Treceți la conținutul principal

Salam vegan

 

Ei bine, dupa ce am facut pana acum trei feluri de parizer vegan, carnati vegani, a venit si timpul salamului vegan. Si pot sa spun cu mana pe inima ca e mult mai bun decat mi-as fi putut imagina.

Nu pot afirma cu certitudine ca e cel mai sanatos salam, deoarece contine gluten. Dar noi nu ne stim cu intoleranta la gluten, asadar, putem manca linistiti acest salam. In retetele vegane, glutenul se foloseste destul de mult in preparate care inlocuiesc carnea.

De asemenea, pentru ca aceste preparate sa fie si gustoase, se folosesc multe condimente. 

Pana acum, "mezelul"preferat al lui Alex, era parizerul din caju. Dar dupa ce am facut acest salam, a zis ca e mai bun decat parizerul. 

Ideea e sa stea la frigider sa se raceasca bine de tot. Dupa racire se va intari si va avea textura unui salam uscat, se poate felia subtire si merge perfect in sandvisuri. 

Ingrediente:

-140 g gluten
- 50 g făină de naut
- 180 ml supă de legume sau apa
- 2 linguri ulei
- 1 lingura pastă de roșii
- 1 lingură sos de soia
- 1/2 linguriță sare, 
- 1/2 lingurita piper
- 1 linguriță boia dulce 
- 1 lingurita boia afumata
- 1 linguriță pudra de usturoi
- 1 linguriță condiment pentru cârnați
- 1 linguriță zahăr
 
Toate ingredientele se amestecă până când formam un aluat destul de moale. Aluatul obtinut se împarte în două părți egale. Fiecare parte din acest aluat se rulează formând un sul. Se învelește in hârtie de copt ( vezi imaginile). Se fierbe timp de 40 de minute la aburi. Eu am o oală minune, Tefal one pot și în acea oală am fiert la aburi, pe functia "Steam", dar se poate și într-o oală obișnuită, cu condiția să aveți dispozitiv pentru fiert la aburi. Asta e tot. După ce se răcește, se poate felia și folosi in sandvișuri în perioada de post sau in cazul în care ați adoptat o dietă vegană. Sper ca pozele sunt suficient de convingatoare incat sa va faca sa incercati aceasta reteta.













Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Pulpe false (vegane)

  Pentru vegani, aceasta reteta este una de top. Una ce trebuie incercata. Cu siguranta vor fi impresionati de ea. Eu nu sunt vegana, dar as da oricand pulpele de pui adevarate pentru acestea false.  Sursa de inspiratie este, ca de obicei, Bianca Zapatka . Sigur ca pozele ei sunt fantastice si pulpele false pregatite de ea, arata intr-un mare fel. Eu cu siguranta am sa le repet imediat ce gasesc ingredientele necesare. Deocamdata postez reteta pentru a-mi fi mie mai usor sa o gasesc si sa nu mai fiu nevoita sa pierd timp traducand.  In esenta, e nevoie de conserva de jackfruit, ciuperci pleurotus si foi de orez. Si evident multe condimente, sos de soia, sos de rosii, etc.  Pana acum n-am vazut/cumparat conserva de jackfruits. Asa conservate, arata ca niste bucati de ton din conserva. Si textura seamana insa gustul e unul neutru. In cazul in care nu gasiti, se pot omite din reteta sau inlocui cu ciuperci pleurotus.  Ea a folosit, pentru un aspect cat mai frumos si apropiat de cel al pul

Parizer vegan din linte rosie

      Aceasta este o varianta 100% sanatoasa a parizerului, desi gustul e destul de departe de cel cu care eram obisnuiti noi. Dar important e ca e gustos, sanatos si arata aproape ca un parizer adevarat.  Am mai facut Parizer vegan din faina de naut , dar Alex zice ca acesta din linte e mai bun.  De asemenea, am facut un parizer din ciuperci si nuci (nu il am pe blog), dar nu a fost foarte incantat de acesta. Nu ma opresc aici, pentru ca pentru mine a devenit o provocare gatitul acesta vegan si ma straduiesc sa-i pregatesc retete cat mai variate si mai gustoase. Aseasta reteta de parizer am vazut-o pe instagram, postata de Yoyorelala.     Ingrediente: -1 cana linte rosie -1 + 1/2 cana apa fierbinte -1/2 ceapa -1 lingurita praf de usturoi -1 lingurita cimbru -1 lingurita boia afumata -1 lingurita amestec condimente pentru carnati -2 linguri ulei de masline  -4-5 linguri fulgi drojdie inactiva -1 lingura suc de lamaie + -1 + 1/2 cana apa  Inainte de a ne apuca de reteta propriuzisa, e b