Treceți la conținutul principal

Chiftele din linte rosie

 

Aceste chiftele din linte rosie le-am vazut pe Facebook, postate de Chef Nicolae Tomescu si am stiut din prima clipa ca vor fi pe placul meu. Asta pentru ca aduce oarecum cu falafelul, dar si pentru ca eu prefer intotdeauna chiftelutele vegetariene in locul celor din carne. Ei bine, cum spuneam intr-o alta postare, Alex a decis sa fie vegetarian. O idee buna, zic eu si ar merita sa adoptam cu totii o dieta fara carne, cel putin. (Nu ma vad renuntand in totalitate la oua, lapte, branzeturi, mai ales pentru ca fac tot timpul prajituri.)

Sambata am facut aceste chiftelute absolut delicioase, dar am facut doar o jumatate de portie. Sunt absolut delicioase calde, proaspete si sunt la fel de bune si a doua zi. Ma gandesc ca ar merge si cu un sos de rosii, niste chiftelute marinate vegetariene. Cu siguranta am sa incerc si acea varianta.

Ingrediente:

-250 g linte rosie

-1 morcov

- ceapa 

-2 linguri ulei

-2 catei de usturoi

-30 g susan

-40 g faina

-sare

-piper

-patrunjel verde (eu am avut doar uscat)

-1/2 lingurita chili

-boia afumata

-turmeric


Lintea se spala in 2-3 ape si se pune la inmuiat peste noapte. Trebuie sa fie acoperita cu apa, sa se umfle, sa nu ramana tare. Dupa ce s-a umflat, se scurge de apa, intr-o strecuratoare, apoi se da prin masina de carne. (Aici pot sa spun ca am intampinat probleme, pentru ca desi am o masina electrica de tocat carne, aceasta s-a infundat si a trebuit desfacuta si cu greu am reusit sa dau toata lintea prin masina de tocat.) Data viitoare am sa incerc sa folosesc blenderul vertical. 

Ceapa se toaca marunt, morcovul se rade pe razatoarea cu ochiuri mari si se calesc in 2 linguri de ulei, apoi se lasa sa se raceasca. 

Intr-un castron se pune lintea macinata, ceapa si morcovul calite, susanul, usturoiul zdrobit, patrunjelul tocat si condimentele dupa gust.  Se adauga si faina si se amesteca toata compozitia pana se leaga. Se formeaza bilute cam de marimea unor nuci. 

Intr-o tigaie mai inalta, se incinge uleiul. Uleiul trebuie sa fie cam de 2 degete in tigaie, sa se prajeasca in baie de ulei, altfel exista riscul sa se imprastie compozitia de chiftele. Asadar, se incinge uleiul, apoi se prajesc chiftelutele in baie de ulei pana se rumenesc. Se scot pe hartie absorbanta pentru a elimina excesul de ulei si se servesc cu o salata, cu un sos dulce-acrisor, cu garnitura preferata, sau simple. 

Sunt delicioase si cu siguranta voi mai pregati.










Comentarii

Postări populare de pe acest blog

"Foie gras" vegan

  Ei bine, nu mi-am imaginat vreodata ca poate exista asa ceva. Si nici ca intr-o zi voi gati asa ceva. Dar, din dorinta de a pregati mereu cate ceva bun, gustos si sanatos pentru Alex, am salvat aceasta reteta de pe Instagram. Si am pregatit-o. Surprinzator de rapid si usor. Asa ca am repetat-o dupa cateva zile, pentru a putea face niste poze decente. Vreau sa va spun ca acest pate e senzational. Gustul e atat de bun, incat cu siguranta va fi una din retetele vegane preferate, odata ce il gustati.  Ingrediente: -500 g ciuperci champignon brune -200 g caju hidratat peste noapte -220 g ulei de cocos -2 linguri sos de soia -2 linguri fulgi de drojdie inactiva -2 lingurite rase pasta de tomate -2 linguri coniac -1/2 lingurita sare -1/2 lingurita piper proaspat macinat -1/2 lingurita condiment pentru turta dulce Mod de preparare: Mai intai se pune caju crud la hidratat in apa rece. Preferabil peste noapte. Daca ati uitat, il puteti pune in apa fierbinte, pentru minim 2 ore. Ciuper...

Cremvursti vegani fara gluten

      In week-end am pregatit cei mai buni cremvursti vegani , pentru Alex. Este a doua reteta de cremvursti pe care o incerc dar cred ca ma opresc aici. Acesti cremvursti au iesit aproape perfecti, atat gustul cat si textura fiind foarte apropiata de cea a cremvurstilor din carne.Reteta e una extrem de simpla, mai mult dureaza impachetatul lor in folie, dar si acest procedeu merge destul de repede. Mie mi-au iesit 10 bucati de aproximativ 12-13 cm.  Ingrediente: -300 g tofu(eu am folosit doua bucati de tofu de la Lidl) -1 felie sfecla cruda -3 linguri faina de naut -2 linguri amidon -1 lingurita sare -1 lingurita boia dulce -1 lingurita piper -1/2 lingurita turmeric -1 lingurita pudra de usturoi -5 linguri sos de soia -2 linguri fulgi de drojdie inactiva Se pun toate ingredientele in vasul robotului. (Sfecla e bine sa o dati pe razatoare inainte, pentru a se face pasta.) Compozitia rezultata se imparte in 10 bucati cat de cat egale si se modeleaza cremvurstii, care...

Salam vegan

  Ei bine, dupa ce am facut pana acum trei feluri de parizer vegan, carnati vegani, a venit si timpul salamului vegan. Si pot sa spun cu mana pe inima ca e mult mai bun decat mi-as fi putut imagina. Nu pot afirma cu certitudine ca e cel mai sanatos salam, deoarece contine gluten. Dar noi nu ne stim cu intoleranta la gluten, asadar, putem manca linistiti acest salam. In retetele vegane, glutenul se foloseste destul de mult in preparate care inlocuiesc carnea. De asemenea, pentru ca aceste preparate sa fie si gustoase, se folosesc multe condimente.  Pana acum, "mezelul"preferat al lui Alex, era parizerul din caju. Dar dupa ce am facut acest salam, a zis ca e mai bun decat parizerul.  Ideea e sa stea la frigider sa se raceasca bine de tot. Dupa racire se va intari si va avea textura unui salam uscat, se poate felia subtire si merge perfect in sandvisuri.  Ingrediente: -140 g gluten - 50 g făină de naut - 180 ml supă de legume sau apa - 2 linguri ulei - 1 lingura pastă d...