Treceți la conținutul principal

Parizer vegan din linte rosie

 

 

Aceasta este o varianta 100% sanatoasa a parizerului, desi gustul e destul de departe de cel cu care eram obisnuiti noi. Dar important e ca e gustos, sanatos si arata aproape ca un parizer adevarat. 
Am mai facut Parizer vegan din faina de naut, dar Alex zice ca acesta din linte e mai bun. 
De asemenea, am facut un parizer din ciuperci si nuci (nu il am pe blog), dar nu a fost foarte incantat de acesta. Nu ma opresc aici, pentru ca pentru mine a devenit o provocare gatitul acesta vegan si ma straduiesc sa-i pregatesc retete cat mai variate si mai gustoase. Aseasta reteta de parizer am vazut-o pe instagram, postata de Yoyorelala.
 
 
Ingrediente:
-1 cana linte rosie
-1 + 1/2 cana apa fierbinte
-1/2 ceapa
-1 lingurita praf de usturoi
-1 lingurita cimbru
-1 lingurita boia afumata
-1 lingurita amestec condimente pentru carnati
-2 linguri ulei de masline 
-4-5 linguri fulgi drojdie inactiva
-1 lingura suc de lamaie
+
-1 + 1/2 cana apa 

Inainte de a ne apuca de reteta propriuzisa, e bine sa ne pregatim vasul in care vom pune preparatul. In acest caz eu am folosit pahare de sticla pentru apa. Niste pahare cat mai drepte, cilindrice, care se ung cu ulei de masline, pentru a putea scoate cu usurinta parizerul din ele. 

In vasul unui blender se pune o cana de linte rosie si o cana si jumatate apa fierbinte. Se lasa cel putin o jumatate de ora sa se umfle lintea rosie, apoi se adauga toate celelalte ingrediente mentionate in lista de mai sus. Se blendeaza bine pana rezulta o pasta fina. Cand am considerat ca am obtinut o pasta fina, am adaugat si restul de apa si am mai blendat 1 minut. 
 
Se pune compozitia intr-un vas si se fierbe la foc mic, amestecand in continuu, timp de 8-10 minute, pana se va ingrosa ca o budinca. Compozitia o vom turna rapid in paharele pregatite. Trebuie sa ne miscam repede pentru ca altfel, compozitia se va ingrosa. Lasam paharele sa se raceasca apoi le punem in frigider timp de minim 2 ore, dupa care putem scoate parizerul si il putem felia.













Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cremvursti vegani fara gluten

      In week-end am pregatit cei mai buni cremvursti vegani , pentru Alex. Este a doua reteta de cremvursti pe care o incerc dar cred ca ma opresc aici. Acesti cremvursti au iesit aproape perfecti, atat gustul cat si textura fiind foarte apropiata de cea a cremvurstilor din carne.Reteta e una extrem de simpla, mai mult dureaza impachetatul lor in folie, dar si acest procedeu merge destul de repede. Mie mi-au iesit 10 bucati de aproximativ 12-13 cm.  Ingrediente: -300 g tofu(eu am folosit doua bucati de tofu de la Lidl) -1 felie sfecla cruda -3 linguri faina de naut -2 linguri amidon -1 lingurita sare -1 lingurita boia dulce -1 lingurita piper -1/2 lingurita turmeric -1 lingurita pudra de usturoi -5 linguri sos de soia -2 linguri fulgi de drojdie inactiva Se pun toate ingredientele in vasul robotului. (Sfecla e bine sa o dati pe razatoare inainte, pentru a se face pasta.) Compozitia rezultata se imparte in 10 bucati cat de cat egale si se modeleaza cremvurstii, care...

Parizer vegan din caju

  Azi va aduc reteta celui mai bun parizer vegan din cate am incercat pana acum. Acesta e facut din nuci caju . Am mai facut parizer vegan din Parizer vegan din faina de naut ,  sau Parizer vegan din linte rosie . Ambele variante sunt bune, dar aceasta din caju e cea mai buna reteta vegana de parizer. Am vazut pe net reteta de parizer din migdale, am si cumparat migdale, doar ca ideea de a decoji fiecare migdala m-a facut sa tot aman pregatirea acelui parizer. Dar noroc ca am vazut pe instagram reteta parizerului din caju, postata de Yoyorelala si rapid am incercat-o si eu. E super bun, asa ca se va repeta saptamanal, cred.  Ingrediente: -1 cana caju (o cana de ceai obisnuita) -3 linguri ulei de masline -1 lingura suc de lamaie -5 linguri fulgi de drojdie inactiva -1 ceapa mica -1 lingurita boia afumata sau boia dulce -1 lingurita pudra de usturoi -1 lingurita condimente pentru carnati -1 lingurita sare -1 crenguta cimbru proaspat sau o jumatate lingurita cimbru u...

Salam vegan

  Ei bine, dupa ce am facut pana acum trei feluri de parizer vegan, carnati vegani, a venit si timpul salamului vegan. Si pot sa spun cu mana pe inima ca e mult mai bun decat mi-as fi putut imagina. Nu pot afirma cu certitudine ca e cel mai sanatos salam, deoarece contine gluten. Dar noi nu ne stim cu intoleranta la gluten, asadar, putem manca linistiti acest salam. In retetele vegane, glutenul se foloseste destul de mult in preparate care inlocuiesc carnea. De asemenea, pentru ca aceste preparate sa fie si gustoase, se folosesc multe condimente.  Pana acum, "mezelul"preferat al lui Alex, era parizerul din caju. Dar dupa ce am facut acest salam, a zis ca e mai bun decat parizerul.  Ideea e sa stea la frigider sa se raceasca bine de tot. Dupa racire se va intari si va avea textura unui salam uscat, se poate felia subtire si merge perfect in sandvisuri.  Ingrediente: -140 g gluten - 50 g făină de naut - 180 ml supă de legume sau apa - 2 linguri ulei - 1 lingura pastă d...