Aceste batoane pufoase cu mac, sunt atat de bune incat creaza dependenta. Sunt de post, pentru ca le-am facut pentru Alex in primul rand, dar ne plac tuturor. Cu acelasi aluat se pot face si chifle pentru burgeri sau cornuri simple sau cu diverse umpluturi.
Ingrediente:
-500 g faina
-1/2 lingurita sare
-50 g zahar
-80 ml ulei
-250 ml apa calduta
-1 plic drojdie uscata
Pentru finisat:
-50 ml apa
-1 lingura faina
-seminte de mac
Sirop de zahar pentru uns
-100 ml apa
-2 linguri zahar
Eu am facut aluatul la masina de paine, dar la fel de usor se poate framanta cu mana. E cea mai comoda varianta. In cuva masinii de paine se adauga mai intai apa calduta, zaharul, sarea, uleiul, apoi faina si la final drojdia uscata. Eu nu adaug toata cantitatea de faina de la inceput. Doar 450 g si pe parcursul framantarii, daca mai e nevoie, adaug si restul de faina.
Asadar, se seteaza masina de paine pe programul de framantare si dospire si dupa 1 ora si 30 de minute, am cel mai pufos aluat.
Aluatul se imparte in 8 bucati cat de cat egale. Fiecare bucata se intinde intr-o foaie dreptunghiulara si se ruleaza. (Vedeti imaginile de mai jos.) Rulourile se pun intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Tava se acopera cu un prosop si se lasa batoanele la dospit 20-30 minute.
Dupa acest timp, se ung cu un amestec din apa si faina si se presara mac pe fiecare baton.
Se coc in cuptorul preincalzit la 180C, timp de 25-30 minute, pana se rumenesc frumos.
Cand sunt gata rumeniti, se ung cu siropul din apa si zahar. Dupa racire, se consuma cu mare pofta. Sunt pufosi, deliciosi, se desfac in fasii.
(Daca nu sunteti vegani sau nu tineti post, puteti inlocui apa cu lapte si uleiul cu unt topit. De asemenea, in loc de apa ci faina, puteti unge batoanele cu galbenus de ou.)
Comentarii
Trimiteți un comentariu