Treceți la conținutul principal

Tabouleh - salata libaneza cu patrunjel si cous-cous

 

Cuscus (Cous-cous) reprezinta un fel de mancare traditionala, din gris obtinut din faina de grau dur), ce se prepara la abur. Acesta este servit in mod traditional alaturi de o tocana din carne sau legume.

Cuscusul este un aliment de baza al bucatariilor nord-africane din Tunisia, Algeria, Maroc, Mauritania dar si Libia, iar intr-o masura mai mica in Orientul Mijlociu si Sicilia. Eu am preparat si o reteta de cous-cous traditional tunisian, cu pui. Dar de aceasta data am pregatit doar o salata tabouleh, o salata gustoasa, sanatoasa si aromata. 

Aceasta salata se poate pregati si cu bulgur, nu doar cu cous-cous si cu quinoa. Dar eu nu ma dau in vant dupa quinoa, in ciuda faptului ca e un aliment sanatos. Prefer varianta cu cous-cous.

Ingrediente:

-150 g cous-cous

-3 rosii

-1 ceapa rosie

-1 legatura patrunjel

-sucul de la o jumatate de lamaie

-sare

-3-4 linguri ulei de masline


Se pune cous-cousul intr-un bol si se toarna peste acesta apa clocotita cat sa acopere granulele. Se acopera bolul cu un prosop si se lasa 10-15 minute sa se umfle si sa absoarba apa. 

Ceapa se curata si se toaca marunt.

Rosiile se spala si se taie cubulete.

Patrunjelul se spala si se toaca si acesta marunt.

Daca va plac, puteti adauga si cateva frunze de menta.

Se pun rosiile, patrunjelul, ceapa in bol peste cous-cous, se amesteca, se toarna deasupra dressingul facut din uleiul de masline, sucul de lamaie si sarea . Se amesteca salata si se pune in frigider o jumatate de ora, dupa care se serveste. E delicioasa si sanatoasa.







Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cremvursti vegani fara gluten

      In week-end am pregatit cei mai buni cremvursti vegani , pentru Alex. Este a doua reteta de cremvursti pe care o incerc dar cred ca ma opresc aici. Acesti cremvursti au iesit aproape perfecti, atat gustul cat si textura fiind foarte apropiata de cea a cremvurstilor din carne.Reteta e una extrem de simpla, mai mult dureaza impachetatul lor in folie, dar si acest procedeu merge destul de repede. Mie mi-au iesit 10 bucati de aproximativ 12-13 cm.  Ingrediente: -300 g tofu(eu am folosit doua bucati de tofu de la Lidl) -1 felie sfecla cruda -3 linguri faina de naut -2 linguri amidon -1 lingurita sare -1 lingurita boia dulce -1 lingurita piper -1/2 lingurita turmeric -1 lingurita pudra de usturoi -5 linguri sos de soia -2 linguri fulgi de drojdie inactiva Se pun toate ingredientele in vasul robotului. (Sfecla e bine sa o dati pe razatoare inainte, pentru a se face pasta.) Compozitia rezultata se imparte in 10 bucati cat de cat egale si se modeleaza cremvurstii, care...

Parizer vegan din caju

  Azi va aduc reteta celui mai bun parizer vegan din cate am incercat pana acum. Acesta e facut din nuci caju . Am mai facut parizer vegan din Parizer vegan din faina de naut ,  sau Parizer vegan din linte rosie . Ambele variante sunt bune, dar aceasta din caju e cea mai buna reteta vegana de parizer. Am vazut pe net reteta de parizer din migdale, am si cumparat migdale, doar ca ideea de a decoji fiecare migdala m-a facut sa tot aman pregatirea acelui parizer. Dar noroc ca am vazut pe instagram reteta parizerului din caju, postata de Yoyorelala si rapid am incercat-o si eu. E super bun, asa ca se va repeta saptamanal, cred.  Ingrediente: -1 cana caju (o cana de ceai obisnuita) -3 linguri ulei de masline -1 lingura suc de lamaie -5 linguri fulgi de drojdie inactiva -1 ceapa mica -1 lingurita boia afumata sau boia dulce -1 lingurita pudra de usturoi -1 lingurita condimente pentru carnati -1 lingurita sare -1 crenguta cimbru proaspat sau o jumatate lingurita cimbru u...

Mahalabia vegana

  Mahalabia sau Muhallebi este un desert traditional arabesc, pregatit indeosebi in perioada Ramadanului, foarte popular in tarile din nordul Africii si in Turcia. E o budinca simpla si delicioasa si se prepara in maxim 10 minute, din lapte, amidon, zahar, optional frisca lichida si neaparat aromata cu apa de trandafiri. Deasupra se presara fistic tocat , petale de trandafiri (eu nu am avut), migdale, nuci. Cand am facut acest desert pentru prima data, ( Reteta se gaseste aici ), lui Alex i-a placut foarte tare. Astfel ca a fost printre primele deserturi pe care i le-am pregatit in varianta vegana, atunci cand el a decis sa adopte acest stil de viata. Fiind un desert extrem de rapid, gata in 10 minute, il pregatesc poate nu chiar saptamanal, dar cel putin o data la doua saptamani, spre incantarea lui. Ieri am avut timp si de pozat.  Ingrediente: -500 ml lapte vegetal (cocos, ovaz, orez, migdale) -100 ml frisca lichida vegetala -3 linguri amidon de porumb -4 linguri zahar -1...