Treceți la conținutul principal

Prajitura vegana cu piersici si caramel

 

Aceasta prajitura rasturnata se poate face cu orice fructe doriti. Va fi la fel de buna si aromata si cu mere, nectarine, pere, prune, visine, ananas din compot sau ce va place. 

Ingrediente (forma de tort cu diametru 22 cm):

-4 piersici

-180 g zahar 

-220 ml lapte vegetal

-1 lingurita scortisoara

-1 lingurita esenta de vanilie

-coaja rasa de la o lamaie

-60 ml ulei vegetal

-280 g faina

-1 plic praf de copt

+

- 5 linguri zahar brun pentru caramel


Mai intai se pregateste o forma de copt sau o cratita cu diametru 22 cm. Eu prefer sa folosesc hartia de copt, astfel ca am pus pe fundul formei hartie de copt, iar marginea am uns-o cu ulei de cocos si am presarat putina faina.

Se spala piersicile, se sterg cu un prosop si se taie in sferturi si se pun in tava pregatita, peste hartia de copt. 

Se caramelizeaza zaharul, avand grija sa nu se arda, pentru ca va fi amar. Caramelul se toarne peste piersici.

Intr-un bol se pune zaharul, uleiul , laptele si vanilia si se amesteca cu un tel. Se adauga apoi faina amestecata cu praful de copt, scortisoara si coaja de lamaie. Se amesteca pana se omogenizeaza ingredientele. Compozitia va semana cu una de pancakes.

Compozitia se toarna in tava de tort peste piersici.

Se coace prajitura timp de o ora la 170 C. Daca folositi o tava cu diametru mai mare, veti coace prajitura 50 minute. 

E bine sa lasati prajitura sa se raceasca in forma de tort, pentru ca fiind o prajitura vegana, fara oua, nu e foarte stabila. Dupa ce s-a racit, se intoarce pe un platou si se indeparteaza inelul detasabil. 

Este foarte buna si aromata, nici nu veti sesiza ca e o prajitura vegana. 

















Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Salam vegan

  Ei bine, dupa ce am facut pana acum trei feluri de parizer vegan, carnati vegani, a venit si timpul salamului vegan. Si pot sa spun cu mana pe inima ca e mult mai bun decat mi-as fi putut imagina. Nu pot afirma cu certitudine ca e cel mai sanatos salam, deoarece contine gluten. Dar noi nu ne stim cu intoleranta la gluten, asadar, putem manca linistiti acest salam. In retetele vegane, glutenul se foloseste destul de mult in preparate care inlocuiesc carnea. De asemenea, pentru ca aceste preparate sa fie si gustoase, se folosesc multe condimente.  Pana acum, "mezelul"preferat al lui Alex, era parizerul din caju. Dar dupa ce am facut acest salam, a zis ca e mai bun decat parizerul.  Ideea e sa stea la frigider sa se raceasca bine de tot. Dupa racire se va intari si va avea textura unui salam uscat, se poate felia subtire si merge perfect in sandvisuri.  Ingrediente: -140 g gluten - 50 g făină de naut - 180 ml supă de legume sau apa - 2 linguri ulei - 1 lingura pastă de roșii -

Pulpe false (vegane)

  Pentru vegani, aceasta reteta este una de top. Una ce trebuie incercata. Cu siguranta vor fi impresionati de ea. Eu nu sunt vegana, dar as da oricand pulpele de pui adevarate pentru acestea false.  Sursa de inspiratie este, ca de obicei, Bianca Zapatka . Sigur ca pozele ei sunt fantastice si pulpele false pregatite de ea, arata intr-un mare fel. Eu cu siguranta am sa le repet imediat ce gasesc ingredientele necesare. Deocamdata postez reteta pentru a-mi fi mie mai usor sa o gasesc si sa nu mai fiu nevoita sa pierd timp traducand.  In esenta, e nevoie de conserva de jackfruit, ciuperci pleurotus si foi de orez. Si evident multe condimente, sos de soia, sos de rosii, etc.  Pana acum n-am vazut/cumparat conserva de jackfruits. Asa conservate, arata ca niste bucati de ton din conserva. Si textura seamana insa gustul e unul neutru. In cazul in care nu gasiti, se pot omite din reteta sau inlocui cu ciuperci pleurotus.  Ea a folosit, pentru un aspect cat mai frumos si apropiat de cel al pul

Parizer vegan din linte rosie

      Aceasta este o varianta 100% sanatoasa a parizerului, desi gustul e destul de departe de cel cu care eram obisnuiti noi. Dar important e ca e gustos, sanatos si arata aproape ca un parizer adevarat.  Am mai facut Parizer vegan din faina de naut , dar Alex zice ca acesta din linte e mai bun.  De asemenea, am facut un parizer din ciuperci si nuci (nu il am pe blog), dar nu a fost foarte incantat de acesta. Nu ma opresc aici, pentru ca pentru mine a devenit o provocare gatitul acesta vegan si ma straduiesc sa-i pregatesc retete cat mai variate si mai gustoase. Aseasta reteta de parizer am vazut-o pe instagram, postata de Yoyorelala.     Ingrediente: -1 cana linte rosie -1 + 1/2 cana apa fierbinte -1/2 ceapa -1 lingurita praf de usturoi -1 lingurita cimbru -1 lingurita boia afumata -1 lingurita amestec condimente pentru carnati -2 linguri ulei de masline  -4-5 linguri fulgi drojdie inactiva -1 lingura suc de lamaie + -1 + 1/2 cana apa  Inainte de a ne apuca de reteta propriuzisa, e b