Treceți la conținutul principal

"Foie gras" vegan

 

Ei bine, nu mi-am imaginat vreodata ca poate exista asa ceva. Si nici ca intr-o zi voi gati asa ceva. Dar, din dorinta de a pregati mereu cate ceva bun, gustos si sanatos pentru Alex, am salvat aceasta reteta de pe Instagram. Si am pregatit-o. Surprinzator de rapid si usor. Asa ca am repetat-o dupa cateva zile, pentru a putea face niste poze decente.

Vreau sa va spun ca acest pate e senzational. Gustul e atat de bun, incat cu siguranta va fi una din retetele vegane preferate, odata ce il gustati. 

Ingrediente:

-500 g ciuperci champignon brune

-200 g caju hidratat peste noapte

-220 g ulei de cocos

-2 linguri sos de soia

-2 linguri fulgi de drojdie inactiva

-2 lingurite rase pasta de tomate

-2 linguri coniac

-1/2 lingurita sare

-1/2 lingurita piper proaspat macinat

-1/2 lingurita condiment pentru turta dulce


Mod de preparare:

Mai intai se pune caju crud la hidratat in apa rece. Preferabil peste noapte. Daca ati uitat, il puteti pune in apa fierbinte, pentru minim 2 ore.

Ciupercile se sterg cu servetele de bucatarie, astfel incat sa nu ramana vreun fir de praf, urme de pamant pe ele. Dar e esential sa pastram coaja bruna, pentru culoarea finala a preparatului. Se taie si capatul coditei, daca acesta contine urme de pamant.Apoi se taie ciupercile in felii subtiri si se pun intr-o tigaie antiaderenta. Peste ciuperci se pun cele doua linguri de sos de soia. Se soteaza ciupercile pana se inmoaie si se evapora toata apa lasata de ele. Dureaza cateva minute doar, dar e important sa nu mai aiba apa si ciupercile sa fie gatite. 

Dupa ce ciupercile au fost sotate, se pun in vasul blenderului, impreuna cu caju scurs bine de apa, uleiul de cocos topit. (E important sa fie pus in stare lichida, pentru ca altfel nu vom putea obtine pasta fina de pate.) Se adauga toate celelalte ingrediente si condimente si se blendeaza pana se obtine o crema fina.Mai intai porniti blenderul la viteza mica, apoi mai mare, pana veti obtine o crema fina. 

Se pune pateul intr-un vas tapetat cu folie alimentara si se pune vasul in frigider minim 3-4 ore. 

In postarea de pe Instagram, de unde m-am inspirat, am vazut ca se serveste cu ceapa caramelizata. Pot sa confirm ca e si mai bun asa. Asadar, merita sa incercat si ceapa caramelizata.

Ceapa caramelizata

-2 cepe galbene mari 

-2 linguri ulei

-2 linguri apa

-sare

-1 lingurita otet balsamic

Se curata ceapa si se taie solzisori. Se caleste in ulei pana se inmoaie si devine sticloasa. Peste ceapa calita se adauga apa, sarea si otetul balsamic si se soteaza pana se evapora apa si ceapa capata o culoare bruna. Daca doriti, puteti adauga o lingurita zahar. Eu n-am pus, iar gustul a fost perfect.

















Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Salam vegan

  Ei bine, dupa ce am facut pana acum trei feluri de parizer vegan, carnati vegani, a venit si timpul salamului vegan. Si pot sa spun cu mana pe inima ca e mult mai bun decat mi-as fi putut imagina. Nu pot afirma cu certitudine ca e cel mai sanatos salam, deoarece contine gluten. Dar noi nu ne stim cu intoleranta la gluten, asadar, putem manca linistiti acest salam. In retetele vegane, glutenul se foloseste destul de mult in preparate care inlocuiesc carnea. De asemenea, pentru ca aceste preparate sa fie si gustoase, se folosesc multe condimente.  Pana acum, "mezelul"preferat al lui Alex, era parizerul din caju. Dar dupa ce am facut acest salam, a zis ca e mai bun decat parizerul.  Ideea e sa stea la frigider sa se raceasca bine de tot. Dupa racire se va intari si va avea textura unui salam uscat, se poate felia subtire si merge perfect in sandvisuri.  Ingrediente: -140 g gluten - 50 g făină de naut - 180 ml supă de legume sau apa - 2 linguri ulei - 1 lingura pastă d...

Pulpe false (vegane)

  Pentru vegani, aceasta reteta este una de top. Una ce trebuie incercata. Cu siguranta vor fi impresionati de ea. Eu nu sunt vegana, dar as da oricand pulpele de pui adevarate pentru acestea false.  Sursa de inspiratie este, ca de obicei, Bianca Zapatka . Sigur ca pozele ei sunt fantastice si pulpele false pregatite de ea, arata intr-un mare fel. Eu cu siguranta am sa le repet imediat ce gasesc ingredientele necesare. Deocamdata postez reteta pentru a-mi fi mie mai usor sa o gasesc si sa nu mai fiu nevoita sa pierd timp traducand.  In esenta, e nevoie de conserva de jackfruit, ciuperci pleurotus si foi de orez. Si evident multe condimente, sos de soia, sos de rosii, etc.  Pana acum n-am vazut/cumparat conserva de jackfruits. Asa conservate, arata ca niste bucati de ton din conserva. Si textura seamana insa gustul e unul neutru. In cazul in care nu gasiti, se pot omite din reteta sau inlocui cu ciuperci pleurotus.  Ea a folosit, pentru un aspect cat mai frumos s...

Cremvursti vegani fara gluten

      In week-end am pregatit cei mai buni cremvursti vegani , pentru Alex. Este a doua reteta de cremvursti pe care o incerc dar cred ca ma opresc aici. Acesti cremvursti au iesit aproape perfecti, atat gustul cat si textura fiind foarte apropiata de cea a cremvurstilor din carne.Reteta e una extrem de simpla, mai mult dureaza impachetatul lor in folie, dar si acest procedeu merge destul de repede. Mie mi-au iesit 10 bucati de aproximativ 12-13 cm.  Ingrediente: -300 g tofu(eu am folosit doua bucati de tofu de la Lidl) -1 felie sfecla cruda -3 linguri faina de naut -2 linguri amidon -1 lingurita sare -1 lingurita boia dulce -1 lingurita piper -1/2 lingurita turmeric -1 lingurita pudra de usturoi -5 linguri sos de soia -2 linguri fulgi de drojdie inactiva Se pun toate ingredientele in vasul robotului. (Sfecla e bine sa o dati pe razatoare inainte, pentru a se face pasta.) Compozitia rezultata se imparte in 10 bucati cat de cat egale si se modeleaza cremvurstii, care...