Treceți la conținutul principal

Fava greceasca

 

Fava greceasca e un fel de aperitiv grecesc foarte cunoscut si apreciat in Grecia. Fiind un fel de mancare vegan, am crezut ca o sa-i placa si lui Alex, dar n-a fost asa. Lui nu i-a placut deloc. Drept sa spun nici pe mine nu m-a dat pe spate, dar daca tot l-am pregatit, am postat si reteta. Pentru ca nu cred ca o voi mai repeta. 

Desi e ca un pate vegetal, oarecum asemanator cu hummusul, fava greceasca e mult mai seaca. Daca atunci cand e proaspat prgatit, e fin si cremos, imediat dupa ce se raceste, se intareste si devine sec. 

Ingrediente:

-350 g mazare galbena uscata

-1 ceapa

-1 morcov

-1 foaie de dafin

-2 linguri ulei

+

-1 ceapa rosie tocata marunt

-1 catel de usturoi

-100 ml ulei de masline

-sare

-sucul de la jumatate de lamaie


Mazarea galbena se spala si se lasa la inmuiat6-8 ore, sau peste noapte. Apoi se schimba apa si se pune mazarea la fiert, impreuna cu un morcov, o ceapa, o foaie de dafin si 2 linguri ulei.

Va fierbe destul de repede, in maxim jumatate de ora. Cand mazarea e foarta, se scoate ceapa, morcovul si foaia de dafin.

Mazarea se scurge, apoi cu un mixer vertical se face piure. Se adauga sarea, uleiul de masline, sucul de lamaie, usturoiul si ceapa tocata marunt. Se mixeaza pana rezulta un piure fin si cremos . (Care din pacate nu va fi la fel de cremos dupa racire.)

Se pune piureul de mazare intr-un bol si se presara ceapa tocata, se decoreaza cu masline si se pune putin ulei de masline. Se serveste cu lipii sau chiar cu paine prajita si neaparat cu rosii si castraveti.









Comentarii

Postări populare de pe acest blog

"Foie gras" vegan

  Ei bine, nu mi-am imaginat vreodata ca poate exista asa ceva. Si nici ca intr-o zi voi gati asa ceva. Dar, din dorinta de a pregati mereu cate ceva bun, gustos si sanatos pentru Alex, am salvat aceasta reteta de pe Instagram. Si am pregatit-o. Surprinzator de rapid si usor. Asa ca am repetat-o dupa cateva zile, pentru a putea face niste poze decente. Vreau sa va spun ca acest pate e senzational. Gustul e atat de bun, incat cu siguranta va fi una din retetele vegane preferate, odata ce il gustati.  Ingrediente: -500 g ciuperci champignon brune -200 g caju hidratat peste noapte -220 g ulei de cocos -2 linguri sos de soia -2 linguri fulgi de drojdie inactiva -2 lingurite rase pasta de tomate -2 linguri coniac -1/2 lingurita sare -1/2 lingurita piper proaspat macinat -1/2 lingurita condiment pentru turta dulce Mod de preparare: Mai intai se pune caju crud la hidratat in apa rece. Preferabil peste noapte. Daca ati uitat, il puteti pune in apa fierbinte, pentru minim 2 ore. Ciuper...

Parizer vegan din linte rosie

      Aceasta este o varianta 100% sanatoasa a parizerului, desi gustul e destul de departe de cel cu care eram obisnuiti noi. Dar important e ca e gustos, sanatos si arata aproape ca un parizer adevarat.  Am mai facut Parizer vegan din faina de naut , dar Alex zice ca acesta din linte e mai bun.  De asemenea, am facut un parizer din ciuperci si nuci (nu il am pe blog), dar nu a fost foarte incantat de acesta. Nu ma opresc aici, pentru ca pentru mine a devenit o provocare gatitul acesta vegan si ma straduiesc sa-i pregatesc retete cat mai variate si mai gustoase. Aseasta reteta de parizer am vazut-o pe instagram, postata de Yoyorelala.     Ingrediente: -1 cana linte rosie -1 + 1/2 cana apa fierbinte -1/2 ceapa -1 lingurita praf de usturoi -1 lingurita cimbru -1 lingurita boia afumata -1 lingurita amestec condimente pentru carnati -2 linguri ulei de masline  -4-5 linguri fulgi drojdie inactiva -1 lingura suc de lamaie + -1 + 1/2 cana apa  Inai...

Cremvursti vegani fara gluten

      In week-end am pregatit cei mai buni cremvursti vegani , pentru Alex. Este a doua reteta de cremvursti pe care o incerc dar cred ca ma opresc aici. Acesti cremvursti au iesit aproape perfecti, atat gustul cat si textura fiind foarte apropiata de cea a cremvurstilor din carne.Reteta e una extrem de simpla, mai mult dureaza impachetatul lor in folie, dar si acest procedeu merge destul de repede. Mie mi-au iesit 10 bucati de aproximativ 12-13 cm.  Ingrediente: -300 g tofu(eu am folosit doua bucati de tofu de la Lidl) -1 felie sfecla cruda -3 linguri faina de naut -2 linguri amidon -1 lingurita sare -1 lingurita boia dulce -1 lingurita piper -1/2 lingurita turmeric -1 lingurita pudra de usturoi -5 linguri sos de soia -2 linguri fulgi de drojdie inactiva Se pun toate ingredientele in vasul robotului. (Sfecla e bine sa o dati pe razatoare inainte, pentru a se face pasta.) Compozitia rezultata se imparte in 10 bucati cat de cat egale si se modeleaza cremvurstii, care...