Treceți la conținutul principal

Cartofi cu smantana din caju

 

Cred ca multi dintre voi cunoasteti reteta de cartofi frantuzesti (cartofii aceia in straturi:cartofi, oua fierte, smantana si apoi la cuptor). 

Ei bine reteta aceasta am putea-o numi varianta vegana a cartofilor frantusesti. 

Oricum am numi-o, va spun sigur ca e mai buna decat varianta cu oua si smantana. 

Reteta e una cat se poate de simpla, contine cartofi fierti in coaja, ceapa calita si o "smantana" vegana obtinuta din caju hidratat, usturoi si supa clara de legume. Puteti sa ma credeti pe cuvant (sau nu) sau puteti incerca reteta de exemplu intr-o zi in care tineti post. 

Ingrediente smantana de caju:

-1 cana de caju (cam 150 g) pus la hidratat aproximativ 4 ore

-2 cani supa clara de legume 

-2-3 catei de usturoi

-2 linguri fulgi de drojdie inactiva

-1 lingurita sare

-1/2 lingurita piper proaspat rasnit 

+

-1 kg cartofi fierti in coaja

-2 cepe

-2 linguri unt/ulei de cocos

-1 crenguta cimbru sau o lingurita cimbru uscat


Cartofii se fierb in coaja, apoi se curata. Eu prefer sa fierb cartofii cu cateva ore inainte de a pregati aceasta reteta. Astfel, daca se racesc, se pot felia frumos, fara sa se zdrobeasca. 

Cepele se curata, se taie solzisori si se calesc in uleiul de cocos.

Pentru smantana de cocos, se pun in vasul unui blender, nucile caju scurse de apa, supa de legume. (Supa de legume se poate face din :morcov, pastarnac, telina, ceapa, gulie, o frunza de varza, o felie de ardei, etc. sau daca nu aveti timp, puteti face dintr-un cub de legume. Sigur aceasta a doua varianta nu e cea mai sanatoasa si nu e indicata decat ca o solutie de avarie. 😀. )

Asadar, in vasul blenderului se pun cele doua cani de supa clara de legume, caju scurs, o lingurita sare, 2-3 catei de usturoi, piper, fulgii de drojdie inactiva. Se blendeaza pana rezulta o crema destul de fluida, foarte buna la gust. 

Intr-un vas termorezistent, uns cu putin ulei, se pun alternativ straturi de cartofi si ceapa calita, ultimul strat fiind de cartofi. Peste cartofi se toarna intreaga cantitate de smantana de caju si se pune si crenguta de cimbru. Se acopera vasul cu folie de aluminiu si se introduce vasul in cuptorul preincalzit la 180 C pentru 20 minute, apoi se indeparteaza folia si se mai lasa cartofii 10 minute pana cand incep sa devina aurii. 

Este un fel de mancare delicios, care se poate consuma ca atare sau ca o garnitura langa ce doriti. 







Comentarii

Postări populare de pe acest blog

"Foie gras" vegan

  Ei bine, nu mi-am imaginat vreodata ca poate exista asa ceva. Si nici ca intr-o zi voi gati asa ceva. Dar, din dorinta de a pregati mereu cate ceva bun, gustos si sanatos pentru Alex, am salvat aceasta reteta de pe Instagram. Si am pregatit-o. Surprinzator de rapid si usor. Asa ca am repetat-o dupa cateva zile, pentru a putea face niste poze decente. Vreau sa va spun ca acest pate e senzational. Gustul e atat de bun, incat cu siguranta va fi una din retetele vegane preferate, odata ce il gustati.  Ingrediente: -500 g ciuperci champignon brune -200 g caju hidratat peste noapte -220 g ulei de cocos -2 linguri sos de soia -2 linguri fulgi de drojdie inactiva -2 lingurite rase pasta de tomate -2 linguri coniac -1/2 lingurita sare -1/2 lingurita piper proaspat macinat -1/2 lingurita condiment pentru turta dulce Mod de preparare: Mai intai se pune caju crud la hidratat in apa rece. Preferabil peste noapte. Daca ati uitat, il puteti pune in apa fierbinte, pentru minim 2 ore. Ciuper...

Parizer vegan din linte rosie

      Aceasta este o varianta 100% sanatoasa a parizerului, desi gustul e destul de departe de cel cu care eram obisnuiti noi. Dar important e ca e gustos, sanatos si arata aproape ca un parizer adevarat.  Am mai facut Parizer vegan din faina de naut , dar Alex zice ca acesta din linte e mai bun.  De asemenea, am facut un parizer din ciuperci si nuci (nu il am pe blog), dar nu a fost foarte incantat de acesta. Nu ma opresc aici, pentru ca pentru mine a devenit o provocare gatitul acesta vegan si ma straduiesc sa-i pregatesc retete cat mai variate si mai gustoase. Aseasta reteta de parizer am vazut-o pe instagram, postata de Yoyorelala.     Ingrediente: -1 cana linte rosie -1 + 1/2 cana apa fierbinte -1/2 ceapa -1 lingurita praf de usturoi -1 lingurita cimbru -1 lingurita boia afumata -1 lingurita amestec condimente pentru carnati -2 linguri ulei de masline  -4-5 linguri fulgi drojdie inactiva -1 lingura suc de lamaie + -1 + 1/2 cana apa  Inai...

Cremvursti vegani fara gluten

      In week-end am pregatit cei mai buni cremvursti vegani , pentru Alex. Este a doua reteta de cremvursti pe care o incerc dar cred ca ma opresc aici. Acesti cremvursti au iesit aproape perfecti, atat gustul cat si textura fiind foarte apropiata de cea a cremvurstilor din carne.Reteta e una extrem de simpla, mai mult dureaza impachetatul lor in folie, dar si acest procedeu merge destul de repede. Mie mi-au iesit 10 bucati de aproximativ 12-13 cm.  Ingrediente: -300 g tofu(eu am folosit doua bucati de tofu de la Lidl) -1 felie sfecla cruda -3 linguri faina de naut -2 linguri amidon -1 lingurita sare -1 lingurita boia dulce -1 lingurita piper -1/2 lingurita turmeric -1 lingurita pudra de usturoi -5 linguri sos de soia -2 linguri fulgi de drojdie inactiva Se pun toate ingredientele in vasul robotului. (Sfecla e bine sa o dati pe razatoare inainte, pentru a se face pasta.) Compozitia rezultata se imparte in 10 bucati cat de cat egale si se modeleaza cremvurstii, care...