Treceți la conținutul principal

Branza vegana din arahide

 

In acest week-end am incercat o noua reteta de branza vegana. Sursa mea de inspiratie, Recetas de Gri

De aceasta data, am incercat sa fac o branza din arahide crude, doar ca eu nu am adaugat patrunjel verde ci uscat, pentru ca Alex a zis ca s-ar simti prea tare patrunjelul verde si nu crede ca i-ar placea. Nu am adaugat nici boia de ardei , am preferat sa la branza mai alba, nu atat de colorata cum e cea facuta de Gri. 

Partea buna e ca aceste tipuri de branzeturi vegane, pe langa faptul ca sunt gustoase, se fac foarte usor si rapid. Trebuie doar sa punem seara la hidratat semintele/nucile caju/arahidele. 

Am incercat pana acum sase tipuri de branzaturi vegane, pe blog am postat doar patru feluri pana acum, dar revin si cu celelalte variante. Pana acum toate mi-au placut, dar preferata mea e crema de branza din Floarea soarelui

Desi am hidratat foarte bine arahidele, cred ca n-am mixat suficient amestecul, pentru ca branza nu a iesit foarte foarte fina. Dar oricum e foarte buna si cu siguranta o voi repeta, ba chiar ma gandesc sa adaug si amestecul provencal despre care se vorbeste in reteta originala. 

Ingrediente:

-1 cana arahide crude hidratate minim 8 ore

-2 cani apa

-1-2 lingurita sare

-3 linguri amidon de manioc/tapioca (daca nu aveti, inlocuiti cu amidon de porumb)

-1 lingura amidon de porumb

-2 linguri ulei de masline

-1 lingurita pudra de usturoi

-piper negru macinat

-putin turmeric


Arahidele se pun seara in apa rece la hidratat si se lasa peste noapte. Au nevoie de 8 ore de hidratare. 

In general orice seminte sau oleaginoase folosim la retetele vegane, e bine sa le lasam la hidratat peste noapte. 

A doua zi se scurge apa de pe arahide si se spala bine arahidele sub jet de apa, intr-o strecuratoare. 

Apoi, arahidele se pun in vasul blenderului impreuna cu o cana apa si se mixeaza bine. Se adauga apoi sarea, amidonurile, condimentele si uleiul de masline si inca o cana de apa si se blendeaza inca 2 minute. Compozitia rezultata se toarna intr-un vas si se adauga si patrunjelul uscat. Se fierbe la foc mic, amestecand in continuu, timp de 8-10 minute, pana se va ingrosa. Daca doriti, puteti adauga si alte ierburi aromate sau condimente dupa gust. Eu asa voi face. Se pune branza obtinuta in vase de ceramica unse cu ulei de masline iar dupa racire, se pastreaza in frigider pana la 5-7 zile. Trebuie acoperite cu folie alimentara, altfel se vor usca deasupra si vor face o pojghita. Acest lucru e valabil in cazul tuturor tipurilor de branzeturi.

Acest tip de branza vegana se poate folosi la pizza, sandvisuri, lasagna, tarte, etc. Se va topi frumos si e si gustoasa.













Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Salam vegan

  Ei bine, dupa ce am facut pana acum trei feluri de parizer vegan, carnati vegani, a venit si timpul salamului vegan. Si pot sa spun cu mana pe inima ca e mult mai bun decat mi-as fi putut imagina. Nu pot afirma cu certitudine ca e cel mai sanatos salam, deoarece contine gluten. Dar noi nu ne stim cu intoleranta la gluten, asadar, putem manca linistiti acest salam. In retetele vegane, glutenul se foloseste destul de mult in preparate care inlocuiesc carnea. De asemenea, pentru ca aceste preparate sa fie si gustoase, se folosesc multe condimente.  Pana acum, "mezelul"preferat al lui Alex, era parizerul din caju. Dar dupa ce am facut acest salam, a zis ca e mai bun decat parizerul.  Ideea e sa stea la frigider sa se raceasca bine de tot. Dupa racire se va intari si va avea textura unui salam uscat, se poate felia subtire si merge perfect in sandvisuri.  Ingrediente: -140 g gluten - 50 g făină de naut - 180 ml supă de legume sau apa - 2 linguri ulei - 1 lingura pastă de roșii -

Pulpe false (vegane)

  Pentru vegani, aceasta reteta este una de top. Una ce trebuie incercata. Cu siguranta vor fi impresionati de ea. Eu nu sunt vegana, dar as da oricand pulpele de pui adevarate pentru acestea false.  Sursa de inspiratie este, ca de obicei, Bianca Zapatka . Sigur ca pozele ei sunt fantastice si pulpele false pregatite de ea, arata intr-un mare fel. Eu cu siguranta am sa le repet imediat ce gasesc ingredientele necesare. Deocamdata postez reteta pentru a-mi fi mie mai usor sa o gasesc si sa nu mai fiu nevoita sa pierd timp traducand.  In esenta, e nevoie de conserva de jackfruit, ciuperci pleurotus si foi de orez. Si evident multe condimente, sos de soia, sos de rosii, etc.  Pana acum n-am vazut/cumparat conserva de jackfruits. Asa conservate, arata ca niste bucati de ton din conserva. Si textura seamana insa gustul e unul neutru. In cazul in care nu gasiti, se pot omite din reteta sau inlocui cu ciuperci pleurotus.  Ea a folosit, pentru un aspect cat mai frumos si apropiat de cel al pul

Parizer vegan din linte rosie

      Aceasta este o varianta 100% sanatoasa a parizerului, desi gustul e destul de departe de cel cu care eram obisnuiti noi. Dar important e ca e gustos, sanatos si arata aproape ca un parizer adevarat.  Am mai facut Parizer vegan din faina de naut , dar Alex zice ca acesta din linte e mai bun.  De asemenea, am facut un parizer din ciuperci si nuci (nu il am pe blog), dar nu a fost foarte incantat de acesta. Nu ma opresc aici, pentru ca pentru mine a devenit o provocare gatitul acesta vegan si ma straduiesc sa-i pregatesc retete cat mai variate si mai gustoase. Aseasta reteta de parizer am vazut-o pe instagram, postata de Yoyorelala.     Ingrediente: -1 cana linte rosie -1 + 1/2 cana apa fierbinte -1/2 ceapa -1 lingurita praf de usturoi -1 lingurita cimbru -1 lingurita boia afumata -1 lingurita amestec condimente pentru carnati -2 linguri ulei de masline  -4-5 linguri fulgi drojdie inactiva -1 lingura suc de lamaie + -1 + 1/2 cana apa  Inainte de a ne apuca de reteta propriuzisa, e b