Treceți la conținutul principal

Budinca de gris cu lapte de cocos si zahar caramelizat


 


 Va place crema de zahar ars? Mie imi place foarte foarte mult. 

Aceasta nu e o crema de zahar ars in adevaratul sens al cuvantului, dar gustul seamana foarte tare cu cel al cremei de zahar ars. In plus e vegana si poate fi consumata cu mare pofta si de cei care tin post sau care au intoleranta la lactoza sau la oua. Pe mine m-a cucerit. 

Ingrediente:

-120 g zahar pentru caramelizat

-1 lingura apa

+

-1 l lapte vegetal (eu il folosesc pe cel din imagine pentru deserturi)

-110 g gris 

-100 g zahar

-1/2 fiola esenta de vanilie

Mai intai se caramelizeaza zaharul si se repartizeaza in forme de ceramica termorezistenta. Eu am 5 astfel de forme, doua mai mari si 3 mai mici. Se tapeteaza formele cu zaharul caramelizat si se lasa deoparte pana cand ne ocupam de budinca.

Punem laptele vegetal la fiert. Eu cumpar de la Lidl acest lapte din cocos si orez, care nici nu e scump si e si foarte bun pentru deserturi.

Cand laptele s-a infierbantat, se adauga grisul, zaharul, vanilia si se fierbe budinca de gris la foc mic, amestecand cu un tel in continuu, avand grija sa nu se prinda. Budinca nu va fi foarte groasa, va avea aproximativ consistenta unei smantani mai groase. 

Se repartizeaza budinca in vasele tapetate cu zahar caramelizat si se pun vasele in cuptorul preincalzit la 170C timp de 30 minute. 

Dupa acest timp, se lasa budinca sa se raceasca, apoi se pune in frigider minim 3 ore. 

Cu un cutit cu lama subtire, se desprinde budinca pe margini, apoi se rastoarna pe o farfurie. E fina, cremoasa, delicioasa asa rece.








 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Salam vegan

  Ei bine, dupa ce am facut pana acum trei feluri de parizer vegan, carnati vegani, a venit si timpul salamului vegan. Si pot sa spun cu mana pe inima ca e mult mai bun decat mi-as fi putut imagina. Nu pot afirma cu certitudine ca e cel mai sanatos salam, deoarece contine gluten. Dar noi nu ne stim cu intoleranta la gluten, asadar, putem manca linistiti acest salam. In retetele vegane, glutenul se foloseste destul de mult in preparate care inlocuiesc carnea. De asemenea, pentru ca aceste preparate sa fie si gustoase, se folosesc multe condimente.  Pana acum, "mezelul"preferat al lui Alex, era parizerul din caju. Dar dupa ce am facut acest salam, a zis ca e mai bun decat parizerul.  Ideea e sa stea la frigider sa se raceasca bine de tot. Dupa racire se va intari si va avea textura unui salam uscat, se poate felia subtire si merge perfect in sandvisuri.  Ingrediente: -140 g gluten - 50 g făină de naut - 180 ml supă de legume sau apa - 2 linguri ulei - 1 lingura pastă de roșii -

Pulpe false (vegane)

  Pentru vegani, aceasta reteta este una de top. Una ce trebuie incercata. Cu siguranta vor fi impresionati de ea. Eu nu sunt vegana, dar as da oricand pulpele de pui adevarate pentru acestea false.  Sursa de inspiratie este, ca de obicei, Bianca Zapatka . Sigur ca pozele ei sunt fantastice si pulpele false pregatite de ea, arata intr-un mare fel. Eu cu siguranta am sa le repet imediat ce gasesc ingredientele necesare. Deocamdata postez reteta pentru a-mi fi mie mai usor sa o gasesc si sa nu mai fiu nevoita sa pierd timp traducand.  In esenta, e nevoie de conserva de jackfruit, ciuperci pleurotus si foi de orez. Si evident multe condimente, sos de soia, sos de rosii, etc.  Pana acum n-am vazut/cumparat conserva de jackfruits. Asa conservate, arata ca niste bucati de ton din conserva. Si textura seamana insa gustul e unul neutru. In cazul in care nu gasiti, se pot omite din reteta sau inlocui cu ciuperci pleurotus.  Ea a folosit, pentru un aspect cat mai frumos si apropiat de cel al pul

Parizer vegan din linte rosie

      Aceasta este o varianta 100% sanatoasa a parizerului, desi gustul e destul de departe de cel cu care eram obisnuiti noi. Dar important e ca e gustos, sanatos si arata aproape ca un parizer adevarat.  Am mai facut Parizer vegan din faina de naut , dar Alex zice ca acesta din linte e mai bun.  De asemenea, am facut un parizer din ciuperci si nuci (nu il am pe blog), dar nu a fost foarte incantat de acesta. Nu ma opresc aici, pentru ca pentru mine a devenit o provocare gatitul acesta vegan si ma straduiesc sa-i pregatesc retete cat mai variate si mai gustoase. Aseasta reteta de parizer am vazut-o pe instagram, postata de Yoyorelala.     Ingrediente: -1 cana linte rosie -1 + 1/2 cana apa fierbinte -1/2 ceapa -1 lingurita praf de usturoi -1 lingurita cimbru -1 lingurita boia afumata -1 lingurita amestec condimente pentru carnati -2 linguri ulei de masline  -4-5 linguri fulgi drojdie inactiva -1 lingura suc de lamaie + -1 + 1/2 cana apa  Inainte de a ne apuca de reteta propriuzisa, e b