Treceți la conținutul principal

Prajitura vegana cu ciocolata si fistic

 


Aceasta prajitura am facut-o pe repede inainte, din dorinta de a-i satisface pofta de dulce lui Alex. Este o prajitura vegana, dar e atat de buna incat nimeni nu ar spune ca e o banala prajitura de post.

Ingrediente (tava 25/25)

-1 conserva lapte de cocos (Auchan)

-50 g ulei de cocos

-230 g faina

-5 g praf de copt (o jumatate de pliculet)

-100 ml aquafaba

-150 g zahar

-coaja rasa de la o lamaie (am pus o lingurita de coaja din borcan)

-pasta de vanilie

 

Intr-un bol, punem continutul conservei de lapte de cocos, din care pastram 2-3 linguri. (Inainte de a folosi laptele de cocos, e bine sa amestecam cu o lingura, pentru ca "laptele" cu grasime se ridica la suprafata si dedesubt ramane doar apa de cocos.) Peste laptele de cocos se pune uleiul de cocos, care trebuie incalzit putin la microunde, zaharul, coaja de lamaie si pasta de vanilie. Se amesteca, apoi se adauga faina amestecata cu praful de copt.

Aquafaba (am avut aproximativ 100 ml, ca am mai pus si la hummus) se bate cu mixerul pana cand va arata ca o bezea. Pont: daca aquafaba e tinuta in frigider, spuma va fi mai ferma,

Spuma, care arata ca bezeaua din albusuri, se adauga la compozitia de mai sus si se incorporeaza cu miscari usoare. 

Aceasta compozitie se toarna in tava tapetata cu hartie de copt si se coace prajitura in cuptorul preincalzit la 170C, timp de 30 minute. Se lasa prajitura sa se raceasca, apoi de glazureaza cu ciocolata si se decoreaza cu fistic macinat. Daca nu aveti fistic, puteti folosi nuci, migdale, alune, fulgi de cocos.  


Glazura:

-100 g ciocolata neagra (75% cacao)

-2 linguri lapte de cocos (din conserva)

-fistic crud, macinat

Ciocolata se topeste pe baie de aburi sau la microunde, se adauga 2-3 linguri lapte de cocos, pana cand va rezulta o glazura suficient de fluida, cu care vom glazura prajitura. 

E o prajitura simpla, rapida si buna.














Comentarii

Postări populare de pe acest blog

"Foie gras" vegan

  Ei bine, nu mi-am imaginat vreodata ca poate exista asa ceva. Si nici ca intr-o zi voi gati asa ceva. Dar, din dorinta de a pregati mereu cate ceva bun, gustos si sanatos pentru Alex, am salvat aceasta reteta de pe Instagram. Si am pregatit-o. Surprinzator de rapid si usor. Asa ca am repetat-o dupa cateva zile, pentru a putea face niste poze decente. Vreau sa va spun ca acest pate e senzational. Gustul e atat de bun, incat cu siguranta va fi una din retetele vegane preferate, odata ce il gustati.  Ingrediente: -500 g ciuperci champignon brune -200 g caju hidratat peste noapte -220 g ulei de cocos -2 linguri sos de soia -2 linguri fulgi de drojdie inactiva -2 lingurite rase pasta de tomate -2 linguri coniac -1/2 lingurita sare -1/2 lingurita piper proaspat macinat -1/2 lingurita condiment pentru turta dulce Mod de preparare: Mai intai se pune caju crud la hidratat in apa rece. Preferabil peste noapte. Daca ati uitat, il puteti pune in apa fierbinte, pentru minim 2 ore. Ciuper...

Parizer vegan din linte rosie

      Aceasta este o varianta 100% sanatoasa a parizerului, desi gustul e destul de departe de cel cu care eram obisnuiti noi. Dar important e ca e gustos, sanatos si arata aproape ca un parizer adevarat.  Am mai facut Parizer vegan din faina de naut , dar Alex zice ca acesta din linte e mai bun.  De asemenea, am facut un parizer din ciuperci si nuci (nu il am pe blog), dar nu a fost foarte incantat de acesta. Nu ma opresc aici, pentru ca pentru mine a devenit o provocare gatitul acesta vegan si ma straduiesc sa-i pregatesc retete cat mai variate si mai gustoase. Aseasta reteta de parizer am vazut-o pe instagram, postata de Yoyorelala.     Ingrediente: -1 cana linte rosie -1 + 1/2 cana apa fierbinte -1/2 ceapa -1 lingurita praf de usturoi -1 lingurita cimbru -1 lingurita boia afumata -1 lingurita amestec condimente pentru carnati -2 linguri ulei de masline  -4-5 linguri fulgi drojdie inactiva -1 lingura suc de lamaie + -1 + 1/2 cana apa  Inai...

Cremvursti vegani fara gluten

      In week-end am pregatit cei mai buni cremvursti vegani , pentru Alex. Este a doua reteta de cremvursti pe care o incerc dar cred ca ma opresc aici. Acesti cremvursti au iesit aproape perfecti, atat gustul cat si textura fiind foarte apropiata de cea a cremvurstilor din carne.Reteta e una extrem de simpla, mai mult dureaza impachetatul lor in folie, dar si acest procedeu merge destul de repede. Mie mi-au iesit 10 bucati de aproximativ 12-13 cm.  Ingrediente: -300 g tofu(eu am folosit doua bucati de tofu de la Lidl) -1 felie sfecla cruda -3 linguri faina de naut -2 linguri amidon -1 lingurita sare -1 lingurita boia dulce -1 lingurita piper -1/2 lingurita turmeric -1 lingurita pudra de usturoi -5 linguri sos de soia -2 linguri fulgi de drojdie inactiva Se pun toate ingredientele in vasul robotului. (Sfecla e bine sa o dati pe razatoare inainte, pentru a se face pasta.) Compozitia rezultata se imparte in 10 bucati cat de cat egale si se modeleaza cremvurstii, care...