Treceți la conținutul principal

Sutlac vegan - budinca turceasca de orez cu lapte

 

In week-end am pregatit o budinca de orez cu lapte, absolut delicioasa si super cremoasa. Trebuie sa recunosc ca nu sunt fan orez cu lapte. De fapt nu prea imi place orezul de nicio culoare. Dar trebuie sa recunosc ca aceasta budinca mi-a placut foarte tare.

Ingrediente:

-150 g orez cu bob rotund

-400 ml apa

-1 l lapte vegetal (am folosit lapte de soya)

-150 g zahar (sau mai mult daca va place mai dulce)

-40 g amidon (eu am folosit o budinca de vanilie, care de fapt e tot amidon, dar are o culoare mai frumoasa si aroma de vanilie)

-1 lingurita esenta de vanilie


Mai intai se fierbe orezul in apa, pana cand va absorbi toata apa. Eu l-am fiert in oala Tefal one pot, 10 minute la presiune. Astfel n-am avut niciun stres ca orezul se prinde de vas. :)

Separat se amesteca praful de budinca cu zaharul si laptele cald, apoi se fierbe la foc mic, amestecand in continuu. Cand laptele se infierbanta, adaugam orezul fiert si amestecam bine, apoi fierbem budinca pana incepe sa clocoteasca. Atentie, va fi destul de lichida, nu se va ingrosa. Dar asa trebuie sa fie. 

Se toarna in vase termorezistente. Daca vreti monoportii, folositi forme mici, daca nu, folositi o tava termorezistenta. Vasul termorezistent se pune intr-o tava in care se toarna apa calda. Se introduce tava in cuptorul preincalzit la 180C si se lasa budinca in cuptor 20-25 minute, pana se va forma o crusta deasupra. Atentie sa nu se arda. 

Se lasa sa se raceasca de tot, apoi se pune in frigider. E foarte buna rece. Se pudreaza cu putina scortisoara .Este cremoasa, aromata, delicioasa. Si e o reteta foarte simpla.







Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cremvursti vegani fara gluten

      In week-end am pregatit cei mai buni cremvursti vegani , pentru Alex. Este a doua reteta de cremvursti pe care o incerc dar cred ca ma opresc aici. Acesti cremvursti au iesit aproape perfecti, atat gustul cat si textura fiind foarte apropiata de cea a cremvurstilor din carne.Reteta e una extrem de simpla, mai mult dureaza impachetatul lor in folie, dar si acest procedeu merge destul de repede. Mie mi-au iesit 10 bucati de aproximativ 12-13 cm.  Ingrediente: -300 g tofu(eu am folosit doua bucati de tofu de la Lidl) -1 felie sfecla cruda -3 linguri faina de naut -2 linguri amidon -1 lingurita sare -1 lingurita boia dulce -1 lingurita piper -1/2 lingurita turmeric -1 lingurita pudra de usturoi -5 linguri sos de soia -2 linguri fulgi de drojdie inactiva Se pun toate ingredientele in vasul robotului. (Sfecla e bine sa o dati pe razatoare inainte, pentru a se face pasta.) Compozitia rezultata se imparte in 10 bucati cat de cat egale si se modeleaza cremvurstii, care...

Parizer vegan din caju

  Azi va aduc reteta celui mai bun parizer vegan din cate am incercat pana acum. Acesta e facut din nuci caju . Am mai facut parizer vegan din Parizer vegan din faina de naut ,  sau Parizer vegan din linte rosie . Ambele variante sunt bune, dar aceasta din caju e cea mai buna reteta vegana de parizer. Am vazut pe net reteta de parizer din migdale, am si cumparat migdale, doar ca ideea de a decoji fiecare migdala m-a facut sa tot aman pregatirea acelui parizer. Dar noroc ca am vazut pe instagram reteta parizerului din caju, postata de Yoyorelala si rapid am incercat-o si eu. E super bun, asa ca se va repeta saptamanal, cred.  Ingrediente: -1 cana caju (o cana de ceai obisnuita) -3 linguri ulei de masline -1 lingura suc de lamaie -5 linguri fulgi de drojdie inactiva -1 ceapa mica -1 lingurita boia afumata sau boia dulce -1 lingurita pudra de usturoi -1 lingurita condimente pentru carnati -1 lingurita sare -1 crenguta cimbru proaspat sau o jumatate lingurita cimbru u...

Mahalabia vegana

  Mahalabia sau Muhallebi este un desert traditional arabesc, pregatit indeosebi in perioada Ramadanului, foarte popular in tarile din nordul Africii si in Turcia. E o budinca simpla si delicioasa si se prepara in maxim 10 minute, din lapte, amidon, zahar, optional frisca lichida si neaparat aromata cu apa de trandafiri. Deasupra se presara fistic tocat , petale de trandafiri (eu nu am avut), migdale, nuci. Cand am facut acest desert pentru prima data, ( Reteta se gaseste aici ), lui Alex i-a placut foarte tare. Astfel ca a fost printre primele deserturi pe care i le-am pregatit in varianta vegana, atunci cand el a decis sa adopte acest stil de viata. Fiind un desert extrem de rapid, gata in 10 minute, il pregatesc poate nu chiar saptamanal, dar cel putin o data la doua saptamani, spre incantarea lui. Ieri am avut timp si de pozat.  Ingrediente: -500 ml lapte vegetal (cocos, ovaz, orez, migdale) -100 ml frisca lichida vegetala -3 linguri amidon de porumb -4 linguri zahar -1...