune incat creaza dependenta. Sunt de post, pentru ca le-am facut pentru Alex in primul rand, dar ne plac tuturor. Cu acelasi aluat se pot face si chifle pentru burgeri sau cornuri simple sau cu diverse umpluturi. 

Ingrediente:

-500 g faina

-1/2 lingurita sare

-50 g zahar

-80 ml ulei

-250 ml apa calduta

-1 plic drojdie uscata 

 

Pentru finisat:

-50 ml apa

-1 lingura faina

-seminte de mac

 

Sirop de zahar pentru uns

-100 ml apa

-2 linguri zahar

Eu am facut aluatul la masina de paine, dar la fel de usor se poate framanta cu mana. E cea mai comoda varianta. In cuva masinii de paine se adauga mai intai apa calduta, zaharul, sarea, uleiul, apoi faina si la final drojdia uscata. Eu nu adaug toata cantitatea de faina de la inceput. Doar 450 g si pe parcursul framantarii, daca mai e nevoie, adaug si restul de faina. 

Asadar, se seteaza masina de paine pe programul de framantare si dospire si dupa 1 ora si 30 de minute, am cel mai pufos aluat. 

Aluatul se imparte in 8 bucati cat de cat egale. Fiecare bucata se intinde intr-o foaie dreptunghiulara si se ruleaza. (Vedeti imaginile de mai jos.) Rulourile se pun intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Tava se acopera cu un prosop si se lasa batoanele la dospit 20-30 minute. 

Dupa acest timp, se ung cu un amestec din apa si faina si se presara mac pe fiecare baton. 

Se coc in cuptorul preincalzit la 180C, timp de 25-30 minute, pana se rumenesc frumos. 

Cand sunt gata rumeniti, se ung cu siropul din apa si zahar. Dupa racire, se consuma cu mare pofta. Sunt pufosi, deliciosi, se desfac in fasii.

 (Daca nu sunteti vegani sau nu tineti post, puteti inlocui apa cu lapte si uleiul cu unt topit. De asemenea, in loc de apa ci faina, puteti unge batoanele cu galbenus de ou.)















Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cremvursti vegani fara gluten

      In week-end am pregatit cei mai buni cremvursti vegani , pentru Alex. Este a doua reteta de cremvursti pe care o incerc dar cred ca ma opresc aici. Acesti cremvursti au iesit aproape perfecti, atat gustul cat si textura fiind foarte apropiata de cea a cremvurstilor din carne.Reteta e una extrem de simpla, mai mult dureaza impachetatul lor in folie, dar si acest procedeu merge destul de repede. Mie mi-au iesit 10 bucati de aproximativ 12-13 cm.  Ingrediente: -300 g tofu(eu am folosit doua bucati de tofu de la Lidl) -1 felie sfecla cruda -3 linguri faina de naut -2 linguri amidon -1 lingurita sare -1 lingurita boia dulce -1 lingurita piper -1/2 lingurita turmeric -1 lingurita pudra de usturoi -5 linguri sos de soia -2 linguri fulgi de drojdie inactiva Se pun toate ingredientele in vasul robotului. (Sfecla e bine sa o dati pe razatoare inainte, pentru a se face pasta.) Compozitia rezultata se imparte in 10 bucati cat de cat egale si se modeleaza cremvurstii, care...

Parizer vegan din caju

  Azi va aduc reteta celui mai bun parizer vegan din cate am incercat pana acum. Acesta e facut din nuci caju . Am mai facut parizer vegan din Parizer vegan din faina de naut ,  sau Parizer vegan din linte rosie . Ambele variante sunt bune, dar aceasta din caju e cea mai buna reteta vegana de parizer. Am vazut pe net reteta de parizer din migdale, am si cumparat migdale, doar ca ideea de a decoji fiecare migdala m-a facut sa tot aman pregatirea acelui parizer. Dar noroc ca am vazut pe instagram reteta parizerului din caju, postata de Yoyorelala si rapid am incercat-o si eu. E super bun, asa ca se va repeta saptamanal, cred.  Ingrediente: -1 cana caju (o cana de ceai obisnuita) -3 linguri ulei de masline -1 lingura suc de lamaie -5 linguri fulgi de drojdie inactiva -1 ceapa mica -1 lingurita boia afumata sau boia dulce -1 lingurita pudra de usturoi -1 lingurita condimente pentru carnati -1 lingurita sare -1 crenguta cimbru proaspat sau o jumatate lingurita cimbru u...

Mahalabia vegana

  Mahalabia sau Muhallebi este un desert traditional arabesc, pregatit indeosebi in perioada Ramadanului, foarte popular in tarile din nordul Africii si in Turcia. E o budinca simpla si delicioasa si se prepara in maxim 10 minute, din lapte, amidon, zahar, optional frisca lichida si neaparat aromata cu apa de trandafiri. Deasupra se presara fistic tocat , petale de trandafiri (eu nu am avut), migdale, nuci. Cand am facut acest desert pentru prima data, ( Reteta se gaseste aici ), lui Alex i-a placut foarte tare. Astfel ca a fost printre primele deserturi pe care i le-am pregatit in varianta vegana, atunci cand el a decis sa adopte acest stil de viata. Fiind un desert extrem de rapid, gata in 10 minute, il pregatesc poate nu chiar saptamanal, dar cel putin o data la doua saptamani, spre incantarea lui. Ieri am avut timp si de pozat.  Ingrediente: -500 ml lapte vegetal (cocos, ovaz, orez, migdale) -100 ml frisca lichida vegetala -3 linguri amidon de porumb -4 linguri zahar -1...