Treceți la conținutul principal

Ce este "Vegan lifestyle"?

 


Am creat acest blog pentru ca in ultima perioada din ce in ce mai multe persoane doresc sa isi schimbe modul de viata si sa treaca la o dieta vegana. Alex al meu e de mai bine de trei luni, vegan. 

Trecerea la dieta vegana s-a produs brusc si dintr-o data, in urma vizionarii unul documentar de pe Netflix, "What the helth"?

Ce pot sa spun? Initial am crezut ca e doar un moft. Nu am fost 100% de acord cu alegerea lui. Apoi am urmarit si eu documentarul respectiv si am ramas socata. Ideea de baza a documentarului este ca toate produsele de origine animala sunt nocive pentru sanatatea noastra. Carnea procesata, mezelurile sunt cele mai nocive. Dar urmeaza indeaproape si produsele lactate si ouale. Nu am sa va descriu continutul acestui documentar si nici n-am sa incerc sa spun ca alimentatia vegana e o garantie a vietii sanatoase. Dar inclin sa cred ca in proportie de 90% e adevarat ce se spune acolo si ca in final totul se rezuma la bani multi, foarte multi si la profituri uriase indeosebi in industria farmaceutica. 

Dar nu despre asta e vorba in acest blog. Cum spuneam, nu vreau sa conving pe nimeni de nimic, cu atat mai mult cu cat eu nu am renuntat la consumul de produse animale. Dar am redus considerabil consumul de carne si incerc sa gatesc cat mai multe mancaruri si deserturi vegane. 

De asemenea, nu cred ca fructele si legumele pe care le cumparam zi de zi, reprezinta alternativa cea mai sanatoasa la produsele animale. Daca in carne se regasesc tot felul de antibiotice, hormoni de crestere si alti crocobauri, cam la fel e si in agricultura. Fructele si legumele contin o serie de pesticide, ingrasaminte si alti crocobauri care le ajuta sa se coaca fortat si sa reziste cat mai mult. Asadar, fiecare e liber sa se informeze, ca citeasca si sa aleaga cea mai buna varianta. 

Eu, pentru ca trebuie sa gatesc pentru Alex doar mancaruri vegane, incerc sa vin cu cat mai multe idei care va pot ajuta si pe voi, cel putin in perioadele de post.  

Si pentru ca blogul meu principal, Arome si culori  e destul de "aglomerat", am creat acest nou blog, care va contine exclusiv retete vegane. Nici macar ovo-lacto-vegetariene, pentru ca oricat am incercat sa ajung la un compromis cu Alex, a fost de neinduplecat si refuza sa mai manance oua si produse lactate. 

Asadar, bun venit pe aceasta noua pagina!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Salam vegan

  Ei bine, dupa ce am facut pana acum trei feluri de parizer vegan, carnati vegani, a venit si timpul salamului vegan. Si pot sa spun cu mana pe inima ca e mult mai bun decat mi-as fi putut imagina. Nu pot afirma cu certitudine ca e cel mai sanatos salam, deoarece contine gluten. Dar noi nu ne stim cu intoleranta la gluten, asadar, putem manca linistiti acest salam. In retetele vegane, glutenul se foloseste destul de mult in preparate care inlocuiesc carnea. De asemenea, pentru ca aceste preparate sa fie si gustoase, se folosesc multe condimente.  Pana acum, "mezelul"preferat al lui Alex, era parizerul din caju. Dar dupa ce am facut acest salam, a zis ca e mai bun decat parizerul.  Ideea e sa stea la frigider sa se raceasca bine de tot. Dupa racire se va intari si va avea textura unui salam uscat, se poate felia subtire si merge perfect in sandvisuri.  Ingrediente: -140 g gluten - 50 g făină de naut - 180 ml supă de legume sau apa - 2 linguri ulei - 1 lingura pastă de roșii -

Pulpe false (vegane)

  Pentru vegani, aceasta reteta este una de top. Una ce trebuie incercata. Cu siguranta vor fi impresionati de ea. Eu nu sunt vegana, dar as da oricand pulpele de pui adevarate pentru acestea false.  Sursa de inspiratie este, ca de obicei, Bianca Zapatka . Sigur ca pozele ei sunt fantastice si pulpele false pregatite de ea, arata intr-un mare fel. Eu cu siguranta am sa le repet imediat ce gasesc ingredientele necesare. Deocamdata postez reteta pentru a-mi fi mie mai usor sa o gasesc si sa nu mai fiu nevoita sa pierd timp traducand.  In esenta, e nevoie de conserva de jackfruit, ciuperci pleurotus si foi de orez. Si evident multe condimente, sos de soia, sos de rosii, etc.  Pana acum n-am vazut/cumparat conserva de jackfruits. Asa conservate, arata ca niste bucati de ton din conserva. Si textura seamana insa gustul e unul neutru. In cazul in care nu gasiti, se pot omite din reteta sau inlocui cu ciuperci pleurotus.  Ea a folosit, pentru un aspect cat mai frumos si apropiat de cel al pul

Parizer vegan din linte rosie

      Aceasta este o varianta 100% sanatoasa a parizerului, desi gustul e destul de departe de cel cu care eram obisnuiti noi. Dar important e ca e gustos, sanatos si arata aproape ca un parizer adevarat.  Am mai facut Parizer vegan din faina de naut , dar Alex zice ca acesta din linte e mai bun.  De asemenea, am facut un parizer din ciuperci si nuci (nu il am pe blog), dar nu a fost foarte incantat de acesta. Nu ma opresc aici, pentru ca pentru mine a devenit o provocare gatitul acesta vegan si ma straduiesc sa-i pregatesc retete cat mai variate si mai gustoase. Aseasta reteta de parizer am vazut-o pe instagram, postata de Yoyorelala.     Ingrediente: -1 cana linte rosie -1 + 1/2 cana apa fierbinte -1/2 ceapa -1 lingurita praf de usturoi -1 lingurita cimbru -1 lingurita boia afumata -1 lingurita amestec condimente pentru carnati -2 linguri ulei de masline  -4-5 linguri fulgi drojdie inactiva -1 lingura suc de lamaie + -1 + 1/2 cana apa  Inainte de a ne apuca de reteta propriuzisa, e b