Treceți la conținutul principal

Batoane cu ovaz si capsune

 

Am facut pe repede inainte aceasta prajitura vegana in special pentru Alex. Dar ne-a placut tuturor. E atat de buna incat cu greu te poti opri la o singura bucata. I-am spus "Baton cu ovaz si capsune", pentru ca seamana la gust si textura cu clasicele batoane de cereale. 

Aceasta prajitura se face foarte rapid si usor si puteti inlocui gapsunele cu zmeura (daca nu va deranjeaza semintele fructelor), afine, cirese, visine, caise, prune. Cu siguranta va fi la fel de buna cu orice fruct.

Ingrediente: (tava 25/25)

-150 g faina alba

-150 g fulgi de ovaz

-1 lingurita praf de copt

-120 g zahar

-150 g unt de cocos/margarina (sau unt, daca nu doriti o prajitura de post)

-1 praf de sare


Umplutura:

-500 g capsune

-2 linguri amidon 

-1 lingura suc de lamaie

-4 linguri zahar

-1 plic zahar vanilat


Intr-un bol se pun ingredientele uscate si se toarna peste ele untul de cocos topit. Se amesteca pana incepe sa se lege compozitia. 2/3 din aceasta compozitie se pune intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Se taseaza cu o lingura. (Vedeti in poza cum trebuie sa arate.) 

Se pune tava in cuptorul preincalzit la 170 C caldura sus-jos si se coace timp de 10 minute. 

Intre timp, se curata, se spala si se taie capsunele in sferturi sau daca sunt foarte mari, in bucati mai mici. Se amesteca cu zaharul, zaharul vanilat, sucul de lamaie si amidonul.

Dupa cele 10 minute, se scoate tava din cuptor. Peste blat/biscuite se repartizeaza compozitia de capsune iar deasupra restul de 1/3 din compozitia cu ovaz. Se mai coace prajitura 30-35 minute, pana devine aurie deasupra. Se lasa sa se raceasca, dupa care se taie si se serveste cu mare pofta.














Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Salam vegan

  Ei bine, dupa ce am facut pana acum trei feluri de parizer vegan, carnati vegani, a venit si timpul salamului vegan. Si pot sa spun cu mana pe inima ca e mult mai bun decat mi-as fi putut imagina. Nu pot afirma cu certitudine ca e cel mai sanatos salam, deoarece contine gluten. Dar noi nu ne stim cu intoleranta la gluten, asadar, putem manca linistiti acest salam. In retetele vegane, glutenul se foloseste destul de mult in preparate care inlocuiesc carnea. De asemenea, pentru ca aceste preparate sa fie si gustoase, se folosesc multe condimente.  Pana acum, "mezelul"preferat al lui Alex, era parizerul din caju. Dar dupa ce am facut acest salam, a zis ca e mai bun decat parizerul.  Ideea e sa stea la frigider sa se raceasca bine de tot. Dupa racire se va intari si va avea textura unui salam uscat, se poate felia subtire si merge perfect in sandvisuri.  Ingrediente: -140 g gluten - 50 g făină de naut - 180 ml supă de legume sau apa - 2 linguri ulei - 1 lingura pastă de roșii -

Pulpe false (vegane)

  Pentru vegani, aceasta reteta este una de top. Una ce trebuie incercata. Cu siguranta vor fi impresionati de ea. Eu nu sunt vegana, dar as da oricand pulpele de pui adevarate pentru acestea false.  Sursa de inspiratie este, ca de obicei, Bianca Zapatka . Sigur ca pozele ei sunt fantastice si pulpele false pregatite de ea, arata intr-un mare fel. Eu cu siguranta am sa le repet imediat ce gasesc ingredientele necesare. Deocamdata postez reteta pentru a-mi fi mie mai usor sa o gasesc si sa nu mai fiu nevoita sa pierd timp traducand.  In esenta, e nevoie de conserva de jackfruit, ciuperci pleurotus si foi de orez. Si evident multe condimente, sos de soia, sos de rosii, etc.  Pana acum n-am vazut/cumparat conserva de jackfruits. Asa conservate, arata ca niste bucati de ton din conserva. Si textura seamana insa gustul e unul neutru. In cazul in care nu gasiti, se pot omite din reteta sau inlocui cu ciuperci pleurotus.  Ea a folosit, pentru un aspect cat mai frumos si apropiat de cel al pul

Parizer vegan din linte rosie

      Aceasta este o varianta 100% sanatoasa a parizerului, desi gustul e destul de departe de cel cu care eram obisnuiti noi. Dar important e ca e gustos, sanatos si arata aproape ca un parizer adevarat.  Am mai facut Parizer vegan din faina de naut , dar Alex zice ca acesta din linte e mai bun.  De asemenea, am facut un parizer din ciuperci si nuci (nu il am pe blog), dar nu a fost foarte incantat de acesta. Nu ma opresc aici, pentru ca pentru mine a devenit o provocare gatitul acesta vegan si ma straduiesc sa-i pregatesc retete cat mai variate si mai gustoase. Aseasta reteta de parizer am vazut-o pe instagram, postata de Yoyorelala.     Ingrediente: -1 cana linte rosie -1 + 1/2 cana apa fierbinte -1/2 ceapa -1 lingurita praf de usturoi -1 lingurita cimbru -1 lingurita boia afumata -1 lingurita amestec condimente pentru carnati -2 linguri ulei de masline  -4-5 linguri fulgi drojdie inactiva -1 lingura suc de lamaie + -1 + 1/2 cana apa  Inainte de a ne apuca de reteta propriuzisa, e b