Treceți la conținutul principal

Parizer vegan din caju

 


Azi va aduc reteta celui mai bun parizer vegan din cate am incercat pana acum. Acesta e facut din nuci caju . Am mai facut parizer vegan din Parizer vegan din faina de naut,  sau Parizer vegan din linte rosie. Ambele variante sunt bune, dar aceasta din caju e cea mai buna reteta vegana de parizer. Am vazut pe net reteta de parizer din migdale, am si cumparat migdale, doar ca ideea de a decoji fiecare migdala m-a facut sa tot aman pregatirea acelui parizer. Dar noroc ca am vazut pe instagram reteta parizerului din caju, postata de Yoyorelala si rapid am incercat-o si eu. E super bun, asa ca se va repeta saptamanal, cred. 

Ingrediente:

-1 cana caju (o cana de ceai obisnuita)

-3 linguri ulei de masline

-1 lingura suc de lamaie

-5 linguri fulgi de drojdie inactiva

-1 ceapa mica

-1 lingurita boia afumata sau boia dulce

-1 lingurita pudra de usturoi

-1 lingurita condimente pentru carnati

-1 lingurita sare

-1 crenguta cimbru proaspat sau o jumatate lingurita cimbru uscat

 -1 lingura suc de sfecla rosie

+

-500 ml apa

-20 g agar-agar


Nucile caju se pun intr-un vas si peste ele se toarna apa fierbinte. Se lasa cateva ore la hidratat. Eu le-am pus seara la hidratat si am facut parizerul a doua zi dimineata. 

Dupa cele cateva ore, se pun intr-o strecuratoare sa se scurga apa, apoi pun in vasul unui blender impreuna cu restul ingredientelor. 

Apa (500 ml) se pune pe foc impreuna cu pudra de agar-agar si se amesteca in continuu. In momentul in care da in clocot, se ia vasul de ppe foc si se toarna tot continutul in blender. Se amesteca pana rezulta o pasta fina.

NOTA: Pentru ca agar-agar se incheaga mult mai repede decat gelatina obisnuita, e bine sa ne pregatim dinainte de a ne apuca de parizer, doua recipiente (pahare) in care vom turna compozitia de parizer. Asadar, paharele trebuie unse cu putin ulei de masline.

Dupa ce am amestecat bine de tot compozitia si am obtinut o pasta fina, vom turna aceasta pasta in paharele pregatite dinainte. 

Se lasa sa se raceasca putin,apoi se pun paharele in frigider. Dupa doua ore, parizerul e gata, se poate scoate din pahare si se poate felia. Are o textura foarte faina, exact ca a parizerului din comert, nu se sfarama, se pot taia felii subtiri, e foarte gustos, sanatos si e recomandat tuturor, nu doar veganilor.

Se pastreaza in frigider timp de 5-7 zile.












Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Salam vegan

  Ei bine, dupa ce am facut pana acum trei feluri de parizer vegan, carnati vegani, a venit si timpul salamului vegan. Si pot sa spun cu mana pe inima ca e mult mai bun decat mi-as fi putut imagina. Nu pot afirma cu certitudine ca e cel mai sanatos salam, deoarece contine gluten. Dar noi nu ne stim cu intoleranta la gluten, asadar, putem manca linistiti acest salam. In retetele vegane, glutenul se foloseste destul de mult in preparate care inlocuiesc carnea. De asemenea, pentru ca aceste preparate sa fie si gustoase, se folosesc multe condimente.  Pana acum, "mezelul"preferat al lui Alex, era parizerul din caju. Dar dupa ce am facut acest salam, a zis ca e mai bun decat parizerul.  Ideea e sa stea la frigider sa se raceasca bine de tot. Dupa racire se va intari si va avea textura unui salam uscat, se poate felia subtire si merge perfect in sandvisuri.  Ingrediente: -140 g gluten - 50 g făină de naut - 180 ml supă de legume sau apa - 2 linguri ulei - 1 lingura pastă de roșii -

Pulpe false (vegane)

  Pentru vegani, aceasta reteta este una de top. Una ce trebuie incercata. Cu siguranta vor fi impresionati de ea. Eu nu sunt vegana, dar as da oricand pulpele de pui adevarate pentru acestea false.  Sursa de inspiratie este, ca de obicei, Bianca Zapatka . Sigur ca pozele ei sunt fantastice si pulpele false pregatite de ea, arata intr-un mare fel. Eu cu siguranta am sa le repet imediat ce gasesc ingredientele necesare. Deocamdata postez reteta pentru a-mi fi mie mai usor sa o gasesc si sa nu mai fiu nevoita sa pierd timp traducand.  In esenta, e nevoie de conserva de jackfruit, ciuperci pleurotus si foi de orez. Si evident multe condimente, sos de soia, sos de rosii, etc.  Pana acum n-am vazut/cumparat conserva de jackfruits. Asa conservate, arata ca niste bucati de ton din conserva. Si textura seamana insa gustul e unul neutru. In cazul in care nu gasiti, se pot omite din reteta sau inlocui cu ciuperci pleurotus.  Ea a folosit, pentru un aspect cat mai frumos si apropiat de cel al pul

Parizer vegan din linte rosie

      Aceasta este o varianta 100% sanatoasa a parizerului, desi gustul e destul de departe de cel cu care eram obisnuiti noi. Dar important e ca e gustos, sanatos si arata aproape ca un parizer adevarat.  Am mai facut Parizer vegan din faina de naut , dar Alex zice ca acesta din linte e mai bun.  De asemenea, am facut un parizer din ciuperci si nuci (nu il am pe blog), dar nu a fost foarte incantat de acesta. Nu ma opresc aici, pentru ca pentru mine a devenit o provocare gatitul acesta vegan si ma straduiesc sa-i pregatesc retete cat mai variate si mai gustoase. Aseasta reteta de parizer am vazut-o pe instagram, postata de Yoyorelala.     Ingrediente: -1 cana linte rosie -1 + 1/2 cana apa fierbinte -1/2 ceapa -1 lingurita praf de usturoi -1 lingurita cimbru -1 lingurita boia afumata -1 lingurita amestec condimente pentru carnati -2 linguri ulei de masline  -4-5 linguri fulgi drojdie inactiva -1 lingura suc de lamaie + -1 + 1/2 cana apa  Inainte de a ne apuca de reteta propriuzisa, e b