Treceți la conținutul principal

Cartofi cu smantana din caju

 

Cred ca multi dintre voi cunoasteti reteta de cartofi frantuzesti (cartofii aceia in straturi:cartofi, oua fierte, smantana si apoi la cuptor). 

Ei bine reteta aceasta am putea-o numi varianta vegana a cartofilor frantusesti. 

Oricum am numi-o, va spun sigur ca e mai buna decat varianta cu oua si smantana. 

Reteta e una cat se poate de simpla, contine cartofi fierti in coaja, ceapa calita si o "smantana" vegana obtinuta din caju hidratat, usturoi si supa clara de legume. Puteti sa ma credeti pe cuvant (sau nu) sau puteti incerca reteta de exemplu intr-o zi in care tineti post. 

Ingrediente smantana de caju:

-1 cana de caju (cam 150 g) pus la hidratat aproximativ 4 ore

-2 cani supa clara de legume 

-2-3 catei de usturoi

-2 linguri fulgi de drojdie inactiva

-1 lingurita sare

-1/2 lingurita piper proaspat rasnit 

+

-1 kg cartofi fierti in coaja

-2 cepe

-2 linguri unt/ulei de cocos

-1 crenguta cimbru sau o lingurita cimbru uscat


Cartofii se fierb in coaja, apoi se curata. Eu prefer sa fierb cartofii cu cateva ore inainte de a pregati aceasta reteta. Astfel, daca se racesc, se pot felia frumos, fara sa se zdrobeasca. 

Cepele se curata, se taie solzisori si se calesc in uleiul de cocos.

Pentru smantana de cocos, se pun in vasul unui blender, nucile caju scurse de apa, supa de legume. (Supa de legume se poate face din :morcov, pastarnac, telina, ceapa, gulie, o frunza de varza, o felie de ardei, etc. sau daca nu aveti timp, puteti face dintr-un cub de legume. Sigur aceasta a doua varianta nu e cea mai sanatoasa si nu e indicata decat ca o solutie de avarie. 😀. )

Asadar, in vasul blenderului se pun cele doua cani de supa clara de legume, caju scurs, o lingurita sare, 2-3 catei de usturoi, piper, fulgii de drojdie inactiva. Se blendeaza pana rezulta o crema destul de fluida, foarte buna la gust. 

Intr-un vas termorezistent, uns cu putin ulei, se pun alternativ straturi de cartofi si ceapa calita, ultimul strat fiind de cartofi. Peste cartofi se toarna intreaga cantitate de smantana de caju si se pune si crenguta de cimbru. Se acopera vasul cu folie de aluminiu si se introduce vasul in cuptorul preincalzit la 180 C pentru 20 minute, apoi se indeparteaza folia si se mai lasa cartofii 10 minute pana cand incep sa devina aurii. 

Este un fel de mancare delicios, care se poate consuma ca atare sau ca o garnitura langa ce doriti. 







Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cremvursti vegani fara gluten

      In week-end am pregatit cei mai buni cremvursti vegani , pentru Alex. Este a doua reteta de cremvursti pe care o incerc dar cred ca ma opresc aici. Acesti cremvursti au iesit aproape perfecti, atat gustul cat si textura fiind foarte apropiata de cea a cremvurstilor din carne.Reteta e una extrem de simpla, mai mult dureaza impachetatul lor in folie, dar si acest procedeu merge destul de repede. Mie mi-au iesit 10 bucati de aproximativ 12-13 cm.  Ingrediente: -300 g tofu(eu am folosit doua bucati de tofu de la Lidl) -1 felie sfecla cruda -3 linguri faina de naut -2 linguri amidon -1 lingurita sare -1 lingurita boia dulce -1 lingurita piper -1/2 lingurita turmeric -1 lingurita pudra de usturoi -5 linguri sos de soia -2 linguri fulgi de drojdie inactiva Se pun toate ingredientele in vasul robotului. (Sfecla e bine sa o dati pe razatoare inainte, pentru a se face pasta.) Compozitia rezultata se imparte in 10 bucati cat de cat egale si se modeleaza cremvurstii, care...

Parizer vegan din caju

  Azi va aduc reteta celui mai bun parizer vegan din cate am incercat pana acum. Acesta e facut din nuci caju . Am mai facut parizer vegan din Parizer vegan din faina de naut ,  sau Parizer vegan din linte rosie . Ambele variante sunt bune, dar aceasta din caju e cea mai buna reteta vegana de parizer. Am vazut pe net reteta de parizer din migdale, am si cumparat migdale, doar ca ideea de a decoji fiecare migdala m-a facut sa tot aman pregatirea acelui parizer. Dar noroc ca am vazut pe instagram reteta parizerului din caju, postata de Yoyorelala si rapid am incercat-o si eu. E super bun, asa ca se va repeta saptamanal, cred.  Ingrediente: -1 cana caju (o cana de ceai obisnuita) -3 linguri ulei de masline -1 lingura suc de lamaie -5 linguri fulgi de drojdie inactiva -1 ceapa mica -1 lingurita boia afumata sau boia dulce -1 lingurita pudra de usturoi -1 lingurita condimente pentru carnati -1 lingurita sare -1 crenguta cimbru proaspat sau o jumatate lingurita cimbru u...

Mahalabia vegana

  Mahalabia sau Muhallebi este un desert traditional arabesc, pregatit indeosebi in perioada Ramadanului, foarte popular in tarile din nordul Africii si in Turcia. E o budinca simpla si delicioasa si se prepara in maxim 10 minute, din lapte, amidon, zahar, optional frisca lichida si neaparat aromata cu apa de trandafiri. Deasupra se presara fistic tocat , petale de trandafiri (eu nu am avut), migdale, nuci. Cand am facut acest desert pentru prima data, ( Reteta se gaseste aici ), lui Alex i-a placut foarte tare. Astfel ca a fost printre primele deserturi pe care i le-am pregatit in varianta vegana, atunci cand el a decis sa adopte acest stil de viata. Fiind un desert extrem de rapid, gata in 10 minute, il pregatesc poate nu chiar saptamanal, dar cel putin o data la doua saptamani, spre incantarea lui. Ieri am avut timp si de pozat.  Ingrediente: -500 ml lapte vegetal (cocos, ovaz, orez, migdale) -100 ml frisca lichida vegetala -3 linguri amidon de porumb -4 linguri zahar -1...