Treceți la conținutul principal

Savarine vegane cu ciocolata

 


Savarine cu ciocolata am tot vazut pe facebook si desi m-au tentat la prima vedere, am tot amanat sa le fac. Ei bine, pentru veganul meu, am pregatit savarine cu ciocolata, varianta adaptata pentru vegani. Urmeaza si varianta de dulce, pentru ca au fost foarte bune.

Ingrediente: (pentru 12 bucati)

-300 g faina

-2 linguri cu varf cacao

-250 ml lapte de cocos (sau orice alt lapte vegetal)

-1 lingura zahar

-30 ml ulei de floarea soarelui

-putina sare

-1 plic drojdie uscata

Aluatul pentru savarine se face foarte usor. Se incalzeste putin laptele, se adauga zaharul si drojdia, se amesteca si se lasa sa se umfle cam 10-15 minute. 

Apoi se toarna maiaua peste faina amestecata cu pudra de cacao, se adauga uleiul si se amesteca cu o lingura pana se omogenizeaza. Se lasa aluatul sa creasca o ora, dupa care cu o lingura se repartizea in forme de savarina unse cu unt si tapetate cu faina.

Eu am ales forma de silicon, pentru mini gugulufuri. Chiar daca savarinele nu arata precum cele clasice, mie imi place aceasta forma, in primul rand pentru ca nu trebuie unsa si prajiturile se scot usor, fara sa se lipeasca.

Dupa ce repartizam aluatul in forme, mai lasam sa creasca 20 minute, apoi le coacem in cuptorul preincalzit la 170 g pentru 40 minute. 


Sirop:

-400 ml apa

-200 g zahar

-1 fiola esenta de rom


Se fierbe apa cu zaharul pana cand se topeste zaharul. Se adauga esenta de rom si dupa ce siropul se raceste , se scufunda fiecare savarina in sirop. Eu iau fiecare savarina si o scufund de doua-trei ori in sirop, sa fie bine imbibata cu sirop. Apoi, cu o lingura repartizez siropul ramas in orificiile savarinelor. Pana la urma acesta e farmecul savarinelor, sa fie bine insiropate.

Decor de ciocolata:

-100 g ciocolata neagra de post

-1 lingura cu varf crema de cocos  

Am topit ciocolata pe baie de aburi, impreuna cu crema de cocos si am uns marginile cojilor de savarine .Am pastrat cam doua linguri de ciocolata topita pe care am pus-o intr-o punga careia i-am taiat varful si am spritat peste savarinele decorate cu frisca.

Decor frisca:

-150 g frisca lichida indulcita Meggle

150 g crema de cocos din conserva

-1/2 fiola esenta de vanilie

Acesta e laptele de cocos pe care il folosesc pentru prepararea cremelor vegane. La o crema ganache, merge perfect. Daca vreau sa obtin o frisca pentru decorat, o combin cu o frisca vegetala (1/2 frisca, 1/2 lapte de cocos). Nu am incercat sa bat doar laptele de cocos. Dar timpul nu e pierdut. Pentru ca Alex nu vrea sa revina la sentimente mai bune fata de produsele de origine animala. Desi, savarinele cu frisca naturala sunt mult mai bune. 


 Asadar, am cantarit 150 g lapte de cocos (doar partea de deasupra, nu si apa) si 150 g frisca Meggle. Am adaugat 1/2 fiola esenta de vanilie si am mixat pana a rezultat o spuma ferma, cu care am decorat savarinele. Apoi am pus frisca intr-un posh cu varf stelat si am decorat savarinele.

 












Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cremvursti vegani fara gluten

      In week-end am pregatit cei mai buni cremvursti vegani , pentru Alex. Este a doua reteta de cremvursti pe care o incerc dar cred ca ma opresc aici. Acesti cremvursti au iesit aproape perfecti, atat gustul cat si textura fiind foarte apropiata de cea a cremvurstilor din carne.Reteta e una extrem de simpla, mai mult dureaza impachetatul lor in folie, dar si acest procedeu merge destul de repede. Mie mi-au iesit 10 bucati de aproximativ 12-13 cm.  Ingrediente: -300 g tofu(eu am folosit doua bucati de tofu de la Lidl) -1 felie sfecla cruda -3 linguri faina de naut -2 linguri amidon -1 lingurita sare -1 lingurita boia dulce -1 lingurita piper -1/2 lingurita turmeric -1 lingurita pudra de usturoi -5 linguri sos de soia -2 linguri fulgi de drojdie inactiva Se pun toate ingredientele in vasul robotului. (Sfecla e bine sa o dati pe razatoare inainte, pentru a se face pasta.) Compozitia rezultata se imparte in 10 bucati cat de cat egale si se modeleaza cremvurstii, care...

Parizer vegan din caju

  Azi va aduc reteta celui mai bun parizer vegan din cate am incercat pana acum. Acesta e facut din nuci caju . Am mai facut parizer vegan din Parizer vegan din faina de naut ,  sau Parizer vegan din linte rosie . Ambele variante sunt bune, dar aceasta din caju e cea mai buna reteta vegana de parizer. Am vazut pe net reteta de parizer din migdale, am si cumparat migdale, doar ca ideea de a decoji fiecare migdala m-a facut sa tot aman pregatirea acelui parizer. Dar noroc ca am vazut pe instagram reteta parizerului din caju, postata de Yoyorelala si rapid am incercat-o si eu. E super bun, asa ca se va repeta saptamanal, cred.  Ingrediente: -1 cana caju (o cana de ceai obisnuita) -3 linguri ulei de masline -1 lingura suc de lamaie -5 linguri fulgi de drojdie inactiva -1 ceapa mica -1 lingurita boia afumata sau boia dulce -1 lingurita pudra de usturoi -1 lingurita condimente pentru carnati -1 lingurita sare -1 crenguta cimbru proaspat sau o jumatate lingurita cimbru u...

Mahalabia vegana

  Mahalabia sau Muhallebi este un desert traditional arabesc, pregatit indeosebi in perioada Ramadanului, foarte popular in tarile din nordul Africii si in Turcia. E o budinca simpla si delicioasa si se prepara in maxim 10 minute, din lapte, amidon, zahar, optional frisca lichida si neaparat aromata cu apa de trandafiri. Deasupra se presara fistic tocat , petale de trandafiri (eu nu am avut), migdale, nuci. Cand am facut acest desert pentru prima data, ( Reteta se gaseste aici ), lui Alex i-a placut foarte tare. Astfel ca a fost printre primele deserturi pe care i le-am pregatit in varianta vegana, atunci cand el a decis sa adopte acest stil de viata. Fiind un desert extrem de rapid, gata in 10 minute, il pregatesc poate nu chiar saptamanal, dar cel putin o data la doua saptamani, spre incantarea lui. Ieri am avut timp si de pozat.  Ingrediente: -500 ml lapte vegetal (cocos, ovaz, orez, migdale) -100 ml frisca lichida vegetala -3 linguri amidon de porumb -4 linguri zahar -1...