Aceasta tarta spectaculoasa e de fapt una de post, vegana adica, fix pe gustul lui Alex care de cateva luni nu mai consuma produse de origine animala. Prin urmare, a trebuit sa ma adaptez, chiar daca nu imi face placere sa inlocuiesc untul cu margarina sau uleiul de cocos si frisca naturala cu una vegetala.
Dar...asta e, daca Alex e multumit, eu ce pot sa spun? Sper doar sa revina la sentimente mai bune, macar fata de oua si lactate, daca nu si fata de carne.
Ingrediente crusta:
-200 g faina
-80 g margarina
-20 g ulei de cocos
-1 lingura zahar pudra
-1-2 linguri apa rece
Intr-un vas se pune faina si zaharul pudra si se amesteca. Se adauga margarina rece si uleiul de cocos, si cu varfurile degetelor se amesteca pana cand capata un aspect de firimituri. Se adauga o lingura apa rece si se framanta doar atat cat sa se lege aluatul (daca e nevoie adaugati inca o lingura de apa rece) . Aluatul nu trebuie framantat prea mult, pentru a nu deveni elastic. Se inveleste apoi in folie alimentara si se pune in frigider pentru o ora.
Dupa o ora de stat
in frigider, aluatul se scoate, se intinde intr-o foaie rotunda si se
pune intr-o forma/tava de tarta. Peste aluat se pune hartie de copt, pe care se pun boabe de fasole sau naut, care vor impiedica umflarea crustei in timpul coacerii. Se coace crusta 20-25 minute la 170C, pana capata o culoare aurie. Se lasa
sa se raceasca, apoi se pune caramelul si deasupra, crema de ciocolata.
Se pudreaza cu cacao si se pune in frigider pana se intareste crema.
Ingrediente caramel:
-200 g zahar
-2 linguri apa
-1 lingurita ulei de cocos
-200 ml frisca vegetala
Intr-o cratita cu maner mai lung se pune apa si zaharul si se topeste pana se caramelizeaza. Trebuie sa capete culoarea chihlimbarului. Atentie, sa nu se arda prea tare pentru ca devine amarui. Dupa ce tot zaharul s-a caramelizat, se ia cratita de pe foc, se adauga uleiul de cocos si frisca lichida. In acest moment, caramelul se va intari. Nu va speriati, isi revine. Se pune vasul inapoi pe foc mic si se fierbe sosul, amestecand in continuu timp de aproximativ 10 minute sau chiar 15 minute, daca vreti un caramel mai gros. Daca va place caramelul sarat, puteti adauga si cateva cristale de sare.
Crema de ciocolata:
Este foarte buna la gust, doar ca eu prefer frisca naturala si untul . Dar daca obisnuiti sa tineti post, cu aceasta tarta va veti putea rasfata si in acele perioade ale anului.
Comentarii
Trimiteți un comentariu