Treceți la conținutul principal

Tort cu mascarpone vegan si capsune

 

Tort cu mascarpone vegan si jeleu de capsune

Ingrediente blat:

-180 g zahar 

-220 ml lapte vegetal

-1 lingurita scortisoara

-1 lingurita esenta de vanilie

-coaja rasa de la o lamaie

-60 ml ulei vegetal

-280 g faina

-1 plic praf de copt


Intr-un bol se pune zaharul, uleiul , laptele si vanilia si se amesteca cu un tel. Se adauga apoi faina amestecata cu praful de copt, scortisoara si coaja de lamaie. Se amesteca pana se omogenizeaza ingredientele.

Compozitia se toarna intr-o tava de tort detasabila, tapetata cu hartie de copt sau unsa cu ulei si tapetata cu faina.

Se coace blatul timp de 50 minute la 170 C.  Se lasa sa se raceasca de tot, apoi se taie in trei foi egale.

La aceste tipuri de blat vegan este foarte importans sa fie lasate sa se raceasca in forma in care au coapte, si abia apoi sa fie scoase si taiate, pentru ca altfel se vor rupe.

Sirop:

-150 ml apa

-3 linguri zahar

-1/2 fiola esenta de vanilie


Ingrediente jeleu de capsune

-500 g capsuni proaspete (cantarite dupa ce le-am curatat)

-4 linguri zahar

                                                                 -2 lingura cu varf amidon

Pentru jeleu, se curata si se spala capsunele si se taie in felii. Peste capsune se adauga zaharul si se amesteca pana incep sa -si lase sucul si sa se zdrobeasca putin. Se adauga amidonul si se  fierbe la foc mic, amestecand in continuu pana se ingroasa ca o budinca.

 Crema:

-1 cutie (250 g) mascarpone vegan 

-350 ml frisca vegetala

-2 linguri zahar pudra

-1/2 fiola esenta de vanilie

Pentru crema, se pun toate ingredientele intr-un bol si se amesteca cu mixerul la viteza maxima cam 2-3 minute. Crema este destul de tare, pentru ca acest mascarpone vegan e destul de gros si la fel si frisca vegetala se bate usor si are o stabilitate mai mare decat frisca naturala.

Asamblarea tortului:

Mai intai se imparte crema in mod egal in doua boluri. Jumatate din crema vom folosi la imbracarea marginilor tortului si la decorarea tortului. Cealalta jumatate se imparte in doua parti egale. 

Pe un platou, se pune inelul detasabil al formei de tort. Se pune prima foaie, se insiropeaza, apoi se pune o treime din jeleul de capsune. Peste jeleul de capsune se pune crema cu frisca si mascarpone vegan. Apoi a doua foaie insiropata, jeleul de capsune si crema, a treia foaie insiropata si restul de jeleu. Punem tortul in frigider pentru cel putin o ora, dupa care indepartam inelul detasabil al formei de tort, imbracam marginile tortului cu crema si decoram tortul. 

 







Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cremvursti vegani fara gluten

      In week-end am pregatit cei mai buni cremvursti vegani , pentru Alex. Este a doua reteta de cremvursti pe care o incerc dar cred ca ma opresc aici. Acesti cremvursti au iesit aproape perfecti, atat gustul cat si textura fiind foarte apropiata de cea a cremvurstilor din carne.Reteta e una extrem de simpla, mai mult dureaza impachetatul lor in folie, dar si acest procedeu merge destul de repede. Mie mi-au iesit 10 bucati de aproximativ 12-13 cm.  Ingrediente: -300 g tofu(eu am folosit doua bucati de tofu de la Lidl) -1 felie sfecla cruda -3 linguri faina de naut -2 linguri amidon -1 lingurita sare -1 lingurita boia dulce -1 lingurita piper -1/2 lingurita turmeric -1 lingurita pudra de usturoi -5 linguri sos de soia -2 linguri fulgi de drojdie inactiva Se pun toate ingredientele in vasul robotului. (Sfecla e bine sa o dati pe razatoare inainte, pentru a se face pasta.) Compozitia rezultata se imparte in 10 bucati cat de cat egale si se modeleaza cremvurstii, care...

Parizer vegan din caju

  Azi va aduc reteta celui mai bun parizer vegan din cate am incercat pana acum. Acesta e facut din nuci caju . Am mai facut parizer vegan din Parizer vegan din faina de naut ,  sau Parizer vegan din linte rosie . Ambele variante sunt bune, dar aceasta din caju e cea mai buna reteta vegana de parizer. Am vazut pe net reteta de parizer din migdale, am si cumparat migdale, doar ca ideea de a decoji fiecare migdala m-a facut sa tot aman pregatirea acelui parizer. Dar noroc ca am vazut pe instagram reteta parizerului din caju, postata de Yoyorelala si rapid am incercat-o si eu. E super bun, asa ca se va repeta saptamanal, cred.  Ingrediente: -1 cana caju (o cana de ceai obisnuita) -3 linguri ulei de masline -1 lingura suc de lamaie -5 linguri fulgi de drojdie inactiva -1 ceapa mica -1 lingurita boia afumata sau boia dulce -1 lingurita pudra de usturoi -1 lingurita condimente pentru carnati -1 lingurita sare -1 crenguta cimbru proaspat sau o jumatate lingurita cimbru u...

Salam vegan

  Ei bine, dupa ce am facut pana acum trei feluri de parizer vegan, carnati vegani, a venit si timpul salamului vegan. Si pot sa spun cu mana pe inima ca e mult mai bun decat mi-as fi putut imagina. Nu pot afirma cu certitudine ca e cel mai sanatos salam, deoarece contine gluten. Dar noi nu ne stim cu intoleranta la gluten, asadar, putem manca linistiti acest salam. In retetele vegane, glutenul se foloseste destul de mult in preparate care inlocuiesc carnea. De asemenea, pentru ca aceste preparate sa fie si gustoase, se folosesc multe condimente.  Pana acum, "mezelul"preferat al lui Alex, era parizerul din caju. Dar dupa ce am facut acest salam, a zis ca e mai bun decat parizerul.  Ideea e sa stea la frigider sa se raceasca bine de tot. Dupa racire se va intari si va avea textura unui salam uscat, se poate felia subtire si merge perfect in sandvisuri.  Ingrediente: -140 g gluten - 50 g făină de naut - 180 ml supă de legume sau apa - 2 linguri ulei - 1 lingura pastă d...