Treceți la conținutul principal

Parizer vegan din caju

 


Azi va aduc reteta celui mai bun parizer vegan din cate am incercat pana acum. Acesta e facut din nuci caju . Am mai facut parizer vegan din Parizer vegan din faina de naut,  sau Parizer vegan din linte rosie. Ambele variante sunt bune, dar aceasta din caju e cea mai buna reteta vegana de parizer. Am vazut pe net reteta de parizer din migdale, am si cumparat migdale, doar ca ideea de a decoji fiecare migdala m-a facut sa tot aman pregatirea acelui parizer. Dar noroc ca am vazut pe instagram reteta parizerului din caju, postata de Yoyorelala si rapid am incercat-o si eu. E super bun, asa ca se va repeta saptamanal, cred. 

Ingrediente:

-1 cana caju (o cana de ceai obisnuita)

-3 linguri ulei de masline

-1 lingura suc de lamaie

-5 linguri fulgi de drojdie inactiva

-1 ceapa mica

-1 lingurita boia afumata sau boia dulce

-1 lingurita pudra de usturoi

-1 lingurita condimente pentru carnati

-1 lingurita sare

-1 crenguta cimbru proaspat sau o jumatate lingurita cimbru uscat

 -1 lingura suc de sfecla rosie

+

-500 ml apa

-20 g agar-agar


Nucile caju se pun intr-un vas si peste ele se toarna apa fierbinte. Se lasa cateva ore la hidratat. Eu le-am pus seara la hidratat si am facut parizerul a doua zi dimineata. 

Dupa cele cateva ore, se pun intr-o strecuratoare sa se scurga apa, apoi pun in vasul unui blender impreuna cu restul ingredientelor. 

Apa (500 ml) se pune pe foc impreuna cu pudra de agar-agar si se amesteca in continuu. In momentul in care da in clocot, se ia vasul de ppe foc si se toarna tot continutul in blender. Se amesteca pana rezulta o pasta fina.

NOTA: Pentru ca agar-agar se incheaga mult mai repede decat gelatina obisnuita, e bine sa ne pregatim dinainte de a ne apuca de parizer, doua recipiente (pahare) in care vom turna compozitia de parizer. Asadar, paharele trebuie unse cu putin ulei de masline.

Dupa ce am amestecat bine de tot compozitia si am obtinut o pasta fina, vom turna aceasta pasta in paharele pregatite dinainte. 

Se lasa sa se raceasca putin,apoi se pun paharele in frigider. Dupa doua ore, parizerul e gata, se poate scoate din pahare si se poate felia. Are o textura foarte faina, exact ca a parizerului din comert, nu se sfarama, se pot taia felii subtiri, e foarte gustos, sanatos si e recomandat tuturor, nu doar veganilor.

Se pastreaza in frigider timp de 5-7 zile.












Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cremvursti vegani fara gluten

      In week-end am pregatit cei mai buni cremvursti vegani , pentru Alex. Este a doua reteta de cremvursti pe care o incerc dar cred ca ma opresc aici. Acesti cremvursti au iesit aproape perfecti, atat gustul cat si textura fiind foarte apropiata de cea a cremvurstilor din carne.Reteta e una extrem de simpla, mai mult dureaza impachetatul lor in folie, dar si acest procedeu merge destul de repede. Mie mi-au iesit 10 bucati de aproximativ 12-13 cm.  Ingrediente: -300 g tofu(eu am folosit doua bucati de tofu de la Lidl) -1 felie sfecla cruda -3 linguri faina de naut -2 linguri amidon -1 lingurita sare -1 lingurita boia dulce -1 lingurita piper -1/2 lingurita turmeric -1 lingurita pudra de usturoi -5 linguri sos de soia -2 linguri fulgi de drojdie inactiva Se pun toate ingredientele in vasul robotului. (Sfecla e bine sa o dati pe razatoare inainte, pentru a se face pasta.) Compozitia rezultata se imparte in 10 bucati cat de cat egale si se modeleaza cremvurstii, care...

Mahalabia vegana

  Mahalabia sau Muhallebi este un desert traditional arabesc, pregatit indeosebi in perioada Ramadanului, foarte popular in tarile din nordul Africii si in Turcia. E o budinca simpla si delicioasa si se prepara in maxim 10 minute, din lapte, amidon, zahar, optional frisca lichida si neaparat aromata cu apa de trandafiri. Deasupra se presara fistic tocat , petale de trandafiri (eu nu am avut), migdale, nuci. Cand am facut acest desert pentru prima data, ( Reteta se gaseste aici ), lui Alex i-a placut foarte tare. Astfel ca a fost printre primele deserturi pe care i le-am pregatit in varianta vegana, atunci cand el a decis sa adopte acest stil de viata. Fiind un desert extrem de rapid, gata in 10 minute, il pregatesc poate nu chiar saptamanal, dar cel putin o data la doua saptamani, spre incantarea lui. Ieri am avut timp si de pozat.  Ingrediente: -500 ml lapte vegetal (cocos, ovaz, orez, migdale) -100 ml frisca lichida vegetala -3 linguri amidon de porumb -4 linguri zahar -1...