Treceți la conținutul principal

"Foie gras" vegan

 

Ei bine, nu mi-am imaginat vreodata ca poate exista asa ceva. Si nici ca intr-o zi voi gati asa ceva. Dar, din dorinta de a pregati mereu cate ceva bun, gustos si sanatos pentru Alex, am salvat aceasta reteta de pe Instagram. Si am pregatit-o. Surprinzator de rapid si usor. Asa ca am repetat-o dupa cateva zile, pentru a putea face niste poze decente.

Vreau sa va spun ca acest pate e senzational. Gustul e atat de bun, incat cu siguranta va fi una din retetele vegane preferate, odata ce il gustati. 

Ingrediente:

-500 g ciuperci champignon brune

-200 g caju hidratat peste noapte

-220 g ulei de cocos

-2 linguri sos de soia

-2 linguri fulgi de drojdie inactiva

-2 lingurite rase pasta de tomate

-2 linguri coniac

-1/2 lingurita sare

-1/2 lingurita piper proaspat macinat

-1/2 lingurita condiment pentru turta dulce


Mod de preparare:

Mai intai se pune caju crud la hidratat in apa rece. Preferabil peste noapte. Daca ati uitat, il puteti pune in apa fierbinte, pentru minim 2 ore.

Ciupercile se sterg cu servetele de bucatarie, astfel incat sa nu ramana vreun fir de praf, urme de pamant pe ele. Dar e esential sa pastram coaja bruna, pentru culoarea finala a preparatului. Se taie si capatul coditei, daca acesta contine urme de pamant.Apoi se taie ciupercile in felii subtiri si se pun intr-o tigaie antiaderenta. Peste ciuperci se pun cele doua linguri de sos de soia. Se soteaza ciupercile pana se inmoaie si se evapora toata apa lasata de ele. Dureaza cateva minute doar, dar e important sa nu mai aiba apa si ciupercile sa fie gatite. 

Dupa ce ciupercile au fost sotate, se pun in vasul blenderului, impreuna cu caju scurs bine de apa, uleiul de cocos topit. (E important sa fie pus in stare lichida, pentru ca altfel nu vom putea obtine pasta fina de pate.) Se adauga toate celelalte ingrediente si condimente si se blendeaza pana se obtine o crema fina.Mai intai porniti blenderul la viteza mica, apoi mai mare, pana veti obtine o crema fina. 

Se pune pateul intr-un vas tapetat cu folie alimentara si se pune vasul in frigider minim 3-4 ore. 

In postarea de pe Instagram, de unde m-am inspirat, am vazut ca se serveste cu ceapa caramelizata. Pot sa confirm ca e si mai bun asa. Asadar, merita sa incercat si ceapa caramelizata.

Ceapa caramelizata

-2 cepe galbene mari 

-2 linguri ulei

-2 linguri apa

-sare

-1 lingurita otet balsamic

Se curata ceapa si se taie solzisori. Se caleste in ulei pana se inmoaie si devine sticloasa. Peste ceapa calita se adauga apa, sarea si otetul balsamic si se soteaza pana se evapora apa si ceapa capata o culoare bruna. Daca doriti, puteti adauga o lingurita zahar. Eu n-am pus, iar gustul a fost perfect.

















Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cremvursti vegani fara gluten

      In week-end am pregatit cei mai buni cremvursti vegani , pentru Alex. Este a doua reteta de cremvursti pe care o incerc dar cred ca ma opresc aici. Acesti cremvursti au iesit aproape perfecti, atat gustul cat si textura fiind foarte apropiata de cea a cremvurstilor din carne.Reteta e una extrem de simpla, mai mult dureaza impachetatul lor in folie, dar si acest procedeu merge destul de repede. Mie mi-au iesit 10 bucati de aproximativ 12-13 cm.  Ingrediente: -300 g tofu(eu am folosit doua bucati de tofu de la Lidl) -1 felie sfecla cruda -3 linguri faina de naut -2 linguri amidon -1 lingurita sare -1 lingurita boia dulce -1 lingurita piper -1/2 lingurita turmeric -1 lingurita pudra de usturoi -5 linguri sos de soia -2 linguri fulgi de drojdie inactiva Se pun toate ingredientele in vasul robotului. (Sfecla e bine sa o dati pe razatoare inainte, pentru a se face pasta.) Compozitia rezultata se imparte in 10 bucati cat de cat egale si se modeleaza cremvurstii, care...

Parizer vegan din caju

  Azi va aduc reteta celui mai bun parizer vegan din cate am incercat pana acum. Acesta e facut din nuci caju . Am mai facut parizer vegan din Parizer vegan din faina de naut ,  sau Parizer vegan din linte rosie . Ambele variante sunt bune, dar aceasta din caju e cea mai buna reteta vegana de parizer. Am vazut pe net reteta de parizer din migdale, am si cumparat migdale, doar ca ideea de a decoji fiecare migdala m-a facut sa tot aman pregatirea acelui parizer. Dar noroc ca am vazut pe instagram reteta parizerului din caju, postata de Yoyorelala si rapid am incercat-o si eu. E super bun, asa ca se va repeta saptamanal, cred.  Ingrediente: -1 cana caju (o cana de ceai obisnuita) -3 linguri ulei de masline -1 lingura suc de lamaie -5 linguri fulgi de drojdie inactiva -1 ceapa mica -1 lingurita boia afumata sau boia dulce -1 lingurita pudra de usturoi -1 lingurita condimente pentru carnati -1 lingurita sare -1 crenguta cimbru proaspat sau o jumatate lingurita cimbru u...

Mahalabia vegana

  Mahalabia sau Muhallebi este un desert traditional arabesc, pregatit indeosebi in perioada Ramadanului, foarte popular in tarile din nordul Africii si in Turcia. E o budinca simpla si delicioasa si se prepara in maxim 10 minute, din lapte, amidon, zahar, optional frisca lichida si neaparat aromata cu apa de trandafiri. Deasupra se presara fistic tocat , petale de trandafiri (eu nu am avut), migdale, nuci. Cand am facut acest desert pentru prima data, ( Reteta se gaseste aici ), lui Alex i-a placut foarte tare. Astfel ca a fost printre primele deserturi pe care i le-am pregatit in varianta vegana, atunci cand el a decis sa adopte acest stil de viata. Fiind un desert extrem de rapid, gata in 10 minute, il pregatesc poate nu chiar saptamanal, dar cel putin o data la doua saptamani, spre incantarea lui. Ieri am avut timp si de pozat.  Ingrediente: -500 ml lapte vegetal (cocos, ovaz, orez, migdale) -100 ml frisca lichida vegetala -3 linguri amidon de porumb -4 linguri zahar -1...