Fava greceasca e un fel de aperitiv grecesc foarte cunoscut si apreciat in Grecia. Fiind un fel de mancare vegan, am crezut ca o sa-i placa si lui Alex, dar n-a fost asa. Lui nu i-a placut deloc. Drept sa spun nici pe mine nu m-a dat pe spate, dar daca tot l-am pregatit, am postat si reteta. Pentru ca nu cred ca o voi mai repeta.
Desi e ca un pate vegetal, oarecum asemanator cu hummusul, fava greceasca e mult mai seaca. Daca atunci cand e proaspat prgatit, e fin si cremos, imediat dupa ce se raceste, se intareste si devine sec.
Ingrediente:
-350 g mazare galbena uscata
-1 ceapa
-1 morcov
-1 foaie de dafin
-2 linguri ulei
+
-1 ceapa rosie tocata marunt
-1 catel de usturoi
-100 ml ulei de masline
-sare
-sucul de la jumatate de lamaie
Mazarea galbena se spala si se lasa la inmuiat6-8 ore, sau peste noapte. Apoi se schimba apa si se pune mazarea la fiert, impreuna cu un morcov, o ceapa, o foaie de dafin si 2 linguri ulei.
Va fierbe destul de repede, in maxim jumatate de ora. Cand mazarea e foarta, se scoate ceapa, morcovul si foaia de dafin.
Mazarea se scurge, apoi cu un mixer vertical se face piure. Se adauga sarea, uleiul de masline, sucul de lamaie, usturoiul si ceapa tocata marunt. Se mixeaza pana rezulta un piure fin si cremos . (Care din pacate nu va fi la fel de cremos dupa racire.)
Se pune piureul de mazare intr-un bol si se presara ceapa tocata, se decoreaza cu masline si se pune putin ulei de masline. Se serveste cu lipii sau chiar cu paine prajita si neaparat cu rosii si castraveti.
Comentarii
Trimiteți un comentariu