Treceți la conținutul principal

Parizer vegan din caju

 


Azi va aduc reteta celui mai bun parizer vegan din cate am incercat pana acum. Acesta e facut din nuci caju . Am mai facut parizer vegan din Parizer vegan din faina de naut,  sau Parizer vegan din linte rosie. Ambele variante sunt bune, dar aceasta din caju e cea mai buna reteta vegana de parizer. Am vazut pe net reteta de parizer din migdale, am si cumparat migdale, doar ca ideea de a decoji fiecare migdala m-a facut sa tot aman pregatirea acelui parizer. Dar noroc ca am vazut pe instagram reteta parizerului din caju, postata de Yoyorelala si rapid am incercat-o si eu. E super bun, asa ca se va repeta saptamanal, cred. 

Ingrediente:

-1 cana caju (o cana de ceai obisnuita)

-3 linguri ulei de masline

-1 lingura suc de lamaie

-5 linguri fulgi de drojdie inactiva

-1 ceapa mica

-1 lingurita boia afumata sau boia dulce

-1 lingurita pudra de usturoi

-1 lingurita condimente pentru carnati

-1 lingurita sare

-1 crenguta cimbru proaspat sau o jumatate lingurita cimbru uscat

 -1 lingura suc de sfecla rosie

+

-500 ml apa

-20 g agar-agar


Nucile caju se pun intr-un vas si peste ele se toarna apa fierbinte. Se lasa cateva ore la hidratat. Eu le-am pus seara la hidratat si am facut parizerul a doua zi dimineata. 

Dupa cele cateva ore, se pun intr-o strecuratoare sa se scurga apa, apoi pun in vasul unui blender impreuna cu restul ingredientelor. 

Apa (500 ml) se pune pe foc impreuna cu pudra de agar-agar si se amesteca in continuu. In momentul in care da in clocot, se ia vasul de ppe foc si se toarna tot continutul in blender. Se amesteca pana rezulta o pasta fina.

NOTA: Pentru ca agar-agar se incheaga mult mai repede decat gelatina obisnuita, e bine sa ne pregatim dinainte de a ne apuca de parizer, doua recipiente (pahare) in care vom turna compozitia de parizer. Asadar, paharele trebuie unse cu putin ulei de masline.

Dupa ce am amestecat bine de tot compozitia si am obtinut o pasta fina, vom turna aceasta pasta in paharele pregatite dinainte. 

Se lasa sa se raceasca putin,apoi se pun paharele in frigider. Dupa doua ore, parizerul e gata, se poate scoate din pahare si se poate felia. Are o textura foarte faina, exact ca a parizerului din comert, nu se sfarama, se pot taia felii subtiri, e foarte gustos, sanatos si e recomandat tuturor, nu doar veganilor.

Se pastreaza in frigider timp de 5-7 zile.












Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cremvursti vegani fara gluten

      In week-end am pregatit cei mai buni cremvursti vegani , pentru Alex. Este a doua reteta de cremvursti pe care o incerc dar cred ca ma opresc aici. Acesti cremvursti au iesit aproape perfecti, atat gustul cat si textura fiind foarte apropiata de cea a cremvurstilor din carne.Reteta e una extrem de simpla, mai mult dureaza impachetatul lor in folie, dar si acest procedeu merge destul de repede. Mie mi-au iesit 10 bucati de aproximativ 12-13 cm.  Ingrediente: -300 g tofu(eu am folosit doua bucati de tofu de la Lidl) -1 felie sfecla cruda -3 linguri faina de naut -2 linguri amidon -1 lingurita sare -1 lingurita boia dulce -1 lingurita piper -1/2 lingurita turmeric -1 lingurita pudra de usturoi -5 linguri sos de soia -2 linguri fulgi de drojdie inactiva Se pun toate ingredientele in vasul robotului. (Sfecla e bine sa o dati pe razatoare inainte, pentru a se face pasta.) Compozitia rezultata se imparte in 10 bucati cat de cat egale si se modeleaza cremvurstii, care...

Salam vegan

  Ei bine, dupa ce am facut pana acum trei feluri de parizer vegan, carnati vegani, a venit si timpul salamului vegan. Si pot sa spun cu mana pe inima ca e mult mai bun decat mi-as fi putut imagina. Nu pot afirma cu certitudine ca e cel mai sanatos salam, deoarece contine gluten. Dar noi nu ne stim cu intoleranta la gluten, asadar, putem manca linistiti acest salam. In retetele vegane, glutenul se foloseste destul de mult in preparate care inlocuiesc carnea. De asemenea, pentru ca aceste preparate sa fie si gustoase, se folosesc multe condimente.  Pana acum, "mezelul"preferat al lui Alex, era parizerul din caju. Dar dupa ce am facut acest salam, a zis ca e mai bun decat parizerul.  Ideea e sa stea la frigider sa se raceasca bine de tot. Dupa racire se va intari si va avea textura unui salam uscat, se poate felia subtire si merge perfect in sandvisuri.  Ingrediente: -140 g gluten - 50 g făină de naut - 180 ml supă de legume sau apa - 2 linguri ulei - 1 lingura pastă d...