Treceți la conținutul principal

Cartofi cu smantana din caju

 

Cred ca multi dintre voi cunoasteti reteta de cartofi frantuzesti (cartofii aceia in straturi:cartofi, oua fierte, smantana si apoi la cuptor). 

Ei bine reteta aceasta am putea-o numi varianta vegana a cartofilor frantusesti. 

Oricum am numi-o, va spun sigur ca e mai buna decat varianta cu oua si smantana. 

Reteta e una cat se poate de simpla, contine cartofi fierti in coaja, ceapa calita si o "smantana" vegana obtinuta din caju hidratat, usturoi si supa clara de legume. Puteti sa ma credeti pe cuvant (sau nu) sau puteti incerca reteta de exemplu intr-o zi in care tineti post. 

Ingrediente smantana de caju:

-1 cana de caju (cam 150 g) pus la hidratat aproximativ 4 ore

-2 cani supa clara de legume 

-2-3 catei de usturoi

-2 linguri fulgi de drojdie inactiva

-1 lingurita sare

-1/2 lingurita piper proaspat rasnit 

+

-1 kg cartofi fierti in coaja

-2 cepe

-2 linguri unt/ulei de cocos

-1 crenguta cimbru sau o lingurita cimbru uscat


Cartofii se fierb in coaja, apoi se curata. Eu prefer sa fierb cartofii cu cateva ore inainte de a pregati aceasta reteta. Astfel, daca se racesc, se pot felia frumos, fara sa se zdrobeasca. 

Cepele se curata, se taie solzisori si se calesc in uleiul de cocos.

Pentru smantana de cocos, se pun in vasul unui blender, nucile caju scurse de apa, supa de legume. (Supa de legume se poate face din :morcov, pastarnac, telina, ceapa, gulie, o frunza de varza, o felie de ardei, etc. sau daca nu aveti timp, puteti face dintr-un cub de legume. Sigur aceasta a doua varianta nu e cea mai sanatoasa si nu e indicata decat ca o solutie de avarie. 😀. )

Asadar, in vasul blenderului se pun cele doua cani de supa clara de legume, caju scurs, o lingurita sare, 2-3 catei de usturoi, piper, fulgii de drojdie inactiva. Se blendeaza pana rezulta o crema destul de fluida, foarte buna la gust. 

Intr-un vas termorezistent, uns cu putin ulei, se pun alternativ straturi de cartofi si ceapa calita, ultimul strat fiind de cartofi. Peste cartofi se toarna intreaga cantitate de smantana de caju si se pune si crenguta de cimbru. Se acopera vasul cu folie de aluminiu si se introduce vasul in cuptorul preincalzit la 180 C pentru 20 minute, apoi se indeparteaza folia si se mai lasa cartofii 10 minute pana cand incep sa devina aurii. 

Este un fel de mancare delicios, care se poate consuma ca atare sau ca o garnitura langa ce doriti. 







Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Salam vegan

  Ei bine, dupa ce am facut pana acum trei feluri de parizer vegan, carnati vegani, a venit si timpul salamului vegan. Si pot sa spun cu mana pe inima ca e mult mai bun decat mi-as fi putut imagina. Nu pot afirma cu certitudine ca e cel mai sanatos salam, deoarece contine gluten. Dar noi nu ne stim cu intoleranta la gluten, asadar, putem manca linistiti acest salam. In retetele vegane, glutenul se foloseste destul de mult in preparate care inlocuiesc carnea. De asemenea, pentru ca aceste preparate sa fie si gustoase, se folosesc multe condimente.  Pana acum, "mezelul"preferat al lui Alex, era parizerul din caju. Dar dupa ce am facut acest salam, a zis ca e mai bun decat parizerul.  Ideea e sa stea la frigider sa se raceasca bine de tot. Dupa racire se va intari si va avea textura unui salam uscat, se poate felia subtire si merge perfect in sandvisuri.  Ingrediente: -140 g gluten - 50 g făină de naut - 180 ml supă de legume sau apa - 2 linguri ulei - 1 lingura pastă de roșii -

Pulpe false (vegane)

  Pentru vegani, aceasta reteta este una de top. Una ce trebuie incercata. Cu siguranta vor fi impresionati de ea. Eu nu sunt vegana, dar as da oricand pulpele de pui adevarate pentru acestea false.  Sursa de inspiratie este, ca de obicei, Bianca Zapatka . Sigur ca pozele ei sunt fantastice si pulpele false pregatite de ea, arata intr-un mare fel. Eu cu siguranta am sa le repet imediat ce gasesc ingredientele necesare. Deocamdata postez reteta pentru a-mi fi mie mai usor sa o gasesc si sa nu mai fiu nevoita sa pierd timp traducand.  In esenta, e nevoie de conserva de jackfruit, ciuperci pleurotus si foi de orez. Si evident multe condimente, sos de soia, sos de rosii, etc.  Pana acum n-am vazut/cumparat conserva de jackfruits. Asa conservate, arata ca niste bucati de ton din conserva. Si textura seamana insa gustul e unul neutru. In cazul in care nu gasiti, se pot omite din reteta sau inlocui cu ciuperci pleurotus.  Ea a folosit, pentru un aspect cat mai frumos si apropiat de cel al pul

Parizer vegan din linte rosie

      Aceasta este o varianta 100% sanatoasa a parizerului, desi gustul e destul de departe de cel cu care eram obisnuiti noi. Dar important e ca e gustos, sanatos si arata aproape ca un parizer adevarat.  Am mai facut Parizer vegan din faina de naut , dar Alex zice ca acesta din linte e mai bun.  De asemenea, am facut un parizer din ciuperci si nuci (nu il am pe blog), dar nu a fost foarte incantat de acesta. Nu ma opresc aici, pentru ca pentru mine a devenit o provocare gatitul acesta vegan si ma straduiesc sa-i pregatesc retete cat mai variate si mai gustoase. Aseasta reteta de parizer am vazut-o pe instagram, postata de Yoyorelala.     Ingrediente: -1 cana linte rosie -1 + 1/2 cana apa fierbinte -1/2 ceapa -1 lingurita praf de usturoi -1 lingurita cimbru -1 lingurita boia afumata -1 lingurita amestec condimente pentru carnati -2 linguri ulei de masline  -4-5 linguri fulgi drojdie inactiva -1 lingura suc de lamaie + -1 + 1/2 cana apa  Inainte de a ne apuca de reteta propriuzisa, e b