Treceți la conținutul principal

Postări

Curry de naut

  Curry de naut sau Chana Masala e o reteta traditionala indiana. Chana inseamna naut si este baza acestei retete. Mie imi place foarte tare nautul si retetele pe baza de naut, astfel ca il folosesc destul de des. Explozia de arome din aceasta reteta o sa va cucereasca garantat.  In plus, aceasta e mancarea favorita a doctorasului meu. Astfel ca ii pregatesc fie doar cu naut, fie in combinatii de naut si cartof dulce sau naut si tofu.  Ingrediente: -300 g naut uscat (sau 2 conserve de naut) -1 conserva de rosii -1 cutie lapte de cocos -1 bucata ghimbir (cam o lingura ghimbir ras) -1 ceapa -3 catei de usturoi -1 lingurita garam masala -1 lingurita chimion  -1/2 lingurita pudra de curcuma -sare dupa gust -1 lingurita pudra de chili -1 lingura ulei -patrunjel verde sau coriandru Pentru aceasta reteta am folosit naut uscat pe care l-am pus seara la hidratat in apa rece si l-am lasat peste noapte sa se umfle. Apoi , dimineata am schimbat apa si am pus nautul la fiert in oala Tefal on

Chiftele din linte rosie

  Aceste chiftele din linte rosie le-am vazut pe Facebook, postate de Chef Nicolae Tomescu si am stiut din prima clipa ca vor fi pe placul meu. Asta pentru ca aduce oarecum cu falafelul, dar si pentru ca eu prefer intotdeauna chiftelutele vegetariene in locul celor din carne. Ei bine, cum spuneam intr-o alta postare, Alex a decis sa fie vegetarian. O idee buna, zic eu si ar merita sa adoptam cu totii o dieta fara carne, cel putin. (Nu ma vad renuntand in totalitate la oua, lapte, branzeturi, mai ales pentru ca fac tot timpul prajituri.) Sambata am facut aceste chiftelute absolut delicioase, dar am facut doar o jumatate de portie. Sunt absolut delicioase calde, proaspete si sunt la fel de bune si a doua zi. Ma gandesc ca ar merge si cu un sos de rosii, niste chiftelute marinate vegetariene. Cu siguranta am sa incerc si acea varianta. Ingrediente: -250 g linte rosie -1 morcov - ceapa  -2 linguri ulei -2 catei de usturoi -30 g susan -40 g faina -sare -piper -patrunjel verde (

Pilaf de bulgur

  Pilaful de bulgur este o mancare turceasca simpla, dar foarte buna si aromata. Turcii gatesc foarte multe feluri de pilaf, in general cu orez, dar trebuie sa recunosc ca acest pilaf de bulgur e mai bun decat orice pilaf de orez. Sau cel putin, mie imi place mult mai mult. E drept ca orezul e unul din alimentele fara de care as putea trai linistita, fara sa-i simt lipsa. 😇  Pentru acest pilaf de bulgur, m-am inspirat de la  Laura Laurentiu , doar ca am eliminat untul din reteta, la cererea lui Alex.  Ingrediente: -250 g bulgur (am cumparat de la Lidl) -1 ceapa -1 morcov -1 ardei kapia rosu -3 catei de usturoi -3 rosii din conserva sau o lingura pasta concentrata de rosii -1 lingurita pasta de ardei -1/2 lingurita chimion (are o aroma puternica, asa ca eu zic sa puneti mai putin) -1/2 lingurita fulgi de chili -sare, piper -1 lingura zeama de lamaie -patrunjel verde -ulei de masline -1 cub de unt (optional)  -600 ml supa clara de legume sau apa Intr-o cratita se pune uleiul  sa

Steak din conopida

Cu ceva timp in urma, pregateam "friptura" din ciuperci pleurotus la cuptor. Marturisesc ca mie mi-au placut foarte tare ciupercile pregatite astfel, dar Alex n-a fost foarte incantat de ele, dat fiind faptul ca ciupercile pleurotus au o textura gumata, cauciucata si nu toti le apreciaza.  Dupa ce am vazut pe mai multe siteuri "friptura" de conopida, am zis ca trebuie neaparat incercata. Sigur ca mi-a suras varianta cu  mozarella, dar pentru ca Alex vrea sa manance exclusiv vegan, am renuntat la mozarella si am folosit drojdie inactiva, care are o aroma de branza.  Ingrediente: - 2 conopide indesate -ulei de masline -sare -piper -usturoi -fulgi de chili -fulgi de drojdie inactiva   Conopida se spala si se feliaza . Feliile trebuie sa aiba o grosime de aproximativ 2 cm. Se ung cu ulei de masline, se condimenteaza cu sare, piper, fulgi de chili, usturoi pe ambele parti si se pun intr-o tava pe hartie de copt. Deasupra am presarat fulgi de drojdie inactiva si am copt i

Branza vegana din naut

  Sambata am incercat marea cu degetul 😅, daca pot sa spun asa. Am facut branza vegana din naut.  De cand Alex a devenit vegan, incerc sa pregatesc tot felul de nebunii, tot felul de retete care mai de care mai ciudate, care sa suplineasca alimentele tipice pe care le consuma inainte si pe care noi le consumam in continuare. Pe youtube gasesc toate nebuniile posibile. Reteta de branza am gasit-o pe canalul "Totul de casa".  Branza a iesit  buna la gust, cred ca ceapa si usturoiul au contribuit la acest lucru. Sigur ca nu are gust de branza, doar arata ca o branza. Dar e si asta ceva. 😄.  Seamana oarecum cu tofu. I se mai spune si tofu galben. Pe youtube am vazut si o varianta care contine orez fiert sau cartofi, dar mi se pare ca ne indepartam prea mult de la ideea de "branza", fie ea si vegana. Trebuie sa spun in primul rand ce nu mi-a placut. Nu mi-a placut ca desi am mixat mult compozitia, branza n-a iesit atat de fina pe cat m-am asteptat. Data viitoare voi re

Taquitos cu legume

  De cand Alex a devenit vegan, incerc sa caut variante pentru a-i pregati o mancare delicioasa dr si plina de nutrienti. Cam greu, pentru ca Alex nu mananca nicio supa/ciorba, nu mananca vinete, dovlecei, conopida, o serie de legume din care as putea gati cat de cat gustos si sanatos. Am incercat sa ajung cu el la un compromis si sa incerc sa-l conving sa accepte varianta ovo-lacto vegetariana, ca mi-ar fi si mie mai usor. Dar cum nu doreste sa mai manance produse de origine animala, mi-e mai greu sa gasesc variante.  Bucataria Lidl mi-a fost sursa de inspiratie in acest caz si am reusit sa-l impresionez pe Alex cu o reteta vegana delicioasa.  Ingrediente: -1 ceapa (inclusiv coditele verzi) -1 ardei gras galben -1 ardei capia -1 rosie -1 avocado -1 conserva fasole rosie -1/2 conserva porumb dulce -100 g tofu sau alta branza vegana -1/2 legatura patrunjel verde  -sare -piper -fulgi de chilli -6 bucati lipii pentru tortilla -ulei Mod de preparare: Adauga ulei intr-o tigaie si c