Treceți la conținutul principal

Tarta cu ciocolata si caramel

 

 
 

Aceasta tarta spectaculoasa e de fapt una de post, vegana adica, fix pe gustul lui Alex care de cateva luni nu mai consuma produse de origine animala. Prin urmare, a trebuit sa ma adaptez, chiar daca nu imi face placere sa inlocuiesc untul cu margarina sau uleiul de cocos si frisca naturala cu una vegetala. 

Dar...asta e, daca Alex e multumit, eu ce pot sa spun? Sper doar sa revina la sentimente mai bune, macar fata de oua si lactate, daca nu si fata de carne. 

Ingrediente crusta:

-200 g faina

-80 g margarina

-20 g ulei de cocos

-1 lingura zahar pudra

-1-2 linguri apa rece

Intr-un vas se pune faina si zaharul pudra si se amesteca. Se adauga margarina rece si uleiul de cocos,  si cu varfurile degetelor se amesteca pana cand capata un aspect de firimituri. Se adauga o lingura apa rece si se framanta doar atat cat sa se lege aluatul (daca e nevoie adaugati inca o lingura de apa rece) . Aluatul nu trebuie framantat prea mult, pentru a nu deveni elastic. Se inveleste apoi in folie alimentara si se pune in frigider pentru o ora. 

Dupa o ora de stat in frigider, aluatul se scoate, se intinde intr-o foaie rotunda si se pune intr-o forma/tava de tarta. Peste aluat se pune hartie de copt, pe care se pun boabe de fasole sau naut, care vor impiedica umflarea crustei in timpul coacerii. Se coace crusta 20-25 minute la 170C, pana capata o culoare aurie. Se lasa sa se raceasca, apoi se pune caramelul si deasupra, crema de ciocolata. Se pudreaza cu cacao si se pune in frigider pana se intareste crema.


Ingrediente caramel:

-200 g zahar

-2 linguri apa

-1 lingurita ulei de cocos

-200 ml frisca vegetala 

Intr-o cratita cu maner mai lung se pune apa si zaharul si se topeste pana se caramelizeaza. Trebuie sa capete culoarea chihlimbarului. Atentie, sa nu se arda prea tare pentru ca devine amarui. Dupa ce tot zaharul s-a caramelizat, se ia cratita de pe foc, se adauga uleiul de cocos si  frisca lichida. In acest moment, caramelul se va intari. Nu va speriati, isi revine. Se pune vasul inapoi pe foc mic si se fierbe sosul, amestecand in continuu timp de aproximativ 10 minute sau chiar 15 minute, daca vreti un caramel mai gros. Daca va place caramelul sarat, puteti adauga si cateva cristale de sare. 

Crema de ciocolata:

-200 g ciocolata neagra
-200 ml frisca vegetala

Pentru crema ganache, se pune ciocolata rupta in bucati impreuna cu frisca lichida intr-un vas, pe baie de aburi. Se amesteca pana se topeste ciocolata si rezulta o crema fina .Crema se toarna peste caramel si se pune tarta in frigider.

Este foarte buna la gust, doar ca eu prefer frisca naturala si untul . Dar daca obisnuiti sa tineti post, cu aceasta tarta va veti putea rasfata si in acele perioade ale anului.











Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cremvursti vegani fara gluten

      In week-end am pregatit cei mai buni cremvursti vegani , pentru Alex. Este a doua reteta de cremvursti pe care o incerc dar cred ca ma opresc aici. Acesti cremvursti au iesit aproape perfecti, atat gustul cat si textura fiind foarte apropiata de cea a cremvurstilor din carne.Reteta e una extrem de simpla, mai mult dureaza impachetatul lor in folie, dar si acest procedeu merge destul de repede. Mie mi-au iesit 10 bucati de aproximativ 12-13 cm.  Ingrediente: -300 g tofu(eu am folosit doua bucati de tofu de la Lidl) -1 felie sfecla cruda -3 linguri faina de naut -2 linguri amidon -1 lingurita sare -1 lingurita boia dulce -1 lingurita piper -1/2 lingurita turmeric -1 lingurita pudra de usturoi -5 linguri sos de soia -2 linguri fulgi de drojdie inactiva Se pun toate ingredientele in vasul robotului. (Sfecla e bine sa o dati pe razatoare inainte, pentru a se face pasta.) Compozitia rezultata se imparte in 10 bucati cat de cat egale si se modeleaza cremvurstii, care...

Parizer vegan din caju

  Azi va aduc reteta celui mai bun parizer vegan din cate am incercat pana acum. Acesta e facut din nuci caju . Am mai facut parizer vegan din Parizer vegan din faina de naut ,  sau Parizer vegan din linte rosie . Ambele variante sunt bune, dar aceasta din caju e cea mai buna reteta vegana de parizer. Am vazut pe net reteta de parizer din migdale, am si cumparat migdale, doar ca ideea de a decoji fiecare migdala m-a facut sa tot aman pregatirea acelui parizer. Dar noroc ca am vazut pe instagram reteta parizerului din caju, postata de Yoyorelala si rapid am incercat-o si eu. E super bun, asa ca se va repeta saptamanal, cred.  Ingrediente: -1 cana caju (o cana de ceai obisnuita) -3 linguri ulei de masline -1 lingura suc de lamaie -5 linguri fulgi de drojdie inactiva -1 ceapa mica -1 lingurita boia afumata sau boia dulce -1 lingurita pudra de usturoi -1 lingurita condimente pentru carnati -1 lingurita sare -1 crenguta cimbru proaspat sau o jumatate lingurita cimbru u...

Salam vegan

  Ei bine, dupa ce am facut pana acum trei feluri de parizer vegan, carnati vegani, a venit si timpul salamului vegan. Si pot sa spun cu mana pe inima ca e mult mai bun decat mi-as fi putut imagina. Nu pot afirma cu certitudine ca e cel mai sanatos salam, deoarece contine gluten. Dar noi nu ne stim cu intoleranta la gluten, asadar, putem manca linistiti acest salam. In retetele vegane, glutenul se foloseste destul de mult in preparate care inlocuiesc carnea. De asemenea, pentru ca aceste preparate sa fie si gustoase, se folosesc multe condimente.  Pana acum, "mezelul"preferat al lui Alex, era parizerul din caju. Dar dupa ce am facut acest salam, a zis ca e mai bun decat parizerul.  Ideea e sa stea la frigider sa se raceasca bine de tot. Dupa racire se va intari si va avea textura unui salam uscat, se poate felia subtire si merge perfect in sandvisuri.  Ingrediente: -140 g gluten - 50 g făină de naut - 180 ml supă de legume sau apa - 2 linguri ulei - 1 lingura pastă d...