Treceți la conținutul principal

Caramel vegan din lapte de cocos

 

Deserturile cu sos caramel sunt delicioase si ii plac foarte mult lui Alex. Caramel vegan am mai facut cu alte ocazii, cu frisca vegetala Meggle. Dar pentru ca am vrut ceva mai natural, am incercat sa fac un sos caramel cu lapte de cocos. 

Caramelul a iesit exact cum se vede in poza. Seamana foarte bine cu sosul caramel obtinut din frisca naturala. Textura este usor diferita si parca aduce a jeleu . Dupa racire se intareste si pentru a putea fi folosit la decorat deserturi, e suficient sa incalziti la microunde, timp de 30 de secunde. 

Ingrediente:

-200 g zahar

-1 lingura apa

-1 lingura ulei de cocos

-1 conserva lapte de cocos 


Zaharul si apa se pun intr-o cratita, pe foc mic si se lasa pana se caramelizeaza zaharul si capata o culoare de chihlimbar. In momentul in care incepe sa se caramelizeze, amestecati usor cu o lingura.  Atentie sa nu se arda, pentru ca va deveni amar. 

Dupa ce zaharul s-a caramelizat, se adauga uleiul de cocos si laptele din conserva. Se lasa sa fiarba, amestecand din cand in cand pana se topesc toate bucatile de zahar caramelizat si vom obtine o crema fina, fara bucati de zahar. 

Dupa ce se raceste putin, se toarna caramelul intr-un borcan. Dupa racirea completa, se pastreaza in frigider, chiar si 2-3 saptamani. 

Cum spuneam mai sus, va avea consistenta asemanatoare cu a unui jeleu,dar se poate incalzi si se va putea folosi ca orice sos caramel. Are o usoara aroma de cocos.










Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cremvursti vegani fara gluten

      In week-end am pregatit cei mai buni cremvursti vegani , pentru Alex. Este a doua reteta de cremvursti pe care o incerc dar cred ca ma opresc aici. Acesti cremvursti au iesit aproape perfecti, atat gustul cat si textura fiind foarte apropiata de cea a cremvurstilor din carne.Reteta e una extrem de simpla, mai mult dureaza impachetatul lor in folie, dar si acest procedeu merge destul de repede. Mie mi-au iesit 10 bucati de aproximativ 12-13 cm.  Ingrediente: -300 g tofu(eu am folosit doua bucati de tofu de la Lidl) -1 felie sfecla cruda -3 linguri faina de naut -2 linguri amidon -1 lingurita sare -1 lingurita boia dulce -1 lingurita piper -1/2 lingurita turmeric -1 lingurita pudra de usturoi -5 linguri sos de soia -2 linguri fulgi de drojdie inactiva Se pun toate ingredientele in vasul robotului. (Sfecla e bine sa o dati pe razatoare inainte, pentru a se face pasta.) Compozitia rezultata se imparte in 10 bucati cat de cat egale si se modeleaza cremvurstii, care...

Parizer vegan din caju

  Azi va aduc reteta celui mai bun parizer vegan din cate am incercat pana acum. Acesta e facut din nuci caju . Am mai facut parizer vegan din Parizer vegan din faina de naut ,  sau Parizer vegan din linte rosie . Ambele variante sunt bune, dar aceasta din caju e cea mai buna reteta vegana de parizer. Am vazut pe net reteta de parizer din migdale, am si cumparat migdale, doar ca ideea de a decoji fiecare migdala m-a facut sa tot aman pregatirea acelui parizer. Dar noroc ca am vazut pe instagram reteta parizerului din caju, postata de Yoyorelala si rapid am incercat-o si eu. E super bun, asa ca se va repeta saptamanal, cred.  Ingrediente: -1 cana caju (o cana de ceai obisnuita) -3 linguri ulei de masline -1 lingura suc de lamaie -5 linguri fulgi de drojdie inactiva -1 ceapa mica -1 lingurita boia afumata sau boia dulce -1 lingurita pudra de usturoi -1 lingurita condimente pentru carnati -1 lingurita sare -1 crenguta cimbru proaspat sau o jumatate lingurita cimbru u...

Mahalabia vegana

  Mahalabia sau Muhallebi este un desert traditional arabesc, pregatit indeosebi in perioada Ramadanului, foarte popular in tarile din nordul Africii si in Turcia. E o budinca simpla si delicioasa si se prepara in maxim 10 minute, din lapte, amidon, zahar, optional frisca lichida si neaparat aromata cu apa de trandafiri. Deasupra se presara fistic tocat , petale de trandafiri (eu nu am avut), migdale, nuci. Cand am facut acest desert pentru prima data, ( Reteta se gaseste aici ), lui Alex i-a placut foarte tare. Astfel ca a fost printre primele deserturi pe care i le-am pregatit in varianta vegana, atunci cand el a decis sa adopte acest stil de viata. Fiind un desert extrem de rapid, gata in 10 minute, il pregatesc poate nu chiar saptamanal, dar cel putin o data la doua saptamani, spre incantarea lui. Ieri am avut timp si de pozat.  Ingrediente: -500 ml lapte vegetal (cocos, ovaz, orez, migdale) -100 ml frisca lichida vegetala -3 linguri amidon de porumb -4 linguri zahar -1...