Treceți la conținutul principal

Mini strudele cu mere

 

Zilele trecute am vazut pe Facebook aceste mini strudele postate pe pagina Retete papa bun

Pentru ca sunt mereu in cautare de retete de post cu care sa-l rasfat pe veganul familiei, ieri am pregatit aceste strudele senzationale cu mere.

Reteta e extrem de simpla si nici nu veti pierde prea mult timp cu ele. Iar rezultatul va fi peste asteptari.

Eu am facut aluatul din jumatate din cantitatile postate de Gaby si tot mi-au iesit destul de multe (25 bucati), pentru ca am intins foaia ceva mai subtire si am pus multa umplutura de mere. 

Un lucru e sigur, cu acest aluat voi face si strudele cu dovleac si cu visine. Se pot face si cornulete de exemplu cu gem si nuca, rahat sau ce va place. 

Ingrediente:

-500 g faina

-1 praf sare

-1 plic drojdie uscata

-1 lingura zahar

-1 lingurita otet

-100 ml ulei

-200 ml lapte vegetal caldut (sau apa)

+

Pasta de faina si ulei pentru uns aluatul

-100 ml ulei

-5 linguri faina


Umplutura:

-8 mere curatate si date pe razatoarea mare

-1 lingura gris

-4 linguri zahar (sau dupa gust)

-1/2 lingurita scortisoara

-1/2 fiola esenta de vanilie


Pentru aluat, se pune intr-un bol faina, sarea, zaharul si drojdia uscata si se amesteca. Se adauga apoi otetul, uleiul si treptat laptele caldut. Eu am folosit lapte de soia, dar Gaby a folosit apa calduta, deci puteti folosi si apa. Orice ati folosi, lapte vegetal sau apa, n-o adaugati toata odata ci treptat. In functie de puterea de absorbtie a fainii, s-ar putea sa nu fie nevoie sa adaugati tot laptele. 

Se framanta rapid un aluat fin, elastic, nelipicios.

Intr-un bol mis, amestecati 100 ml ulei cu 5 linguri faina, pana rezulta o pasta cam de consistenta unei smantani mai groase. Nu trebuie sa curga. 

Aluatul se imparte in doua bucati egale. Fiecare bucata se intinde intr-o foaie dreptunghiulara. Foaia se unge cu jumatate din pasta de faina+ulei si se ruleaza. Se procedeaza la fel si cu cea de-a doua bucata de aluat. Cele doua suluri se vor pune in frigider timp de o ora.Intre timp ne vom ocupa de umplutura.

Merele se curata si se rad pe razatoarea mare. Se storc, astfel incat sa nu lase foarte mult suc la coacere. Peste mere se pune zaharul, aromele si grisul si se omogenizeaza. 

Fiecare bucata de aluat rulat se intinde cu sucitorul intr-o foaie dreptunghiulara cam de 10 cm latime si se taie in bucati cat de cat egale (cam 10/6 cm). Pe fiecare bucata de aluat se pune cate o lingura de umplutura de mere si se formeaza strudelele (vezi imaginile).

 Se coc in cuptorul preincalzit la 170-180 C  (in functie de cuptor), caldura sus-jos, fara ventilatie , pana se rumenesc frumos. Dupa ce se racesc putin, se pudreaza cu zahar vanilat.













Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Salam vegan

  Ei bine, dupa ce am facut pana acum trei feluri de parizer vegan, carnati vegani, a venit si timpul salamului vegan. Si pot sa spun cu mana pe inima ca e mult mai bun decat mi-as fi putut imagina. Nu pot afirma cu certitudine ca e cel mai sanatos salam, deoarece contine gluten. Dar noi nu ne stim cu intoleranta la gluten, asadar, putem manca linistiti acest salam. In retetele vegane, glutenul se foloseste destul de mult in preparate care inlocuiesc carnea. De asemenea, pentru ca aceste preparate sa fie si gustoase, se folosesc multe condimente.  Pana acum, "mezelul"preferat al lui Alex, era parizerul din caju. Dar dupa ce am facut acest salam, a zis ca e mai bun decat parizerul.  Ideea e sa stea la frigider sa se raceasca bine de tot. Dupa racire se va intari si va avea textura unui salam uscat, se poate felia subtire si merge perfect in sandvisuri.  Ingrediente: -140 g gluten - 50 g făină de naut - 180 ml supă de legume sau apa - 2 linguri ulei - 1 lingura pastă de roșii -

Pulpe false (vegane)

  Pentru vegani, aceasta reteta este una de top. Una ce trebuie incercata. Cu siguranta vor fi impresionati de ea. Eu nu sunt vegana, dar as da oricand pulpele de pui adevarate pentru acestea false.  Sursa de inspiratie este, ca de obicei, Bianca Zapatka . Sigur ca pozele ei sunt fantastice si pulpele false pregatite de ea, arata intr-un mare fel. Eu cu siguranta am sa le repet imediat ce gasesc ingredientele necesare. Deocamdata postez reteta pentru a-mi fi mie mai usor sa o gasesc si sa nu mai fiu nevoita sa pierd timp traducand.  In esenta, e nevoie de conserva de jackfruit, ciuperci pleurotus si foi de orez. Si evident multe condimente, sos de soia, sos de rosii, etc.  Pana acum n-am vazut/cumparat conserva de jackfruits. Asa conservate, arata ca niste bucati de ton din conserva. Si textura seamana insa gustul e unul neutru. In cazul in care nu gasiti, se pot omite din reteta sau inlocui cu ciuperci pleurotus.  Ea a folosit, pentru un aspect cat mai frumos si apropiat de cel al pul

Parizer vegan din linte rosie

      Aceasta este o varianta 100% sanatoasa a parizerului, desi gustul e destul de departe de cel cu care eram obisnuiti noi. Dar important e ca e gustos, sanatos si arata aproape ca un parizer adevarat.  Am mai facut Parizer vegan din faina de naut , dar Alex zice ca acesta din linte e mai bun.  De asemenea, am facut un parizer din ciuperci si nuci (nu il am pe blog), dar nu a fost foarte incantat de acesta. Nu ma opresc aici, pentru ca pentru mine a devenit o provocare gatitul acesta vegan si ma straduiesc sa-i pregatesc retete cat mai variate si mai gustoase. Aseasta reteta de parizer am vazut-o pe instagram, postata de Yoyorelala.     Ingrediente: -1 cana linte rosie -1 + 1/2 cana apa fierbinte -1/2 ceapa -1 lingurita praf de usturoi -1 lingurita cimbru -1 lingurita boia afumata -1 lingurita amestec condimente pentru carnati -2 linguri ulei de masline  -4-5 linguri fulgi drojdie inactiva -1 lingura suc de lamaie + -1 + 1/2 cana apa  Inainte de a ne apuca de reteta propriuzisa, e b