Treceți la conținutul principal

Batoane pufoase cu mac

 

Aceste batoane pufoase cu mac, sunt atat de bune incat creaza dependenta. Sunt de post, pentru ca le-am facut pentru Alex in primul rand, dar ne plac tuturor. Cu acelasi aluat se pot face si chifle pentru burgeri sau cornuri simple sau cu diverse umpluturi. 

Ingrediente:

-500 g faina

-1/2 lingurita sare

-50 g zahar

-80 ml ulei

-250 ml apa calduta

-1 plic drojdie uscata 

 

Pentru finisat:

-50 ml apa

-1 lingura faina

-seminte de mac

 

Sirop de zahar pentru uns

-100 ml apa

-2 linguri zahar

Eu am facut aluatul la masina de paine, dar la fel de usor se poate framanta cu mana. E cea mai comoda varianta. In cuva masinii de paine se adauga mai intai apa calduta, zaharul, sarea, uleiul, apoi faina si la final drojdia uscata. Eu nu adaug toata cantitatea de faina de la inceput. Doar 450 g si pe parcursul framantarii, daca mai e nevoie, adaug si restul de faina. 

Asadar, se seteaza masina de paine pe programul de framantare si dospire si dupa 1 ora si 30 de minute, am cel mai pufos aluat. 

Aluatul se imparte in 8 bucati cat de cat egale. Fiecare bucata se intinde intr-o foaie dreptunghiulara si se ruleaza. (Vedeti imaginile de mai jos.) Rulourile se pun intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Tava se acopera cu un prosop si se lasa batoanele la dospit 20-30 minute. 

Dupa acest timp, se ung cu un amestec din apa si faina si se presara mac pe fiecare baton. 

Se coc in cuptorul preincalzit la 180C, timp de 25-30 minute, pana se rumenesc frumos. 

Cand sunt gata rumeniti, se ung cu siropul din apa si zahar. Dupa racire, se consuma cu mare pofta. Sunt pufosi, deliciosi, se desfac in fasii.

 (Daca nu sunteti vegani sau nu tineti post, puteti inlocui apa cu lapte si uleiul cu unt topit. De asemenea, in loc de apa ci faina, puteti unge batoanele cu galbenus de ou.)















Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Salam vegan

  Ei bine, dupa ce am facut pana acum trei feluri de parizer vegan, carnati vegani, a venit si timpul salamului vegan. Si pot sa spun cu mana pe inima ca e mult mai bun decat mi-as fi putut imagina. Nu pot afirma cu certitudine ca e cel mai sanatos salam, deoarece contine gluten. Dar noi nu ne stim cu intoleranta la gluten, asadar, putem manca linistiti acest salam. In retetele vegane, glutenul se foloseste destul de mult in preparate care inlocuiesc carnea. De asemenea, pentru ca aceste preparate sa fie si gustoase, se folosesc multe condimente.  Pana acum, "mezelul"preferat al lui Alex, era parizerul din caju. Dar dupa ce am facut acest salam, a zis ca e mai bun decat parizerul.  Ideea e sa stea la frigider sa se raceasca bine de tot. Dupa racire se va intari si va avea textura unui salam uscat, se poate felia subtire si merge perfect in sandvisuri.  Ingrediente: -140 g gluten - 50 g făină de naut - 180 ml supă de legume sau apa - 2 linguri ulei - 1 lingura pastă de roșii -

Pulpe false (vegane)

  Pentru vegani, aceasta reteta este una de top. Una ce trebuie incercata. Cu siguranta vor fi impresionati de ea. Eu nu sunt vegana, dar as da oricand pulpele de pui adevarate pentru acestea false.  Sursa de inspiratie este, ca de obicei, Bianca Zapatka . Sigur ca pozele ei sunt fantastice si pulpele false pregatite de ea, arata intr-un mare fel. Eu cu siguranta am sa le repet imediat ce gasesc ingredientele necesare. Deocamdata postez reteta pentru a-mi fi mie mai usor sa o gasesc si sa nu mai fiu nevoita sa pierd timp traducand.  In esenta, e nevoie de conserva de jackfruit, ciuperci pleurotus si foi de orez. Si evident multe condimente, sos de soia, sos de rosii, etc.  Pana acum n-am vazut/cumparat conserva de jackfruits. Asa conservate, arata ca niste bucati de ton din conserva. Si textura seamana insa gustul e unul neutru. In cazul in care nu gasiti, se pot omite din reteta sau inlocui cu ciuperci pleurotus.  Ea a folosit, pentru un aspect cat mai frumos si apropiat de cel al pul

Parizer vegan din linte rosie

      Aceasta este o varianta 100% sanatoasa a parizerului, desi gustul e destul de departe de cel cu care eram obisnuiti noi. Dar important e ca e gustos, sanatos si arata aproape ca un parizer adevarat.  Am mai facut Parizer vegan din faina de naut , dar Alex zice ca acesta din linte e mai bun.  De asemenea, am facut un parizer din ciuperci si nuci (nu il am pe blog), dar nu a fost foarte incantat de acesta. Nu ma opresc aici, pentru ca pentru mine a devenit o provocare gatitul acesta vegan si ma straduiesc sa-i pregatesc retete cat mai variate si mai gustoase. Aseasta reteta de parizer am vazut-o pe instagram, postata de Yoyorelala.     Ingrediente: -1 cana linte rosie -1 + 1/2 cana apa fierbinte -1/2 ceapa -1 lingurita praf de usturoi -1 lingurita cimbru -1 lingurita boia afumata -1 lingurita amestec condimente pentru carnati -2 linguri ulei de masline  -4-5 linguri fulgi drojdie inactiva -1 lingura suc de lamaie + -1 + 1/2 cana apa  Inainte de a ne apuca de reteta propriuzisa, e b